Kalousek se chlapsky postavil Putinovi, ocenil muž, kvůli kterému spustili akci cisterna

08.07.2013 16:48

Ruský podnikatel Alexej Torubarov čelil obvinění z vydírání důstojníka tajné služby. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ho i přes nesouhlas mnohých politiků, například ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), sporně vydal do Ruska. V rozhovoru pro server Lidovky.cz se svěřil s okolnostmi svého nedobrovolného transportu z České republiky.

Kalousek se chlapsky postavil Putinovi, ocenil muž, kvůli kterému spustili akci cisterna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek se rozloučil s úřadem poslední tiskovou konferencí

Torubarov dle svých slov nevěděl, v kolik hodin transport proběhne a kam bude vůbec převezen. „Celou noc jsem z toho nespal, ráno mi dali věci a tři lidi v maskách v plné výzbroji mě odvezli na letiště. Tam mě posadili do takové klece, kde jsem byl asi 2 hodiny, a asi hodinu do plánovaného odletu jsem byl předán Rusům (asi ve dvanáct). V letadle mi pak řekli: zpozdili se o hodinu, ještě před hodinou jsme jim vás mohli předat,“ vzpomíná.

Poté, co se ocitl v ruských rukou, ho prý doprovázela celá delegace z ruského velvyslanectví. „Z Ruska pro mě přiletělo šest lidí z Interpolu a řekli mi, že byli už asi tři dny v Praze. Vedli mě spoutaného, prošli jsme kontrolou, první nás odvedli do letadla bez pasažérů. Potom přišli ostatní pasažéři,“ uvedl a dodal, že se mu zdálo, jako by všichni přítomní oslavovali vítězství.

Rusové byli agresivní, zastřelili by mě

Torubarov vyprávěl i tom, co se dělo na palubě letounu, když si pro něj přišli čeští policisté. „Najednou přišel český policejní důstojník, s překladatelem - pracovníkem Aeroflotu. Říkal, že zrovna dostali rozhodnutí ministerstva spravedlnosti: nevydávat Torubarova. Velmi skromně, snad omluvně mluvil s lidmi z Interpolu. Rusové se začali smát, že letadlo je ruské území a ať si váš ministr moc nevyskakuje,“ nechal se slyšet. Rusové pak prý zavolali do Moskvy konzulovi, začali být nervózní, stěžovali si, že se něco děje, že je zadržují.

V okamžiku, kdy se letadlo přece jen vzneslo, Torubarov přiznal, že uvažoval o tom, že spáchá skandál. Rusové mu však prý tvrdě pohrozili, tak mu nezbývalo nic jiného než mlčky sedět. „Zastřelili by nejspíše mě, kdybych začal něco dělat. Rusové byli velmi agresivní,“ dodal.

O tom, že jeho letadlo blokovala cisterna, zjistil přímo až od redaktorů Lidovek.cz. Kalouskovi, na jehož příkaz byla před letadlo přistavena, je prý velmi vděčný. „Podle mě ten člověk udělal obrovsky chlapskou věc, protože ne každý se postaví Putinovi. Jsem mu velmi vděčný. Ministr spravedlnosti se Putina bojí a ministr financí ne,“ vzkázal na jeho adresu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…