Kalousek a Mládek se přou. Kvůli DPH

04.08.2012 11:51

Miroslav Kalousek (TOP 09) a Jan Mládek (ČSSD) se ocitli v ostrém sporu ohledně zvyšování DPH.

Kalousek a Mládek se přou. Kvůli DPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek



Právě ta měla být vlajkovou lodí české vlády při výběru daní. V letošním roce ale došlo k propadu jejího výběru. Podle vládní představy DPH měla nejméně škodit hospodářskému růstu a nejvíce dodat do státního rozpočtu roku 2012. Z tohoto důvodu byla zvýšena snížená sazba DPH z 10 % na 14 %. Bohužel skutečnost je zcela jiná, uvedl pro server Prvnizpravy.cz ekonomický expert ČSSD Jan Mládek.

„Hovoříme-li o letošním roce tak za leden až červen, tak jsou tři vlivy. Jeden je metodický – koeficient výběru DPH roku 2012 a 2011, tak jsme někde na 94 procentech. Vybrali jsme jakoby méně. Metodický vliv, poměrně výrazný, je, že v roce 2011 se jinak přiznávalo DPH a proto květen téhož roku  byl na inkaso mimořádně bohatý. Naproti tomu květen 2012 byl květen zvolen pro vratky DPH, to znamená , že květen letošního roku byl mimořádně chudý,“ řekl pro Prvnizpravy.cz ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Mládek ale pokles příjmů DPH označuje za Kalouskovo selhání. Připomíná, že samotné ministerstvo financí ČR konstatuje následovné: „Inkaso DPH za první pololetí roku 2012 představovalo 92,1 mld. Kč, tj. 41,6 % rozpočtu, což je o 6,9 procentního bodu nižší plnění než v červnu minulého roku. Meziročně kleslo o 2,5 mld. Kč, tj. o 2,6 %. Rozpočet počítá s růstem o 15,5 % proti skutečnosti roku 2011, což ovlivňuje především novela zákona o DPH, která zvýšila sníženou sazbu daně z přidané hodnoty z 10 na 14 procent s účinností od 1. ledna 2012.“

„Jinými slovy zvýšení dolní sazby DPH o 4 procentní body vedlo nikoliv k nárůstu, ale k poklesu inkasa DPH. Poměrně tristní výsledek,“ konstatuje pro server Mládek. Hlavní příčinou tohoto poklesu totiž podle něho je selhání hospodářské politiky Nečasovy vlády a Kalouskovi přiznává jen „vystrašené obyvatelstvo“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …