Jak je to s Dopravním podnikem? Údajné škody se nepodařilo prokázat

09.02.2013 10:20

Server Česká pozice se zabývá vyšetřováním údajně nevýhodných zakázek, kterými měl pražský dopravní podnik přijít až o půl miliardy korun. Přestože to tvrdí primátor Bohuslav Svoboda, podle serveru se nic nepodařilo prokázat. Proběhne proto forenzní audit.

Jak je to s Dopravním podnikem? Údajné škody se nepodařilo prokázat
Foto: hns
Popisek: Václav Láska a dopravní podnik, ilustrační koláž

Vybrané zakázky kontroloval tým advokáta Václava Lásky. Podle původních informací Svoboda v televizi uvedl, že šlo o předražení ve výši půl miliardy korun. Tato slova nyní zpochybňuje dopis od auditorské společnosti KPMG adresovaný 18. ledna generálnímu řediteli DPP Milanu Křístkovi, o kterém Česká pozice píše.

Škoda půl miliardy?

„Přestože zpráva Mgr. Lásky obsahuje indikaci škod utrpěných DPP, nemůžeme po prostudování předložených dokumentů potvrdit daný odhad případné škody na majetku DPP, pokud nějaká existuje,“ stojí v dopise, který tak zatím vyvrací závěry Láskovy kontroly. Dozorčí rada podniku podle informací ParlamentníchListů.cz probírala i jiná právní stanoviska, která Láskovy závěry rovněž vyvrací.

„Člen Kontrolní skupiny – advokát považuje za důležité sdělit, že po posouzení všech zjištění a poznatků v rámci provedené kontroly v jejich vzájemné provázanosti a souvislosti, nese manažerské řízení společnosti DPHMP v letech 2007–2011 všechny znaky organizované trestné činnosti se zdokumentovanou škodou přesahující 500 000 000 Kč,“ stojí v původní zprávě o kontrole advokáta Lásky.

Letos v lednu se dozorčí rada dohodla, že proběhne forenzní audit. „Výsledky forenzního šetření by měly upozornit na nestandardní transakce, odhalit případná podvodná jednání včetně identifikace klíčových rizik, pokud jde o slabiny kontrolního mechanismu, a doporučit nápravná opatření,“ řekl k novému auditu předseda dozorčí rady DPP Jiří Pařízek.

Bývalý ředitel DPP Martin Dvořák primátora Svobodu ostře kritizoval a tvrdil, že si chce výroky o půlmiliardové škodě vylepšit svůj obraz na veřejnosti. Server proto zmiňuje, že jediným objektivním výsledkem by měl být právě audit – nic jiného pravdu o škodách neukáže.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …