Fischer mezi občany: Promluvil k nim tiše a skromně. Prý jako Havel

27.05.2012 20:24

REPORTÁŽ Lidé jsou otrávení. Pozor však na proroky, kteří budou nabízet jednoduchá řešení, což bývá většinou vláda pevné ruky. Před tím varoval na svém dnešním setkání s občany pražské čtvrti Komořany prezidentský kandidát Jan Fischer. Hovořil tiše a vlídně. Většina ze zúčastněných mu ale projevila podporu, protože nesmělí lidé jsou prý mnohem silnější, než se na první pohled zdají.

Fischer mezi občany: Promluvil k nim tiše a skromně. Prý jako Havel
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezidentský kandidát Jan Fischer během setkání s občany

„Důležitá je hlavně změna stylu dnešní politiky,“ sdělil na úvod prezidentský kandidát a viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj Jan Fischer. Také varoval: „Přijde spousta proroků a budou nabízet jednoduchá řešení, což bývá většinou vláda pevné ruky, ale to už tady bylo.“ A jakým způsobem chce tuzemskou politiku měnit? To vyjadřuje heslo, které jeho příznivci nosí na tričku, tedy: „Jednám slušně.“

Reformy jsou důležité

Setkání Jana Fischera s občany se konalo v restauraci Clasico v pražské čtvrti Komořany. Fischer se nejdříve nechal fotografovat s přívrženci a pak si popořadě sednul ke třem stolům, aby s nimi mohl krátce podebatovat. Prý jde o jedno z prvních podobných setkání a byl na něj pozván místními. „Asi jste naštvaní, jak to zde vypadá. Nebudu vás strašit, že bude hůř. Reformy jsou pro zemi potřebné. Je nutné je však dobře vysvětlit, aby se jich lidé nebáli. Vždy se o tom hovořilo, ale nikdy jsme si opasky tak zcela neutáhli,“ řekl u jednoho stolu. Jeden z přísedících si stěžoval na to, jak často čeští politici používají cizí slova a proto jim lidé moc nerozumí. „Já jsem Angličan z Vysočan, ale také se v tom občas musím krotit, abych byl srozumitelný,“ odvětil Fischer.

Setkání se zúčastnilo nejvýš padesát lidí, z nich mělo zhruba sedmnáct triko se jménem tohoto prezidentského kandidáta a zmíněným heslem: „Jednám slušně.“ Následně Fischer deklaroval, že chce opravdu vrátit do české politiky slušnost a poctivost. V polovině setkání předeslal, že musí být hnusně manažerský a opravdu každému věnovat jen určitý čas, protože zanedlouho odlétá.

Přesto se snažil zodpovědět všechny otázky, které dostal. Mimo jiné ještě zmínil, že se bude snažit i o změnu ve státní správě. „Neměla by sloužit k tomu, aby tam byli odkládáni neúspěšní politici,“ dodal. Následně odjel na letiště, odkud odletěl do Londýna, kde žije a pracuje jako viceprezident tamní Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

V nesmělosti je síla

ParlamentníListy.cz se po Fischerově odjezdu zeptaly místních, jak na ně jeho chování a slova zapůsobila. „To, aby nemluvil příliš potichu, je otázka tréninku, což nebude problém. Prezident má své rádce a ti mu s tím pomohou. Hovořil obecně, to je pravda. Dnešní doba ale potřebuje ukázat konkrétněji, kam jít a co dělat. Všechny obecné myšlenky se dají prosazovat konkrétními kroky. Lidé rozumí něčemu, co si umí lépe představit. Nicméně jako člověk na mě působil velice pozitivně. Získal si mou důvěru. Naše společnost pravda zhrubla a je potřeba více slušnosti, což on jasně deklaroval,“ zhodnotil místní občan Jiří Zemánek.

„Zdá se mi, že by mohl oslovit lidi tím, že bude přímočarý. Tedy tím, že co říká, to si i myslí. Nevím ale, jestli to není všechno trošku utopistické. Jeho nesmělé vystupování mi nevadilo. Naopak to může být výhodou, aby navázal kontakt s lidmi,“ řekla ParlamentnímListům.cz Milada Vernerová, ředitelka Farní charity v Modřanech.

Další místní z Komořan Petr Běťák ji doplnil: „Vezměte si prezidenta Havla. To byl jeden z nejplašších lidí s největším světovým vlivem. Když jezdím po světě, taky přijde řeč na Václava Havla. On i dnes, jak v Česku, tak i venku lidi velmi oslovuje. A přitom si nevěřil, byl plachý, mluvil potichu stejně, jako jsme to slyšeli od pana Fischera. Sebevědomým a siláckým lidem nevěřím, to jsou troubové.“ Ostatně nesmělý Fischer sklidil ještě před odjezdem bouřlivý potlesk.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…