Kalousek se rozčílil u Moravce: Náběh na policejní stát. Chci tečku

24.06.2012 12:13

Ministr financí Miroslav Kalousek v ČT rázně odmítl, že by Vlasta Parkanová pochybila v nákupu vojenských letadel CASA.

Kalousek se rozčílil u Moravce: Náběh na policejní stát. Chci tečku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka v OVM diskutovali o zbavení imunity Vlasty Parkanové

„Hledáme, kde jsme udělali v posledních deseti letech chybu,“ říká Miroslav Kalousek v ČT. „V pondělí budeme exportovat do mandátového výboru stanovisko resortu MF. Autoritativně mohu říci, že podle zákona ministerstvo nemusí vydávat stanovisko k nákupu,“ zdůraznil Kalousek.

Vše o kauze CASA

Podle něj na straně policie je buď neznalost, nebo zlá vůle. Podle Kalouska Vlasta Parkanová neměla zákonnou povinnost zadat posudek na nákup letadel CASA, proto si ani nemohla uvědomit povinnost toto zadat.

Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky musí celý případ posoudit soud. Proto by měla být Parkanová vydána sněmovnou k trestnímu vydání. Je načase také přehodnotit institut imunity poslance.



Nemáte patent na rozum

Podle Václava Moravce, který nedělní pořad moderuje, Kalousek ani ostatní ministři nemají patent na rozum a o kauze by měl rozhodnout soud. "Nemáte přeci patent na rozum. Měl by to rozhodnout soud," řekl Moravec Kalouskovi.

Anketa

Souhlasíte s M. Kalouskem, že ČR hrozí policejní stát?

hlasovalo: 9593 lidí


Podle Kalouska je věcí každého poslance, jak se rozhodne. On sám ale pro vydání bývalé ministyrně obrany hlasovat nebude.

Kalousek pak řekl, že se jedná o "bezprecedentní policejní útok" na rozhodovací pravomoci státu. "To je náběh na policejní stát," rozechvělým hlasem řekl Kalousek s tím, že si na ministerstvu procházejí posledních 14 dnů "psychem", zda ministervo svým výkladem nepochybilo.

Policie vypotila nesmysl

Kalousek zdůraznil, že by celý případ měl být ukončen  "tečkou". Naznačil, že by policie a státní zastupitelství mohlo jednat na politickou, mediální nebo finanční poptávku. "Policie vypotila nesmysl," zlobil se Kalousek. Kalousek pak také dodal, že poslanci TOP 09 snad "nerezignují na mozkové závity" a Parkanovou nevydají.

Radim Bureš z Transparency International na Kalouskova slova reagoval tak, že se jedná naopak z Kalouskovy strany o "bezprecedentní útok na policii" a ze strany exekutivy o zatrašování orgánů činných v trestním řízení. Podle Kalouska deset let policie postup ministrů obrany nekriminizovala. "Vás to neznepokojuje," ptal se Kalousek Bureše.

Podle Jaroslava Štefce, který vedl Národní úřad pro vyzbrojování,  jsou předražené armádní zakázky obecným problémem resortu.

Co Miroslav Kalousek řekl v OVM

To je náš společný demokratický systém, na který teď policie dělá z mého pohledu zcela bezprecedentní útok.

Neexistuje v tomto případě zákonná povinnost zadat si nezávislý posudek na cenu obvyklou, což by vyšetřovatel při své právní praxi vědět mohl.

Zcela důsledně musíme vyšetřit, co vedlo policii k tomu, že se dopustila naprosto nepravdivého a vylhaného obvinění.

Já jenom říkám zcela odpovědně a vážně, že v tom obvinění je právní logický a odborný nesmysl.

Já jsem pevně přesvědčen, že státní zastupitelství v určité fázi to musí zastavit, protože to není prostě kriminální čin.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …