Gazdík před národem: Když Parkanová, tak i Vondra

20.06.2012 22:24

Podle Petra Gazdíka Poslanecká sněmovna Vlastu Parkanovou vydá. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 ovšem prý nerozumí tomu, proč není ve stejné situaci jako Parkanová také Alexandr Vondra, když jeho pochybení v kauze Promopro jsou daleko více evidentní než u Parkanové.

Gazdík před národem: Když Parkanová, tak i Vondra
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Gazdík

V Hyde Parku se pokusil Petr Gazdík diváky také přesvědčit, že církevní restituce nejsou velkou loupeží ze státní kasy. Sympatie mu však vyjádřilo jen něco málo přes deset procent z těch, kteří hlasovali.



Policie podezřívá Vlastu Parkanovou ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Poslanci mandátového a imunitního výboru chtějí od policie kompletní vyšetřovací spis, který se týká Vlasty Parkanové. Až pak rozhodnou, jestli doporučí, aby byla zbavena imunity a vydána ke stíhání.

Desítky ministrů

Pro hosta Hyde Parku Petra Gazdíka je na celé kauza především zarážející, že kdyby exministryně Parkanová byla uznána vinnou, tak by policie podle něj prý musela obvinit desítky ministrů obrany a vnitra.

„Jestli je to politický boj, to nevím,“ nechtěl se v pořadu pouštět na tenký led předseda poslaneckého klubu TOP 09. V tomto ohledu se Petr Gazdík ani neztotožňuje s prohlášením Miroslava Kalouska o tom, že obvinění Vlasty Parkanové je novodobým honem na čarodějnice.

Kalousek to přehnal

„Rozumím tomu, že to pan ministr považuje za nespravedlnost, ale jeho vyjádření o čarodějnicích bylo příliš expresívní,“ usměrňuje svého místopředsedu host Hyde Parku.

Podle něj je ovšem prý důležité si uvědomit, že posudek policie není směrodatný. „To, zda stát přišel o 600 milionů, musí posoudit soud,“ má jasno Gazdík.

„Že vojenské zakázky nejen v ČR vyvolávají podezření, že jsou z toho financovány politické strany, je problém opět nejen v ČR,“ upozorňuje Gazdík na to, že nadměrný počet sporných zakázek na ministerstvu obrany není údajně celosvětově ničím neobvyklým.

Vlasta bude vydána

Na stranu druhou nic proti tomu, aby členka Gazdíkova poslaneckého klubu byla vydána, vlastně Gazdík nemá. „Myslím, že Vlasta Parkanová bude vydána,“ domýšlí se host Hyde Parku, který je ovšem přesvědčen, že jeho kolegyně je nevinná.

„I na doktora Ratha pohlížím jako na nevinného. O vině a nevině v ČR rozhoduje soud, ne mediální titulky. Nicméně u doktora Ratha je situace jasnější a u paní Parkanové složitější,“ dovysvětluje v ČT Gazdík.

Proč ne Vondra? Ptejte se policie

Proč se s podobným entuziasmem neřeší další kauzy i v rámci vládní koalice, Gazdík prý zodpovědět neumí. „Případ Promopro jsme jako TOP 09 dostatečně kritizovali, tam je také situace jasnější než u Vlasty Parkanové. Proč pan Vondra není v pozici paní Parkanové, je otázka na policii,“ upozorňuje Petr Gazdík.

Ten se pokusil diváky Hyde Parku přesvědčit, že jeho strana v čele se svým prvním místopředsedou Miroslavem Kalouskem nechystá další velice podezřelou operaci, kterak vyvést peníze ze státního rozpočtu. „Církevní restituce není žádná loupež. Ta dohoda je podložená. To, že se mění vyplácená částka, vyplývá ze skutečnosti, že se mění i cena navrácených pozemků,“ snaží se obhajovat dohodu státu a církví poslanec vládní koalice.

V Hyde Parku ovšem přiznal, že smlouva s církvemi je samozřejmě především politická dohoda. „Odpovědnost za církevní restituce ponese Poslanecká sněmovna, která rozhodne o církevních restitucích na základě rozhodnutí Ústavního soudu, který to sněmovně nařídil,“ vzkázal Gazdík pro případné budoucí vyšetřovatele a historiky.



Individuální odpovědnost má každý politik

Podle Gazdíka tím však z politiků individuální odpovědnost snímat nehodlá. „Ministr nese politickou odpovědnost, to, že nemůže nést hmotnou, je logické, ale v případě Vlasty Parkanové vidíme, že se uplatňuje i odpovědnost trestně právní,“ uzavírá předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Nejen v tomto bodě diváky nepřesvědčil. Z pořadu vyšel s téměř 90 procenty záporných znamének od hlasujících diváků. „Stačil říct akorát ‚dobrý večer‘ a už má -90 % z 80 hlasů. Něco je špatně,“ všímá si jeden z pisatelů na facebookových stránkách pořadu.

Jiní ovšem jsou přesvědčení, že apriorní odpor vůči mediálním „ranařům“ politických stran prý není na škodu. „VV mají svého Johna, ODS Bendu a TOP 09 Gazdíka, všichni jenom žvaní a nic nedělají,“ zní jeden z nejrozšířenějších názorů v diskusi, kde fanoušci Hyde Parku považuji Gazdíka za „profi koktu“.

„Ztratil glanc poslaneckého junáka... je z něj jen kecal z Prodané nevěsty,“ neskrývá rozčarování další z pisatelů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …