Jen na PL! Babiš na uzavřeném jednání řekl, kdo otrávil Bečvu. „Byla to Energoaqua z Rožnova. Státní zástupce to úmyslně brzdí!"

27.11.2020 11:36

Pouze ParlamentnímListům.cz se podařilo získat slova předsedy ANO a premiéra Andreje Babiše, která pronesl na úterním online jednání celostátního výboru svého hnutí. Zjištěné informace nám potvrdily dva zdroje.

Jen na PL! Babiš na uzavřeném jednání řekl, kdo otrávil Bečvu. „Byla to Energoaqua z Rožnova. Státní zástupce to úmyslně brzdí!"
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Premiér Andrej Babiš v záložní nemocnici v Letňanech

Anketa

Získají koalice ODS/KDU-ČSL/TOP 09 a Piráti/STAN ve volbách sněmovní většinu?

33%
67%
hlasovalo: 61447 lidí
„Bylo to online jednání, premiér řekl, že to otrávila firma Energoaqua a.s. z areálu Tesly z Rožnova. Státní zástupce to prý úmyslně drží pod pokličkou, aby byla dávána pořád vina Agrofertu," uvedl náš zdroj. Druhý jeho informaci doplnil s tím, že „premiér to řekl takto, ano, ale dodal, že státní zástupce takto činí proto, aby dál dával možnost spekulacím o viníkovi, tedy o Agrofertu," uvedl.

Únik kyanidu do Bečvy je ekologická katastrofa, ke které došlo 20. září. Do Bečvy uniklo množství kyanidů, které způsobilo otravu a úhyn všech živých organismů na mnoha kilometrech řeky. Jed pronikl až do řeky Moravy, zde již však byl natolik rozředěný, že nezpůsobil další závažné škody.

Na začátku listopadu byly v médiích zveřejněny informace naznačující, že výše zmíněný kanál vedoucí od Tesly Rožnov byl jen falešnou stopou. Jako možné místo úniku byl označen jiný kanál ústící do Bečvy asi 3 kilometry níže po proudu v katastru obce Lhotka nad Bečvou. Podle svědků byly v úseku tří kilometrů mezi oběma výpustěmi v době havárie i později pozorovány živé ryby a úhyn byl s jistotou potvrzen až pod Lhotkou.

Po poslední události z počátku tohoto týdne lidé z Valašského Meziříčí dokonce nesmějí čerpat vodu z řeky.

O údajném viníkovi:
 
Energoaqua je společnost založená roku 1992 a sídlící v Rožnově pod Radhoštěm, jejíž předmět podnikání je tvořen činností energetického a vodohospodářského programu. Zabývá se výrobou, distribucí a prodejem energetických medií, také nabízí služby v oblasti elektrické a tepelné energie, technických plynů a vodního hospodářství. V současné době se také věnuje developerské činnosti a revitalizaci starých a uvolněných objektů. Ředitelem společnosti je Oldřich Havelka. 
 
O společnosti se v poslední době hovoří v souvislosti s otravou řeky Bečvy kyanidem. Policie nedávno prověřovala areál rožnovské Tesly vzhledem k tomu, že firmy sídlící v areálu jsou napojeny na kanalizační síť, kterou spravuje právě Energoaqua. Sám ředitel Havelka potvrdil, že policisté v areálu zasahovali, že by firma za únik mohla, ale odmítá.  
 
Firmu má ovládat šedesátník Miroslav Kurka, současný předseda představenstva. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …