Herečka Filipovská přivolává do politiky nového Václava Havla. Babiš ji prý často poleká

13.10.2014 19:20

Herečka Pavlína Filipovská sice volební porážku TOP 09 oplakala, přesto si nemyslí, že partaj čeká podobný osud jako ODS. Dokud totiž prý v Topce budou slušní lidé jako je Karel Schwarzenberg, není nic ztraceného. „Když ale slyším Andreje Babiše, tak si vzpomenu na Věci veřejné a Zelené,“ poznamenala naopak herečka na vrub hnutí ANO. Právě pro ministra Babiše v rozhovoru ParlamentníchListů.cz našla slova jako „ješita" a „bojovný kohout".

Herečka Filipovská přivolává do politiky nového Václava Havla. Babiš ji prý často poleká
Foto: youtube.com
Popisek: Pavlína Filipovská

Známé osobnosti, herci a další umělci se nestydí za to, že byli, jsou a i nadále budou fandové TOP 09. Už v minulosti veřejně někteří z nich vysvětlili, proč má jejich sympatie právě tato partaj. Herečka, zpěvačka a moderátorka Pavlína Filipovská (dcera herce a dabéra Františka Filipovského) se před časem ParlamentnímListům.cz svěřila s tím, že topkařskou fanynkou je hlavně kvůli stranickému předsedovi Karlu Schwarzenbergovi. Co ale Filipovská cítí po volebním výprasku TOP 09?

„Mne tyto volby velmi zklamaly. V Praze se sice TOP 09 poměrně držela, ale co na její porážku říci? Nedopadlo to podle mých představ, sem tam malinká radost, ale většinou jsem z těchto voleb zklamaná. Připadá mi, že asi lidi nemají v pořádku svou paměť, že jsou prvoplánoví a přemýšlejí jenom o tomto dnu nebo týdnu a vůbec nepřemýšlí do větší šíře, do budoucna. Ti, co volili ANO, by si ale měli uvědomit, že jsme již byli svědky Věcí veřejných, vzestupu Zelených, ale pak se to vytříbilo jinak...,“  zareagovala Filipovská v odpovědi a poukázala tak na vítěze voleb, kterým se stalo hnutí ANO Andreje Babiše.

Filipovská dokonce souhlasí s tím, co v sobotu večer řekl pro média Karel Schwarzenberg. „Situace se změnila a bojovat proti velkým penězům je složité, ve hře jsou velké prachy pana Babiše,“ připustil totiž ve volebním štábu Topky Schwarzenberg, což zaznamenaly hlavně televizní kamery.

Souhlasí s knížetem a chápe Kalouska

„Já bych to také řekla podobně. ANO je pro mne zatím neprůhledné. Proto třeba chápu pana Kalouska, který na veřejnosti smečuje hlavně proti panu Babišovi. Možná tím chce ty poslední slušné, co tady zbyli, nějak vyhecovat. Ono totiž chování Babiše vůči Kalouskovi je někdy už trochu silná káva,“ poznamenala dále pro ParlamentníListy.cz herečka, čímž připomněla například Babišova nedávná slova z předvolebního mítinku v Plzni. Lídr ANO tam totiž o Kalouskovi mimo jiné prohlásil, že je hlavou organizovaného zločinu.

„Mužská ješitnost a samolibost mezi těmi dvěma hraje velikou roli. Oni jsou pánové po takových útocích sice se sebou spokojení, ale navenek to nevypadá dobře. Ale to víte, jsou to jenom chlapi! Jsou ješitní a ve chvílích, kdy na sebe útočí, tak vypadají jako dva kohouti na jednom smetišti. Musíme jim to ale prominout. Ovšem vzpomeňte si, koho všeho nesnášel pan prezident Klaus a kdo nesnášel jeho. Když ale politici na sebe dští síru, tak v tu chvíli nereprezentují ani republiku a ani své hnutí nebo stranu. To si musí uvědomit. Babiš je Slovák, tak tam je u něj znát temperament, a Kalousek je navíc ještě velikej jízlivec. Že to ale za ně odnáší celá zem, tak to mne mrzí nejvíc,“ zhodnotila pro ParlamentníListy.cz Filipovská chování jak ministra financí Andreje Babiše, tak i některé slovní výlevy místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska vůči Babišovi. A nejen to. Filipovské totiž prý velmi vadí chování politiků v Poslanecké sněmovně.

Jako v hospodě...

„Když tam na sebe ti nejznámější hrubci útočí, tak mi to pak připomíná hospodu čtvrté cenové skupiny. To, co od nich někdy slyším, co na sebe vytahují, tak mne to dokonce leká! Slova jako ‚debilové‘ a ‚lžete‘ a ‚podvádíte‘... to jsou přece velké nestydatosti! A ještě to korunují tím, že si jako navenek vykají. Měli by si ale uvědomit, že když už se pustili do politiky, tak že je to svým způsobem pro ně řeholnictví,“ povzdechla si.

Že tyto volby jsou referendem o demokratických stranách proti stranám vůdcovského typu, tak v tom má podle ní Karel Schwarzenberg velkou pravdu. Na hnutí ANO ji ale vadí ještě jiná věc. Je to podpora této strany vůči kandidátům ČSSD pro druhé kolo senátních voleb.

„Jsou to pohrobci, co jim dávají podporu. Já to ale beru podle sebe, tohle spektrum doleva totiž ignoruji ze zásady. Já ale levici ignoruji slušně, nepomlouvám ji, jenom s ní hluboce nesouhlasím. Ba dokonce nesouhlasím v jediném soudu ani s panem prezidentem Zemanem – on je vlastně stejně jen převlečená ČSSD, jenom má nyní lepší oblek...Mám ale zkušenost s tím, že ti lidé, co podporují levici, tak to třeba i někdy zapřou, pro což nemám slov,“ poznamenala.

Proklamace a činy vycházející od lidí z hnutí ANO ovšem prý vnímá citlivě. „Podle mne se jim ta útočnost vymstí, i když nechci dělat předčasné soudy. Uvědomte si, že tam jsou jen krátce. Ale nemohu si pomoci, vždycky, když slyším Babiše, tak si vzpomenu na Věci veřejné a Zelené,“ zopakovala.

Osud ODS to nebude

Jako fanynka TOP 09 ale politikům této strany vzkazuje, že nemají dát na předpovědi politologů, že možná tuto partaj čeká podobný osud jako ODS, která šla v očích voličů v minulých měsících hodně dolů.

„Já myslím, že Topku nečeká podobný osud jako ODS. Stále věřím, že dokud v této straně budou slušní lidé, na které já sázím, tak pořád není nic ztraceného. Věřím, že nakonec slušnost a mravnost zvítězí, i když to bude trvat asi dlouho a nebude to bezbolestné. Víte, mne se teď velmi dotkla smrt herce Pavla Landovského a s dojetím jsem v neděli sledovala Asanaci a byla jsem šťastná, že jsem tyto lidi jako byli Václav Havel a Pavel Landovský znala. Proto musím říci, že zoufale čekám na to, až se někdo takový, jako byl Václav Havel, vrátí a s ním se pak vrátí i to ‚něco nad námi‘, jak říkával právě Havel. On ale to ‚něco nad námi´ nikdy konkrétně nepojmenovával. Poněvadž jsem optimista po tatínkovi, tak věřím, že se to stane,“ poznamenala s pohnutím v hlase herečka.

Ironicky ale dodala, že zrovna Babiš a jeho hnutí asi tím budoucím vzorem mravnosti pro společnost nebude. „V těchto dimenzích toho pána fakt nevidím, i když mu nyní hodně lidí věří. Já toho člověka ale neznám, mohu se mýlit. Ale to, co o něm čtu a slyším, tak mne to někdy hodně vyleká,“ dodala pro ParlamentníListy.cz dcera legendárního herce Františka Filipovského na konto ministra financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…