Hlas ze severu: Je čas znovu zvonit klíči. Vláda nás vede do záhuby

22.06.2012 18:01

Jan Palach v černém na titulní stránce časopisu Svět v obrazech z roku 1969 a pod jeho portrétem velký titulek Lidé bděte ležel uprostřed týdne na stolku na libereckém Benešově náměstí před radnicí. Liberecké občanské iniciativy zde rozložily své ležení a snažily se upozornit na svoji činnost. Rozdávali Liberečanům letáky a také kávu.

Hlas ze severu: Je čas znovu zvonit klíči. Vláda nás vede do záhuby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nespokojení lidé zvoní klíči. Ilustrační foto

„Přijďte si dát kávu, je zadarmo, to je dneska zcela ojedinělé,“ lákala kolemjdoucí Věra Vohlídalová, bývalá ředitelka knihovny, která zde zastupovala hlavního organizátora akce, občanskou iniciativu Je čas nemlčet.

„To je na nic, je to strašně málo,“ reagoval na leták procházející postarší Liberečan. „Je potřeba udělat novou revoluci. Zase zvonit klíčema,“ mínil. „Podívejte jak zametli s primátorem Korytářem. Jak se snažil něco změnit, hned ho odvolali,“ upozorňoval na to, že demokratickou a pokojnou cestou změna k lepšímu jen tak nepříjde. Přizvukoval mu třicetiletý Adam z liberecké čtvrti Vratislavice nad Nisou.

„Byli jsme přece bohatý stát. Naši předci dřeli do úmoru, aby něco vytvořili. Pak přišlo pár manažerů a všechno rozkradli,“ durdil se. „Myslím, že strategické podniky jako ČEZ si měl stát nechat pod svojí kontrolou. Teď jsou rozprodané nadnárodním společnostem,“ povzdychl si.

Vláda nás vede do záhuby

Na regionální akci se objevila i Štěpánka Klímková z vysokoškolského ProAltu. Horovala pro konec současné vlády. „A co stane když odstoupí současná vláda,“ ptal se jí mladý dlouhovlasý muž. „Současná vláda nás vede do záhuby, je potřeba ji zastavit. I za cenu toho, že po dva roky povládne třeba i oranžovo rudá vláda. Taky jim úplně nevěřím, hrajou si svoje hry, ale budou pod tlakem,“ myslela si.

Její oponent ji namítal. „Ale reformy jsou nutné, měly se udělat už před patnácti lety,“ říkal a ptal se koho má vlastně volit. „Ať už vládla ODS nebo ČSSD, vždy to bylo stejné,“ domníval se a doporučoval nechat současnou vládu dokončit její volební období. „Zatím se mohou připravit alternativní strany, které pak můžeme zvolit,“ uvedl. „Aby ale už nebylo pozdě. Deformace společnosti postupuje rychlým tempem, naštvanost lidí stoupá. Bojím se, aby nenastaly nějaké defenestrace, což si opravdu nepřeju. Doufám spíše v evoluci, než revoluci,“ zdůraznila Klímková.

Ministr školství Fiala je jenom loutka Nečasova kabinetu

Věnovala se i novému ministru školství Fialovi. „Nemá prakticky žádnou moc, je jenom loutkou Nečasova kabinetu,“ tvrdila. Fiala sice podle ní působí sympatičtějším dojmem než předchozí ministr Dobeš, jde ale dle jejího názoru o politickou taktiku. „Nejdříve tam dali nesympatického člověka, trošku reformy i přepískli a teď se nás snaží uchlácholit Fialou,“ vysvětlila. Vadí jí návrh školného i devalvace titulů. „Spousta politiků je podivně otitulovaná. Nemají rádi akreditační komisi, míní vytvořit hodnotící agentury. Vznikne chaos a spoustu škol to rozloží,“ upozornila.

V Liberci právě dokončili novou budova Výzkumného centra při liberecké Technické univerzitě. „Podmínky jsou nastavené tato centra se musí za tři roky živit sama a za několik si musí vydělat na to, aby obnovila přístroje. Což není možné. Takže všechny peníze se budou dávat do těchto centrer. A univerzity musí jít na ruku vládě, aby je dostaly,“ konstatovala.

Okolo voleb se vyrojily nesmyslné fámy

O kousek dál stojí další členka iniciativy Je čas nemlčet Lenka Nováková. „Vysvětluju lidem volební systém, jak správně volit v krajských volbách. Připravujeme na toto téma besedu za účasti odborníků z Českého statistického úřadu. Vyrojilo se hodně nesmyslných fám, kterým věří i lidé vzdělaní a inteligentní,“ popisuje svoji činnost.

Centrum Liberce se stane mrtvým městem

U stolku se objevuje i rázná mladá žena. „Hlavně myslete i na kulturu. Měla jsem pár desítek metrů odsud hudební klub. Kvůli stížnosti jednoho člověka mi ho zrušili. Je to špatné. Pokud tady v centru Liberce nebude kultura, nebudou sem lidé večer chodit a střed města bude mrtvý,“ obávala se s tím, že často jezdí do Berlína. „Z něj si můžeme vzít příklad,“ zdůraznila.

Chceme lidi přivést k zájmu o politiku

Cílem Občanské kavárny bylo upozornit na spolky a iniciativy působící hlavně v Liberci. „A přivést lidi k tomu, aby začali věnovat pozornost dění ve městě. Nejen na radnici, ale i v lokalitě, ve které bydlí. Slibujeme si, že pak se začnou zajímat nejen o svoji městskou část, ale i celé město a politiku jako takovou,“ objasnil důvody akce organizátor Pavel Felgr z občanské iniciativy Je čas nemlčet. „Plánovali jsme, že bychom na náměstí i přespali do druhého dne,“ zmínil. Nakonec však organizátoři vyměkli a od tohoto odvážného záměru upustili. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …