Kalousek to schytal za rozhovor v novinách: Běž už na psychiatrii

21.07.2012 17:00

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro sobotní Právo naznačil, že policejní prezident Petr Lessy mohl být ohledně své výpovědi o telefonátu s Kalouskem domluven s opozicí, aby ta mohla tlačit na odvolání ministra financí. Politici opozice Kalouskova prohlášení zásadně odmítají.

Kalousek to schytal za rozhovor v novinách: Běž už na psychiatrii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Jestliže mě pan plukovník osočil nepravdivým tvrzením, a to zřejmě proto, aby opozice mohla vytvořit tlak, je to rozhodnutí pana plukovníka,“ řekl Kalousek v souvislosti s tím, že opozice vyvolala hlasování o nedůvěře vládě kvůli konfliktu ministra s Lessym.

Totálně nevinný rozhovor

Kalousek pak uvedl, že Lessy činil, jak činil, po dohodě s opozicí. „Nenapadlo mě, že policejní prezident je takový formát, že totálně nevinný rozhovor po dohodě s opozicí zneužije k politizace situace. Ty provokace měly jediný cíl – úplně odstranit ministra financí,“ pokračoval Kalousek.

Na dotaz, zda má důkaz, že by se Lessy dohodl se sociálními demokraty, ministr financí odpověděl: „Nemám, ale kdo se díval na jednání bezpečnostního výboru, viděl to ochotnické představení.“

Politici opozice, nejen ČSSD, jakoukoli dohodu s Lessym o úsilí odstranit Kalouska ve svých vyjádřeních pro ParlamentníListy.cz odmítají.

Kalousek se usvědčuje sám

„Pan Kalousek říká, co mu slina na jazyk přinese. Naše dohoda s policejním prezidentem je výmysl. Žádnou nepotřebujeme. Kalousek se usvědčuje sám. Jde o samotný fakt absolutně nepřípustného telefonování vyšetřovateli a policejnímu prezidentovi ve chvíli, kdy probíhá vyšetřování, které se ministra Kalouska bezprostředně dotýká. Kalousek je v několikanásobném střetu zájmů. Proč mluví o Lessym? Jde o něj samotného. Stejně vymyslel téma passaty, aby se zapomnělo na to, že jde o letouny CASA. Ve dne v noci pan Kalousek odkloňuje,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Pan ministr Kalousek by udělal nejlépe, kdyby už o tom mlčel, než se do vlastních variant zaplete tak, že už nebudou nejen nepravděpodobné, ale směšné,“ uvedl předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupky je teorie, že policejní prezident lže po dohodě s opozicí či kýmkoli, velmi divoká. „Pan Kalousek, mistr slova a sebekontroly, se evidentně dostal do situace, kdy se nedokáže kontrolovat, a zaskočen vývojem událostí posledních týdnů ztrácí pud sebezáchovy,“ myslí si poslanec.

Kalousek vidí za vším spiknutí a všichni lžou

„Pan Kalousek vidí za vším spiknutí všech proti němu. Stejně tak podle něj všichni lžou a podvádí. Jen on je pravdomluvnou obětí. Ať si každý zhodnotí události posledních dní a udělá si na ně názor,“ říká ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu ČSSD a člen sněmovního Výboru pro bezpečnost Jeroným Tejc.

„Cítím se být členem opozice, ale o ničem podobném nevím. Žádný telefonát ministra Kalouska Lessymu po premiérově zákazu není nevinný,“ reagovala poslankyně KSČM a členka bezpečnostního výboru Zuzka Bebarová-Rujbrová.

„Kalousek je další na řadě, ztrácí nervy a poslední zbytky soudnosti,“ reagoval člen poslaneckého klubu VV Josef Novotný.

„Pokud to pan Kalousek tvrdí, tak asi (zase?) nemluví pravdu,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD a místopředseda bezpečnostního výboru Roman Váňa.

Poslankyně KSČM Marie Nedvědová, která je též členkou výboru, si myslí, že příští dny ukážou, kde je pravda. „Chování pana Kalouska připomíná spíše potrefenou husu,“ dodala Nedvědová.

Proč nejde na detektor lži? Nebo radši k psychiatrovi?

„Pokud vím, tak pan policejní prezident nabídl, že se podrobí zkoušce na detektoru lži, což ministr Kalousek odmítl. Proč to odmítl, když tvrdí, že pravda je na jeho straně? Bojí se snad výsledku? Zatahovat do jejich sporu opozici je velmi laciné,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Poslanec ČSSD a lékař Jiří Koskuba doporučuje Kalouskovi psychiatrickou léčbu. „Jak vidno, pan Kalousek, jakmile se kdokoli byť jen lehce dotkne jeho domnělé aury, se následně patologicky plně zaplete do svých spikleneckých teorií a jiných fantasmagorií. To není zcela normální. Na to se mi reaguje těžko jako poslanci i lékaři. Nejsem totiž ani předákem opozice ani ne psychiatr. I když léčení na pracovišti této odbornosti bych panu ministrovi již upřímně doporučil. Ten jen schopen při své ješitnosti vyvolat i světovou válku. Ale obávám se, že tady již končí veškerá sranda a zem si od něj potřebuje akutně a trvale odpočinout. Uleví se nám všem,“ myslí si poslanec.

Servítky si nebral ani člen poslaneckého klubu VV Jiří Štětina. „Je to naprostý nesmysl ze strany pána, který uráží na potkání každého, kdo netančí korupční tance podle jeho not. Když jsem chodil jako malé dítě na náboženství, pan farář říkal: ´kdo lže, ten krade´. Policie hodně začíná vadit, protože může konat tak, jak má,“ uvedl Štětina.

Kalouskovi nelze věřit vůbec

Člen bezpečnostního výboru František Bublan uvedl, že žádná dohoda mezi Lessym a opozicí neexistuje. „Jediná shoda je v tom, že Kalouskovi nelze věřit vůbec. Mám s tím osobní zkušenost,“ dodal Bublan.

„Nebudu fabulovat. Sám jsem na své kůži poznal, co dokáže ve veřejném mínění nadělat zveřejněná špína – lež či zkreslená informace. Počkám si na další vývoj,“ reagoval poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Já to považuji za nesmysl a odvádění pozornosti od podstaty kauzy CASA,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz člen bezpečnostního výboru Richard Dolejš z ČSSD.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …