Kalousek Fialovi: Vykašli se na to, nebo udělej pořádek. Mám toho plné zuby

16.12.2022 7:21

Pražští zastupitelé opět odložili volbu primátora, tentokrát až na únor. Praha tak nebude mít nové vedení ani čtyři měsíce po volbách. Podle některých zastupitelů „trvá dál protektorát“. Situace neunikla ani pozornosti Miroslava Kalouska, ten ji dal za vinu premiéru Fialovi, který si prý neumí zjednat pořádek ve vlastní straně. Na jednání byla Piráty dokonce vyžadována zpráva o zdravotním stavu potenciálního primátora Bohuslava Svobody. Podle Fialy není vítězem nikdo.

Kalousek Fialovi: Vykašli se na to, nebo udělej pořádek. Mám toho plné zuby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Správní rady VZP ČR Miroslav Kalousek

„Praha odložila volbu nového primátora na 9. února,“ konstatoval bývalý ministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek a pokračoval.

„To je neuvěřitelná neschopnost a impotence. Troufnu si říct, že za časů J. Luxe a V. Klause blahé paměti by to předsedové stran vyřešili za jediný den. Ti dnešní se ale tváří jako diváci. Smutné, neakceptovatelné,“ je přesvědčený Kalousek o slabém vedení některých zainteresovaných politických stran a svá slova potvrzuje i dál.

 

„Řeknu to zcela natvrdo: Tím hlavním odpovědným politikem je Petr Fiala,“ nešetřil Kalousek premiéra České republiky a ještě dodal, že pokud si premiér neumí zjednat pořádek ve vlastní straně a ve vlastní koalici, tak ať se na to vykašle.

„Alibistů, kteří se nechtějí ‚ušpinit‘, už máme plné zuby,“ zakončil Kalousek svoje komentáře k patové situaci na pražském magistrátu.

Že situace není dobrá, o tom informovaly už během včerejšího večera i zpravodajské servery.

„Pražští zastupitelé ve čtvrtek nezvolili primátorem lídra Spolu Bohuslava Svobodu. Po mnohahodinovém projednávání volbu odložili na 9. února 2023. Ruku pro něj chtěli zvednout pouze politici z ANO a Spolu. Dohromady však měli většinu jen o jeden hlas,“ napsal např. server Aktuálně.cz s tím, že zastupitelka zvolená za koalici SPOLU Hana Kordová Marvanová sdělila, že Svobodu za současné situace podpořit nemůže.

Marvanová podle Aktuálně.cz nejprve deklarovala svoji podporu volbě primátora Svobody s tím, že je to podle ní logický krok, který vytvoří situaci, aby se po novém roce mohlo jednat o vytvoření stabilní většinové rady. Podle ní bylo potřeba také rozběhnout kvůli přetrvávajícímu patu stojící investice.

 Pak ale podporu volby nového primátora vzala zpět.

„Myslela jsem to tak, že pan docent Svoboda mou podporu má, ale nechci podporovat výlučnou dohodu s ANO,“ řekla.

V podobném duchu se vyjádřil i šéf pražského hnutí STAN.

„Moc rádi podpoříme pana docenta Svobodu, ale v rámci řádné koalice. Tato situace je značně nestandardní a je nedůstojná,“ řekl Petr Hlaváček ze STAN.

Ten ještě podle Aktuálně.cz dodal vysvětlení stávající situace, při čemž se inspiroval pojmy z historie, a to jak středověké, tak fašistické.

„Čemu se dnes podařilo zabránit? Konzervativnější kolegové se zřejmě chtěli inspirovat v praxi středověké církve vzdoropapežů. Ale naštěstí nejsme ve středověku, abychom si v Praze zvykali na to, že máme dva papeže. Protektorát ale trvá, město nemá novou radu. Apelujeme proto na zastupitele Spolu, aby začali pracovat pro město a začali opět jednat. My jsme připraveni.“

Sám kandidát na primátora Svoboda (ODS) k neuskutečněné volbě sdělil, že je zklamán z toho, že ne všichni v jeho týmu cítí stejnou zodpovědnost. Server iDnes.cz citoval jeho slova takto:

„Vždy mi šlo o zájmy Pražanů. Pevně jsem věřil tomu, že úplně stejně to má všech zbývajících 18 zastupitelů, které mám v týmu. Dnes se ukázalo, a osobně musím říci, že je to pro mě lidské zklamání, že ne všichni cítí zodpovědnost stejně. Pro někoho je důležitější jeho image, než služba Pražanům a budoucnost města. Za mě je to pozérství.“

Zda tím Svoboda narážel na výše zmíněný postoj Hany Kordové Marvanové, se lze jen domnívat. Ta svůj postoj mimo jiné vysvětlila podle serveru SeznamZprávy tím, že nebude hlasovat společně s Radmilou Kleslovou (ANO), bývalou rozvědčicí StB.

O atmosféře na jednání vypovídají i prohlášení a tweety jednotlivých zastupitelů. Terčem kritiky se Svoboda stal např. proto, že se během jednání odebral občerstvit do bufetu.

 

„Na zastupitelstvu Prahy právě probíhá rozprava k volbě nového primátora. Kandidát Bohuslav Svoboda před diskusí utekl do přilehlé kantýny. Zastupitelé se jej ptají na jeho plány a on setrvává v jídelně. Nejhlasitějším obhájcem jeho kandidatury je Ondřej Prokop/ANO. Vítejte v ODS,“ napsal třeba lídr uskupení Praha sobě Jan Čižinský.

„Po několika desítkách let se nenaučil správně parkovat a směje se často a rád svým nepodařeným vtipům,“ přidal se podle Aktuálně.cz také Pirát Jaromír Beránek. Podle něj by měl budoucí primátor též předložit zprávu o svém zdravotním stavu. 

Faktem ale zůstává, že Praha opět svého primátora mít nebude a bude si na něj muset počkat minimálně do 9. února příštího roku. Do té doby stále hlavní město povede pirát Zdeněk Hřib.

Podle posledních informací se k situaci vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS).

„Vítězem není v tuto chvíli nikdo, a to bez ohledu na to, jak dopadly volby. Je to výsledek, se kterým budeme muset něco udělat,“ řekl na tiskové konferenci v Bruselu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…