Jsou to lumpové, mafiáni a zloději, řečnil Vandas ve Varnsdorfu

15.09.2012 22:25

Ostrou kritikou polistopadových vlád nešetřil v sobotu Tomáš Vandas, lídr Dělnické strany sociální spravedlnosti, při jejich mítinku ve Varnsdorfu. „Země je zdevastovaná a rozkradená,“ sděloval od řečnického pultíku tento kandidát na prezidenta. Poslouchalo ho několik stovek lidí.

Jsou to lumpové, mafiáni a zloději, řečnil Vandas ve Varnsdorfu
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Pochod DSSS Varnsdorfem

Ti se poté vydali na pochod městem směrem k problematické Kovářské ulici, kde žijí zejména sociálně nepřizpůsobiví. Vzduchem létaly nadávky, napětí se dalo krájet, k násilnostem ale nedošlo. To je pokrok proti loňsku, kdy ve Varnsdorfu létaly kameny a stříkala vodní děla.

Varnsdorf „Dělníkům“ zaslíbený

„Varnsdorf nikdy nezklame,“ pochvaloval si příznivec radikálů při pohledu na slušně zaplněné náměstí Edvarda Beneše, kam přišly až čtyři stovky lidí. Velký kontrast oproti liduprázdnému Novému Boru o den dříve. Projev Tomáše Vandase tu byl navíc několikrát přerušován potleskem. Takovou podporu jako zde, ale najde málokde.

Režim zemi vytuneloval, mladým nic nenabízí a na starší lidi kašle

I proto se ozývaly silné výroky a kritika současných poměrů. „Plně chápu apatii a skepsi lidi. Kam jsme se pod taktovkou zkorumpované vládní elity vlastně dostali?“ tázal se Vandas. „Země je rozkradená, zdevastovaná, vidíme úpadek tradičních hodnot i morálky. Tento režim zemi vytuneloval, mladým nenabízí vůbec nic a na naše starší spoluobčany kašle,“ hodnotil. A tím rozhodně nekončil.

Z České republiky je Divoký západ

„Všechny polistopadové vlády hospodařily tak, že rozprodaly státní majetek za hubičku svým kamaradíčkům. Ony dopustily, že se z České republiky stal Divoký západ, že si různí mafiáni z toho udělali dojnou krávu. Je potřeba říci NE takové politice a postavit se současnému režimu na odpor,“ vyzýval dále Vandas.

SLEDUJEME téma: Romové

Krade vláda i socialisté na krajích

Připomněl pak, že kvůli zvyšujícímu se DPH se zdražují potraviny, voda a elektřina. „Což dopadá opět hlavně na mladé lidi s dětmi a seniory,“ upozornil s tím, že naše země má dluh 1,6 bilionu korun a každý desátý Čech žije na hranici chudoby. Připomněl i aféry politiků. „Vláda krade na úrovni centrální, socialisté na té krajské,“ konstatoval.

81 umírajících v Senátu nemá žádné kompetence

Ve své řeči vyzval i ke zrušení Senátu a stáhnutí vojáků z Afghánistánu, protože to stojí státní kasu zbytečně moc peněz. „Osmdesát jedna umírajících v Senátu nás stojí 525 milionů korun ročně. A stejně nemají žádné kompetence,“ domnívá se Vandas.

Poté se věnoval svému oblíbenému tématu nepřizpůsobivých a imigrantů. „Chceme, aby zákony platily pro každého, je mi úplně jedno, jestli je bílý, modrý, zelený či strakatý,“ uvedl.

Banda asociálů, která bere peníze invalidům a důchodcům

Po Vandasovi se pak ujal slova i jeho stranický kolega Petr Štěpánek. „Tato vláda umí jen škrtat. Co je to za bandu asociálů, co berou peníze invalidům a důchodcům,“ vykřikoval. „Milion lidí žije na hranici chudoby, a většina z nich si za to nemůže. Snad jen tím, že nemá ty správné kamarády mezi kmotry,“ pokračoval Štěpánek.

Po projevech se začal šikovat pochod městem.

„Vandas má v mnohém pravdu. Ale jenom kritizuje a nenabízí řešení,“ řekl jeden z přítomných. „Ale pokud dokáže prosadit, aby zákony platily pro cikány stejně jako pro bílé, tak to má smysl,“ dodal jeho okolostojící kolega.

V Kovářské ulici létaly nadávky

To už se průvod vydal Varnsdorfem k problematické Kovářské ulici. Zde jsou do dvou paneláků sestěhováni převážně Romové. Dav si vykračoval a vykřikoval tradiční hesla typu: „Cikáni do práce,“ „Čechy Čechům“ a podobně.

V Kovářské se průvod zastavil. „Slezte dolů,“ volal radikál na Romy stojící na balkonech. „To se ti to frajeří, když máš za sebou stovky lidí,“ odpovídala mu romská žena. Obě strany se začaly častovat nadávkami, v nichž nechyběly výrazy pro dámské i pánské přirození. Napětí se dalo krájet. Naštěstí se „Dělníci“ a jejich příznivci opět dali do pohybu a odkráčeli zpět do centra města.

Nedá se tu žít. Neustálý hluk, bordel, prostituce a drogy

Naproti problémovým panelákům stojí rodinné domky. Jejich obyvatelé stáli na zahradě, pozorovali a fotili si průvod.

„Slyšíte ten hluk,“ upozorňovala jedna z nich na amplion, z něhož se linula hlasitě romská hudba. „Takhle to tu vyřvává ve dne v noci. Hluk, bordel, prostituce, drogy, žít se tu nedá,“ popisovala soužití s nechtěnými sousedy.

Do zmiňovaných paneláků totiž sestěhovali Romy podnikatelé, kterým vyhovuje, že dostanou peníze za bydlení přímo od státu. „Jeden majitel je z Prahy, druhý z Německa. Shrábnou prachy, a je jim jedno, jak my tady žijeme. Snad tento pochod na naše problémy upozorní,“ zadoufala žena.

Tikající bomba, která časem vybuchne

Letos se tedy pochod, alespoň během přítomnosti reportéra ParlamentníchListů.cz v její oficiální části, nezvrtnul v žádné násilnosti. To vloni to bylo horší. Vzduchem létaly kameny, demonstranty rozháněla vodní děla. Je ale jasné, že ve Vansdorfu a i jinde ve Šluknovském výběžku, tiká časovaná bomba. A je jen otázkou času, kdy vybuchne.

Ale z Prahy je sem daleko a asi se čeká, až nastane nějaký velký průšvih, jako nyní u pančovaného alkoholu…

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …