Jiří Dienstbier si může oddechnout. Policie ho za Bohemians stíhat nebude

10.02.2015 20:00

Ministr pro lidská práva a senátor Jiří Dienstbier nebude stíhán za právní analýzu, která navedla funkcionáře fotbalového klubu Bohemians 1905 k trestnému činu. Jeden z funkcionářů Lukáš Přibyl v průběhu soudního řízení zemřel, Petr Svoboda dostal podmínku a vysokou pokutu.

Jiří Dienstbier si může oddechnout. Policie ho za Bohemians stíhat nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Dienstbier aktuálně za svou špatnou radu potrestán nebude. Politik, kterému hrozilo trestní stíhání, tak bude mít volnější ruce pro 38. sjezd ČSSD, který se odehraje v půlce března v Praze. Favoritem na prvního místopředsedu strany je sice ministr vnitra Milan Chovanec, ale jak známo, Jiří Dienstbier má v politice velké ambice.

„Vyšetřovatelé Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy na přelomu roku prověřování možné trestné činnosti definitivně ukončili. V průběhu prověřování se nepotvrdilo podezření ze spáchání skutkové podstaty trestného činu podvodu,“ sdělila serveru ParlamentníListy.cz mluvčí pražské policejní správy Andrea Zoulová.

Petra Svobodu loni v srpnu bez zájmu médií pražský městský soud odsoudil manažera Petra Svobodu k ročnímu trestu s jednoletým odkladem. Za to, že prodal dva hráče, kteří spadali do konkursní podstaty zkrachovalého pražského klubu. Dienstbier se jako funkcionář klubu i jako právník v napadeném prodeji hráčů intenzivně angažoval.

Prodej hráčů do jiných klubů byl protizákonný

Story má počátek v roce 2004, kdy se klub vršovických „Klokanů“ dostal do konkursu. Právníkem nástupce - fanoušky obnoveného klubu Bohemians 1905 - byl právě Dienstbier. Jelikož byli Bohemians po vyhlášení konkursu ve finanční tísni, a potřebovali nutně prostředky na svůj provoz, prodali do německého Schalke 04 hráče Jana Morávka za 2 250 00 eur a Marka Hovorku za 540 tisíc korun do fotbalového klubu FK Baumit Jablonec. Podle pravomocného verdiktu soudu ale protizákonně. Všichni hráči byli totiž po krachu původního klubu Bohemians Praha zahrnuti do konkursní podstaty položené společnosti. Dienstbier byl jak právníkem klubu, respektive jeho nástupce Bohemians 1905, tak členem věřitelského výboru.

Dienstbier jako právní zástupce Bohemians 1905 napadl v roce 2008 zahrnutí hráčů do konkursní podstaty u soudu. V březnu 2009 pak funkcionáři klubu právníkovi Jiřímu Dienstbierovi zadali právní posouzení rizik prodeje hráčů. Přestože ale soud do té doby nerozhodl, 5. dubna 2009 Dienstbier ve svém právním rozboru doporučil hráče, stále spadající do konkursní podstaty, prodat. Koncem dubna byl pak Dienstbier kvůli svým krokům věřitelským výborem odvolán. Musel si být přitom vědom toho, že musí ze zákona hájit zájmy všech věřitelů. Vyloučení hráčů z konkursní podstaty by totiž možnosti uspokojení ostatních věřitelů výrazně omezilo.

Dienstbierův právní názor

Dienstbier sám kolem prodeje hráčů mediálně laboroval. V roce 2001 v rozhovoru s týdeníkem Euro politik tvrdil, že vypracoval pouze obecnou analýzu, která se netýkala problému prodeje konkrétních hráčů. „Jedna věc pravda je. Analýzu jsem skutečně vypracoval, ale ne o prodeji Morávka, ale hráčů obecně,“ prohlásil politik v roce 2011.

Jenže inkriminovaná analýza, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici, se jmenuje: „Posouzení rizik v souvislosti se zvažovaným přestupem hráče Jana Morávka do zahraničního klubu“. A v jejím závěru napsal: „Sjednáním smlouvy o přestupu hráče Morávka ani jakéhokoliv jiného hráče do zahraničí by se Bohemians 1905 ani její statutární orgány neměly vystavit žádným občanskoprávním ani trestněprávním sankcím.“ Dienstbierův mylný právní názor pak tehdejší funkcionáři Lukáš Přibyl a Petr Svoboda aplikovali v praxi a oba hráče prodali.

Případem se pak začala zabývat policie a soudy. Obvodní soud pro Prahu 10 oba manažery odsoudil v listopadu 2011 podmíněně na 3 roky. Proti rozsudku se odvolali, pražský Městský soud pak verdikt zrušil a vrátil k novému projednání. Ještě před vynesením dalšího rozsudku Lukáš Přibyl zemřel. Soud na Praze 10 ale rozsudek zopakoval a Svoboda měl uhradit škodu přes 8 a půl miliónu korun. Svoboda se opět odvolal a Městský soud rozsudek z Prahy 10 opět zrušil. Výnos soudu posléze napadl náměstek Nejvyššího státního zástupce Pavel Pukovec a Nejvyšší soud rozsudek zrušil. Na základě tohoto rozhodnutí pak v srpnu Městský soud uznal Svobodu vinným a udělil mu roční podmínku.

V rozsudku, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici, stojí, že se Svoboda dopustil zločinu poškození věřitele, a dílem dokonaného, dílem ve stádiu pokusu, a porušení povinnosti v insolvenčním řízení.“ Podle rozhodnutí soudu musí správci konkursní podstaty Robertu Hynkovi zaplatit částku 8 566 500 korun. Pražská hospodářská kriminálka se zabývala i rolí Jiřího Dienstbiera, v půlce loňského roku ale případ uložila ad acta. Komisařka Anna Zavadilová to ale odůvodnila předposledním rozhodnutím soudu, který Svobodu zprostil obžaloby. „Petr Svoboda byl v plném rozsahu zproštěn obžaloby, proto nemůže být jednání Jiřího Dienstbiera posuzováno jako akt účastenství na trestném činu. Neboť o účastenství jde jen tehdy, pokud pachatel, k jehož činu účastenství směřovalo, se o takovýto trestný čin pokusil, nebo jej dokonal,“ odůvodnila odložení případu ad acta vrchní komisařka.

Jiří Dienstbier se od počátku necítil vinen. Týdeníku Euro například řekl: „Jsem hrdý na to, že jsem Bohemce mohl pomoci a neučinil jsem nic, za co bych se musel stydět.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …