Je mladý a vstoupil právě do KSČM: Ta strana má pro lidi pocit jistoty

13.08.2012 6:00

JINÝMA OČIMA Proč se zvyšují preference KSČM a proč dnes vstupují do KSČM i mladí lidé, kteří ani neměli rodinnou tradici v této straně? Co je k tomu vede a jaké jsou postoje mladého člověka, který se k tomuto kroku rozhodl? ParlamentníListy.cz oslovily 35letého Martina Reicherta, který je od dubna letošního roku členem KSČM. Jaký je jeho příběh a proč se ke vstupu do strany rozhodl?

Je mladý a vstoupil právě do KSČM: Ta strana má pro lidi pocit jistoty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

„Už jsem se opravdu nemohl dívat na to, jak s lidmi zacházejí dnešní kapitalisté,“ říká pro ParlamentníListy.cz Martin, který je dělníkem v textilní továrně. „Dávají lidem nejnižší možnou mzdu a když se někdo pokusí ozvat, má po práci,“ zlobí se.

Lidi už dusí nejistota, tvrdí mladý komunista

Důvod, proč preference KSČM dlouhodobě posilují, lze podle Martina označit klíčovým slovem „nejistota“. „Každý den vstávám do nejistoty. Dnes mám práci, budu ji mít i zítra? Budu mít na lékařskou péči, na léky? Budu schopen zítra uživit rodinu s malými dětmi? Budu mít na jejich vzdělání?“ To všechno jsou podle Martina otázky, na které není schopen najít odpověď v současné době. „KSČM tu odpověď ale má,“ dodává mladý muž.

„Vždyť je to sama vládní koalice, která svými asociálními reformami dělá všechno pro zvýšení preferencí KSČM. Je to strana, která nejenže ví, jak důležitý je pro lidi pocit jistoty, ale také ví, jak potřebné míry jistot dosáhnout,“ říká Martin.

KSČM už není bubákem jako dříve

Podle něj není už dnes KSČM spojovaná s totalitní KSČ tak, jak tomu bylo před lety. „Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) je demokratickou stranou, která už nemá nic společného s totalitními prvky bývalé KSČ, ale neklade důraz na zájem a prospěch pouze jednotlivce, ale na zájem a prospěch celku.

Je to strana se silným sociálním programem a má připravené i jeho řešení v praxi,“ konstatuje Reichert. Jak říká, KSČM není „bubák“, kterým se lidi snaží strašit pravice. „Ta strana chce dát lidem pocit větší jistoty, což se samozřejmě vládnoucí koalici nemůže zamlouvat,“ dodává ParlamentnímListům.cz její čerstvý člen. „Lidé se už nebojí KSČM,“ dodává Martin. Nebojí se prý ani otevřeně říkat, že KSČM budou v nadcházejících volbách dávat svůj hlas.

Nepřehlédněte obsáhlý archiv výzkumů na webu ParlamentníListy.cz:


Ke vstupu do strany ho nepřiměla rodinná tradice, ale zvůle koalice

Jeho vstup byl, jak sám říká, skutečně čistě jeho individuálním rozhodnutím. „Moji rodiče už zemřeli, ale oba byli nestraníci,“ konstatuje Martin. Rodinná tradice tak v tom prý roli určitě nehrála. „Je to čistě moje rozhodnutí, protože jsem se na tu situaci už prostě nemohl dívat a chci udělat něco pro to, aby stávající asociální situací nemuseli strádat ani další lidé,“ vysvětluje. Jak říká, jeho vstup do strany neprovázely negativní reakce okolí, jak by tomu bylo možná dříve. „S žádným osočováním jsem se nesetkal,“ říká redakci mladý muž, který je ve straně od letošního dubna.

Martin Reichert je ve svém kraji velmi aktivní. „Blíží se volby a já bych chtěl, aby se co nejvíce lidí dozvědělo o tom, jaká KSČM skutečně je. Že to není žádný totalitní pozůstatek, ale normální, velmi demokratická strana, která ale myslí na lidi,“ říká s tím, že připravil pro lidi i prezentace na CD, aby si prý skutečně uvědomili, že to kapitalistické vydírání už nemusejí dál snášet, že to záleží i na nich.

A že KSČM stoupají preference? „Není se čemu divit. Prostě mají lidi už té koaliční zvůle a asociálních reforem nad hlavu,“ říká ParlamentnímListům.cz nováček KSČM Martin Reichert.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …