Kalousek Klausovi za všechno poděkoval a Zaorálek se mu ošklivě vysmál

01.01.2013 14:39

Prezident republiky Václav Klaus letos pronesl svůj desátý, ve své funkci poslední novoroční projev. ParlamentníListy.cz oslovily předáky parlamentních stran. Jako vždy Klause spíše ocenili pravicoví politici, zatímco poměrně ostře ho kritizovala levicová opozice.

Kalousek Klausovi za všechno poděkoval a Zaorálek se mu ošklivě vysmál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

Klaus v projevu popřál naší zemi stabilitu a vlastenecky apeloval na soudržnost a solidaritu uvnitř rodin, obcí i národa, neboť prý nedokážeme táhnout za jeden provaz a závidíme jeden druhému. Nechtěl vyvolávat špatnou náladu a upozornil, že ekonomická situace není katastrofická a nynější generace se má materiálně nejlépe z celé naší historie.

Prezidentův projev ZDE

Rozsah prezidentovy amnestie ZDE

Namyšlení spasitelé proti parlamentní demokracii

Varoval ale před „namyšlenými spasiteli“, kteří nabízejí podbízivá laciná řešení a chtějí rozvrátit tradiční parlamentní demokracii. Jako negativní vidí události na politické scéně a hluboký příkop mezi vládou a opozicí. Vláda je podle Klause nestabilní, s malou většinou ve sněmovně a má často problémy sama se sebou. Opozice zase nemá prý konstruktivní řešení. Kvůli šíření negativismu ale míra nespokojenosti a občanského vzdoru přerůstá obvyklou mez.

Upozornil na zaostávání Evropy za zeměmi, kde se stále tvrdě pracuje a varoval před evropskou dluhovou krizí. Zkritizoval byrokracii, kterou na sebe vymýšlíme my i Evropská unie. Jako lék před vulgarizací společnosti vidí návrat k tradičním hodnotám, povinnostem a tvrdé práci proti lacinému pokrokářství a populismu. Každý by měl začít ve zlepšování věcí sám u sebe.

Klausovi se sluší poděkovat

„Mně se ten projevil líbil. Odpovídal realistickému a vyzrálému pohledu na situaci, kterou můžeme sledovat k začátku roku 2013. Vzhledem k tomu, že to je jeho poslední novoroční projev v prezidentské funkci, tak se mu při té příležitosti sluší poděkovat za to, co pro Českou republiku v této funkci učinil,“ řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

A co říká ministr Kalousek na prezidentovu kritiku vlády? „Cokoli z toho projevu vytrhnout a komentovat samostatně bez celkového kontextu nedává smysl a ten projev by to shodilo. Ten projev je nutné vidět v celku. Komentovat jednotlivé věty nedává smysl,“ odpověděl Kalousek.

Kde se to dá podepsat?

„Osobně jsem nikdy nechtěl Václava Klause kopírovat, ale myšlenky, které zazněly, jsou podobné těm, které hlásám. Když teď zavtipkuji, tak jsem rád, že ode mě pan prezident opsal ty principy, které hlásám ve vlastní kampani,“ vtipkoval místopředseda Senátu a kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka.

„Prezident řekl to, co hlásám a podepisuji: boj s blbou náladou, boj s byrokracií u nás i v EU, podpora tradičních hodnot, demokracie, pracovitosti a slušnosti a úcty k sobě navzájem,“ dodal senátor Sobotka.

Projev unaveného prezidenta

Klause naopak ostře zkritizoval místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Pobavilo mě, když prezident vyzýval k soudržnosti ve společnosti, když to byl vždy on, který ji svými postoji rozděloval. Navíc když řekl, že opozice je negativistická. Opět se projevil jeho konzervativní pohled na svět, ale jenom odvolávání se na tradiční hodnoty nás nezachrání. Problémy naší společnosti jsou mnohem hlubší. Neřekl vlastně nic nového. Připadalo mi to jako projev unaveného prezidenta, který používá svůj starý instrumentář,“ řekl redakci Zaorálek.

Populističtí mesiáši

První místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová uvedla, že ji novoroční projev zaujal a oceňuje na něm důraz na obranu a zachování parlamentní demokracie a tradičních hodnot a soudržnosti české společnosti. „Plně souhlasím i s varováním před populistickými mesiáši. Nyní je potřeba učinit vše pro to, aby se už konečně uklidnila situace na politické scéně. Každý z nás může přispět svým malým dílem k prosperitě naší republiky,“ dodala poslankyně.

Podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna se prezident Klaus pokusil nabídnout poměrně pozitivní pohled na stav české společnosti. „Cenné je upozornění, že výkon české ekonomiky stoupl za posledních deset let o více než třicet procent. To si při naší nespokojenosti se stavem společnosti málokdy uvědomujeme. Ale při popisu nedobrého stavu společnosti prezident zcela pominul všudypřítomnou korupci a nutnost jejího vymýcení. Stejně jako opomenul zmínit první úspěchy v odhalování korupce v nejvyšších patrech politiky, které podle mého názoru mohou být mírným zdrojem optimismu – víry, že bude v této zemi nastolena spravedlnost a za to, co bylo z veřejných peněz ukradeno, bude také potrestáno,“ míní John.

Místopředsedkyně KSČM a místopředsedkyně poslaneckého klubu Miroslava Vostrá míní, že projevy prezidenta Klause měly po deset let několik stejných témat, jako jsou kritika EU, výzva k návratu k tradičním hodnotám. „Novinkou bylo oznámení amnestie. Bohužel přesto, že přiznal, že ekonomika a atmosféra mezi občany se zejména v posledních pěti letech zhoršila, sám nepřicházel s ničím konkrétním pro zlepšení situace, kterou sám kritizuje,“ doplnila poslankyně.

Každý z nás musí začít sám u sebe

Předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD ParlamentnímListům.cz řekl, že si prezidentův projev pozorně vyslechl a byl podle něho v jeho tradiční linii. „Jeho projev mě ničím nepřekvapil, ani ničím neurazil. Jsou to jeho názory, které říká dlouhodobě a které potvrzují jeho konzervativně pravicový přístup. Je logické, že jako pravicový politik kritizoval levicovou opozici. Když ale řekl, že opozice nemá konstruktivní přístup, musím říci, že sám nenachází nějaké řešení. Správně řekl, že vzrůstá napětí ve společnosti a apeloval na soudržnost společnosti. Chyběla mi ale analýza toho rozdělení společnosti, jehož příčinou je podle mě sociální nerovnováha, stoupající sociální rozdíly a sociální nespravedlnost. Naše rozdílné názory jsou ale dány našimi rozdílnými ideovými východisky, proto mě jeho projev nijak nepohoršil," vysvětlil Štěch. 

„Projev byl kultivovaný, dobrý a vyvážený. Výstižně popsal situaci. Líbilo se mi, že řekl, že každý z nás musí začít sám u sebe a že je třeba se vrátit k tradičním hodnotám, na kterých společnost vždy stála," míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Poslanec ODS Boris Šťastný Klausův projev velice ocenil: „Na projevu pozitivně hodnotím jeho pragmatičnost. Prezident správně varoval před všemi samozvanými, mimo demokratický systém etablovanými jedinci a subjekty, kteří zhoubně zasahují do politického života země. S prezidentem souhlasím i v hodnocení současné vlády a politické situace. Projev vnímám jako mimořádně razantní a kritický. Pozitivně vnímám i oznámenou amnestii u příležitosti výročí 20 let samostatné České republiky."

„Projev pana prezidenta byl podle mě výstižný, reflektující situaci, velmi mírně opatrný. Celkem podle očekávání," reagoval místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

Vrchol arogance, sobectví a zaslepenectví

Do Klause se ostře pustila poslankyně KSČM Marta Semelová. „Přání ekonomické stability a svornosti občanů v době, kdy se na jedné straně rozdávají desítky miliard církvi, kdy zisky v naprosté většině plynou do zahraničí či do kapes těch, kteří se podíleli na rozkradení, rozprodání a likvidaci všeho, co mohlo konkurovat, a na straně druhé je vládní koalicí doslova okrádána většina občanů této země, je naprosto mimo realitu. Kromě toho je to přání od člověka, jenž k této nespravedlnosti pokládal základy, vyloženě pokrytecké. Nad jeho vyjádřením, že materiálně žijeme ve stavu, jenž žádná dřívější generace nepoznala, jsem pak doslova zalapala po dechu. Ať to zkusí říct do očí nezaměstnaným lidem, kteří nedostávají výplatu, mladým rodinám s dětmi, seniorům, bezdomovcům či žebrákům, jež vidíme v Praze na každém kroku. Jeho slova jsou vrcholem arogance, sobectví a zaslepenectví," zlobila se poslankyně.

„Odmítnout musím i jeho hodnocení opozice a veřejnosti, která prý naslouchá povrchní kritice. Kdo naslouchá jí? Kdo naslouchá lidem, kteří každou chvíli protestují v ulicích, kteří vyjadřují svůj odpor k tomu, co se v naší republice děje, kteří požadovali referendum k daru církvi? Václav Klaus mluvil o potřebě změn hodnot. Ale tyto hodnoty jako sobectví, devastace morálky a kultury, absence solidarity, neúcta k životu a člověka k člověku, jsou hodnoty kapitalistického režimu, který je pro Václava Klause modla. Mimochodem byl to právě on, kdo razil heslo ´Postarej se sám o sebe.´ Teď se diví?" dodala Semelová.

Podobně hodnotil Klausův projev i senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava, ale přiznal Klausovi i pozitiva: „Já sám se hlásím k českému vlastenectví a jeho tradiční apelování na národní soudržnost oceňuji."

Abychom příští rok prstíčkem nehrabali

„Co říci ke Klausově projevu? Jako vždy výborný. Abychom příští rok prstíčkem nehrabali," reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Na projevu pana prezidenta se mi líbila myšlenka, že nemáme zcela podléhat chmurům, ale máme začít se změnami u sebe. Nešlo si nevšimnout jeho kritiky i vůči opozici. Také mi chybí realistické návrhy opatření opozice, například řešení zadlužení naší země. Na rozdíl od projevů například amerických prezidentů mi přišlo, že jsem neslyšela tolik pozitivních skutečností roku 2012, na které bychom mohli být jako Češi hrdí," uvedla poslankyně LIDEM Lenka Andrýsová.

„Projev Václava Klause byl v duchu ´režim si rozvracet nedáme´. Z nedobré nálady viní opozici a protestní iniciativy. V konzervativní zaslepenosti nechce vidět potřebu regulace a sociálního státu. Tyto hodnoty jsou pro něj povrchní. Svornost chce jen na základě svého vidění světa - nic jiného nebere a sám se tak stává anachronismem a falešným mesiášem, který příkop ve společnosti nezacelí. Prostě nevidí, že problém není v atmosféře, ale v poruchách systému," zlobí se místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Podle poslankyně ODS Jany Černochové byl projev překvapivě krátký, ale intenzivně cílil na všechna zásadní témata a neuralgické body politické scény. „Líbil se mi. Nebyl agresivní a emocí v nastavování zrcadla tam bylo přiměřeně. Závěrem mě překvapila amnestie, určitě právě tato bude největším jablkem sváru a polemik ve veřejném prostoru z celého novoročního projevu pana prezidenta," míní poslankyně.

„Pan prezident hovořil o potřebě svornosti ve společnosti, ale on přece nikdy nebyl tím svorníkem, spíše naši společnost rozděloval, než spojoval. Bohužel neměl jsem mnoho důvodů být na našeho prezidenta hrdý. Nicméně Václava Klause považuji za jednu z největších polistopadových osobností," uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Bez práce nejsou koláče

„Byl to velmi konzervativní projev, jaký od prezidenta ostatně očekávám. Za důležitou považuji jeho kritiku ´nároků´ všeho druhu nepodložených ekonomickým výkonem a tvrdou prací. To je model přebujelého sociálního státu, kde všichni chtějí mít všechno zaručeno, což je neudržitelné," reagoval šéf europoslanců ODS Jan Zahradil.

„Projev pana prezidenta mě bohužel nepřekvapil. Obsahoval výčet negativních informací. Od projevu prezidenta bych očekávala vizi, pozitivní motivaci a pokornou přející bohabojnost. Jak jinak najít skutečný obsah tolik potřebných konzervativních hodnot?" říká místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

Podle poslance KSČM Miroslava Opálky projev nevybočil z těch předchozích, charakteristických pro neoliberála-konzervativce. „Šlo o obhajobu popřevratové cesty, snahu o optimistický pohled s kritikou nespokojených i vládních a evropských řešení. Bylo však zřejmé, že prezident nevnímá nemalý počet občanů žijících hůře než před rokem ´89 a že deklarovaný růst výkonnosti ekonomiky neslouží celé společnosti, ale nespravedlivě hlavně vyvoleným. Neprivilegovaným se káže skromnost. Amnestií nepotěšil svého nástupce," míní poslanec. 

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba uvedl, že projev na něho působil poněkud rozpačitě a na to, že byl poslední, čekal více: „Tím však nemám na mysli zrovna bonmoty. S jistou kritikou atmosféry a hodnot ve společnosti, fungování vlády i srozumitlenosti nás coby opozice mohu souhlasit. Stejně jako s konzervativně laděnou výzvou k návratu k tradičním hodnotám. Rozsah překvapivé amnestie mi toho času znám není."  

Světlo ve tmě blbé nálady

„Většina politiků se dnes ´realizuje´ vodopádem doporučení či kritiky, které se vždy týkají těch druhých. Václav Klaus správně říká, že začít musíme každý sám u sebe. Naprosto sdílím jeho hodnocení situace, v níž je vláda i opozice," reagoval poslanec Michal Doktor.

„Osobnost se pozná konzistencí svých názorů, které se táhnou jeho životem jako červená nit. On má stále stejný směr a nebojí se nepopulárních prohlášení. Projev vnímám jako povzbuzení a rozsvícení světla v temnotách blbé nálady. Ekonomicky na tom skutečně nejsme zle. Také se mi libí, že by každý měl začít sám u sebe, a nejenom nadávat v hospodě. Líbilo se mi, že kritizoval byrokracii EU a upozornil, že státy, které prosperují a kde se ještě pracuje, jsou nyní mimo Evropu," řekl redakci poslanec Josef Dobeš.

Podle europoslance ODS Ivo Strejčka byl projev skvělý, dobře strukturovaný, realistický, objektivní a pochopitelný. „Byl hodnotový, ale ne falešně moralistní. Nebyl lacině se podbízející. Doufám, že za pět let od něj uslyším podobný projev," dodal s úsměvem europoslanec.

Senátor SPOZ Vladimír Dryml je ke Klausovi kritický: „Václav Klaus už asi zapomněl na svůj podíl viny, když po posledních demokratických volbách zcela nedemokraticky nepověřil vítěze voleb sestavením nové vlády. Skutečnost, že nechápe nynější alarmující stav české ekonomiky a stále se zvětšující zadlužení státu, firem a především občanů je opravdu, ale opravdu zarážející. Nejvyšší čas, že končí. Přestal už zcela rozumět většině občanů naší země."

Dle europoslance ODS Hynka Fajmona byl Klausův projev skvělý: „Výzva k drobné každodenní masarykovské práci. Jedinou jistotou jsou naše rodiny, obce a náš stát. Návrat k osvědčeným hodnotám a národní soudržnosti je naprosto správný apel." 

Podle poslance KSČM Stanislava Grospiče Klaus ve svém projevu nepřekročil svůj stín: „Nepřihlásil se k vlastní odpovědnosti za negativní sociální a ekonomický stav naší společnosti. K morálnímu bahnu a dehonestaci demokracie přispívají pravicové strany, přitom Klaus zůstává k vládě loajální. Šlo o idealizaci liberalismu, který vedl k rozkrádání."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…