Golf, kurty, prominentní hosté. Langerova verze Rathovy Hostivice?

03.06.2012 13:23

REPORTÁŽ Přestože se v posledních parlamentních volbách podařilo občanům v Olomouckém kraji vykroužkovat Ivana Langera a zastavit jeho pokračování ve vrcholové politice, existuje místo, kde by někteří lidé za bývalého ministra vnitra dali ruku do ohně. Řeč je o Vésce na Olomoucku.

Golf, kurty, prominentní hosté. Langerova verze Rathovy Hostivice?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

O Vésce se dá hovořit jako o hanácké Hostivici. Tak jako tato středočeská obec zažila nebývalý rozmach poté, co se do ní přistěhoval exhejtman Středočeského kraje a bývalý člen sociální demokracie David Rath, také Véska si polepšila, když tu před lety zakoupila dům matka Ivana Langera.

Desítky milionů na sport

Podle dostupných informací měly za poslední léta přitéct do Vésky desítky milionů korun na sportovní vyžití. Na první pohled je to vesnice jako každá jiná. Snad jen množství zaparkovaných či projíždějících přepychových vozů naznačuje, že zde tráví čas bohatí a mocní. Ačkoliv tu žijí asi jen dvě stovky obyvatel, mohou se totiž ve Vésce pochlubit osmnáctijamkovým golfovým hřištěm, několika antukovými tenisovými kurty, luxusním zázemím pro tenisty včetně zastřešené haly s dalšími kurty, či hřištěm pro malou kopanou s umělým povrchem a osvětlením.

Na vybudování tohoto sportovního areálu měl údajně Ivan Langer v roce 2004 přihrát 9 milionů korun ze státní kasy. O tři roky později sem měly doputovat 2 miliony korun na fotbalový areál. V roce 2010 měl získat podnikatel Ivan Kyselý, věřitel Ivana Langera, dotaci 30 milionů korun z dotací Regionálního operačního programu na stavbu hotelu. Další evropskou dotaci ve výši 60 milionů korun měl získat i golfový klub na dobudování areálu.

Místní změny vítají

Místní usedlíci jsou se změnami vesměs spokojení. „Já jsem opravdu ráda, že nám tady pan Langer pomáhá. Všechno, co udělal, je jen pro naše dobro. Dala bych za něj ruku do ohně. Vždyť by tu jinak místo sportovního areálu byly jen zchátralé objekty bývalého zemědělského družstva,“ říká pro ParlamentníListy.cz obyvatelka Vésky. Langera považuje za slušného člověka, který jejich vsi hodně pomohl. Podobně to vnímá řada dalších místních obyvatel. Přičítají mu nejen vznik golfového areálu, ale i nynější budování kanalizace. S tím ale nesouhlasí starosta Dolan, pod které Véska spadá.

Starosta to vidí jinak

„Nevím o tom, že by se ve vztahu k obci pan Langer nějak angažoval. Obec ve Vésce dělá teď kanalizaci, a to s ním nesouvisí. To byla normální žádost přes fond životního prostředí. Stejně tak bych nespojoval s panem Langerem vybudování sportovního areálu. Tato oblast je zahrnuta v územním plánu jako oblast rekreace a odpočinku pro Olomouc. V golfu se určitě neangažuje. Je zainteresován v tenisovém klubu, a to jsou občanská sdružení a soukromé společnosti a obec tam s nimi nerozvíjí společné aktivity. To je jejich záležitost,“ uvedl ParlamentnímListům.cz starosta Rudolf Pečinka (STAN).

A dodává: „K panu Langerovi mám neutrální vztah. Nemám s ním negativní zkušenosti. Díky němu jako pozitivum se tu organizuje třetí ročník cyklozávodu. To je věc, která zvedá trochu povědomí o Dolanech. Kdyby tu nebyl, tak by se tu nejspíš takové akce nekonaly.“ Podle něj Véska rozhodně nemá s Hostivicí nic společného. „To považuji za přestřelené,“ tvrdí Pečinka.

Problémem je zvýšená doprava

Ne všichni obyvatelé jsou z přeměny své vsi ale nadšení. Jeden ze zdejších obyvatel, který si nepřál být jmenován, redakci sdělil: „Říká se, že Langer přispěl na areál, i nějaké peníze na golf, ale co je na tom pravdy, nevím. Slyšel jsem, že v tom má utopených několik milionů. Nejsme z toho zvlášť nadšení, protože to je akorát pro ty, co sem přijedou, protože když tam jdete na pivo, oni vám řeknou, že nechtějí, aby tam místní chodili.“

Hlavním problémem je podle něj zvýšená doprava. „Udělali tu dětské hřiště. A když sem jezdí ti doktoři a inženýři na tenis nebo na golf, tak tu jezdí jak šílenci. Projíždějí nám tu okolo domu. Musíme dávat bacha, když tu máme vnoučata. Pokud jsou děti na silnici a řidiči musí proto zpomalit, tak si ještě klepou na čelo a jsou strašně nervózní. Prý tu mají udělat jinou cestu do areálu. Zatím se ale nic neděje. Dřív tu byl klid,“ posteskl si muž, který bydlí nedaleko sportoviště.

Redakce následně oslovila sportovního manažera tenisového klubu SK Véska Ondřeje Perůtku, jehož spolek si měl údajně za přispění Ivana Langera také polepšit. Ten však redakci sdělil pouze to, že veškeré aktivity, které jsou spojeny se sportem, vítá. Ivan Langer se k celé věci ParlamentnímListům.cz nevyjádřil.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …