Kalousek: Zeman je buran, když nejde na pohřeb Vlka

21.03.2017 12:01

Oznámená neúčast prezidenta Zemana na pohřbu bývalého pražského arcibiskupa a primase českého kardinála Miloslava Vlka vyvolala řadu reakcí. Ostře se do prezidenta prostřednictvím Parlamentnich.Listů.cz obul kvůli tomu i Miroslav Kalousek, předseda TOP 09.

Kalousek: Zeman je buran, když nejde na pohřeb Vlka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Prezident Zeman se nezúčastní pohřbu kardinála Vlka, který zemřel v sobotu. Pouze – jak uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček pro Český rozhlas – zašle na pohřeb smuteční věnec prezidenta republiky. „Pan prezident není pokrytec jako někteří politici, kteří vydávají tklivá prohlášení, a přitom zcela nedávno pořádali billboardové kampaně proti církvi,“ dodal Ovčáček. Kardinál v minulosti prezidenta několikrát kritizoval. Například kvůli dohodě o majetkovém vyrovnání mezi Hradem a katolickou církví či kvůli (ne)vyznamenání strýce ministra kultury Hermana Jiřího Bradyho.

Anketa

Je chyba, že Zeman nejde na pohřeb kardinála Vlka?

hlasovalo: 10654 lidí

Na Zemanovu avizovanou neúčast na pohřbu ostře zareagoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ve více než tisícileté historii zemí Koruny české se hlava církve a hlava státu měli rádi jen výjimečně. Většinou se rádi neměli. Přesto si navzájem projevovali úctu. Například i tím, že si chodili navzájem na  pohřeb, protože tím vyjadřovali úctu té instituci, ne osobní názory na tu osobu. To je přirozené chápání přirozené pozice, kterou zrovna ten člověk zastává, ať už je arcibiskup nebo prezident. Nechápe to jen buran. Tím bohužel pan prezident je,“ řekl ParlamentnimListům.cz.

Církevní hosté by měli jít před pohřbem v liturgickém procesí, jež vyjde ze sídla arcibiskupství. Pohřbu, který se uskuteční v sobotu v katedrále sv. Víta, se zúčastní čeští i zahraniční hosté. Na průběh posledního rozloučení budou dohlížet policisté i Hradní stráž. Jak informovaly Lidové noviny, sobotní mši by pak měl soužit arcibiskup Dominik Duka, v případě, že by dorazil významný zahraniční host z Vatikánu, například státní sekretář, celebroval by mši on. V pátek se bude moci přijít veřejnost rozloučit se zesnulým kardinálem do nedalekého kostela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …