Jsme profesionálové, kteří se zabývají komunikací, tvrdí anti-dezinformační spolek. Napsali jsme mu. Pátý den mlčí

16.04.2021 16:52

„Důmyslně a systematicky vyráběné dezinformace infikovaly českou společnost a oslabují její imunitu. Pro mnoho lidí je tak stále těžší rozlišovat mezi pravdou a lží. Snižuje se důvěra v tradiční média. Lidé neví, čemu mají věřit. A zmatení lidé jsou snadno manipulovatelní," tvrdí web Nelež.cz na své úvodní stránce. Pakliže se čtenář prokliká hlouběji, najde rovněž takzvanou metodiku určování dezinformací.

Jsme profesionálové, kteří se zabývají komunikací, tvrdí anti-dezinformační spolek. Napsali jsme mu. Pátý den mlčí
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Webové stránky Nelež.cz

Anketa

Je Janek Ledecký dezinformátor?

32%
68%
hlasovalo: 8687 lidí
K té je využívána podle webových stránek společnost Semantic Visions, dále rating Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a seznam webových stránek Konspirátoři.sk. 

Pod uvedenou metodikou je rovněž seznam devatenácti webů. Mezi nimi také ParlamentníListy.cz.

Naše redakce se proto obrátila na zástupce spolku Nelež s dotazem:

„Prosím o konkrétní objasnění, proč jsme zařazeni na vašem seznamu. Nefigurovali jsme na seznamu konspiratori.sk již před vznikem vaší iniciativy, dle hodnocení NFNŽ i vyjádření jejího ředitele, pana Šlerky, nejsme dezinformační médium. Pan Vrábel na naše opakované dotazy nereagoval," sdělil zástupce redakce uvedenému spolku v emailové komunikaci ze dne 12. dubna.

Ani o několik dnů později jsme však odpověď nezískali.

Podobná situace nastala také v případě jmenovaného Františka Vrábela, datového analytika a zakladatele Semantic Visions. Na toho jsme se obrátili již 6. listopadu 2020. Druhá žádost o odpovědi v souvislosti s údajně dezinformačními ParlamentníListy.cz odešla 19. listopadu 2020.

Vrábel nereagoval ani v jednom případě.

Dotazy, které jsme zaslali, přineseme čtenářům příští týden. Každý se tak bude moci přesvědčit, jak vypadá boj s údajnými dezinformacemi ve chvíli, kdy naše redakce nemá ani v jednom případě konkrétní text, pro který jsme touto nálepkou častováni.

„Spolek jsme kontaktovali, abychom mohli pracovat na našem zlepšení, jako například při spolupráci s Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky. Důvod zařazení nám, podobně jako v případě konspiratori.sk, dodnes nebyl sdělen. Je nepřijatelné, aby spolky s takovýmto jednáním vytvářely tlak na inzerenty, jaké chování je společensky přijatelné a určovaly, kde inzerenti mohou a kde nemohou inzerovat,“ poznamenal k dané věci Jiří Čermák, místopředseda představenstva společnosti OUR MEDIA, vydavatele ParlamentníchListů.cz.

Není od věci připomenout, že web EuroZprávy.cz podal před několika dny žalobu na spolek Nelež. Ten totiž EuroZprávy uvedl ve svém seznamu dezinformačních webů. „Vyžadujeme napravení situace s inzerenty," zdůvodil žalobu majitel a ředitel vydavatelství Incorp Petr Zelinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …