Kalvoda tvrdí: Já za odkupem akcií Diag Human nestojím

10.06.2011 16:23

Ve sporu státu s Diag Human se stále objevují nové a nové spekulace. Naposledy média přinesla informaci, že ten, komu někdejší obchodník s krví Josef Šťáva svou společnost prodal, je jeho právní zástupce Jan Kalvoda. Objevila se také spekulace, že rozhodčí nález z roku 2008, anbo možná i jiný dokument, který firma dodala k soudu ve Vídni jako dokument k nařízení exekuce, je falešný.

Kalvoda tvrdí: Já za odkupem akcií Diag Human nestojím

Komu Josef Šťáva prodal svou společnost Diag Human? To v tuto chvíli v Česku ví jen málo lidí a mezi zasvěcenými podle serveru ceskapozice.cz není ani premiér Petr Nečas.

Jenže tuto informaci musí premiér vědět! Podle zasvěcených to už vyplývá z podstaty sporu. Navíc vláda a potažmo jméno Nečase nepřímo padlo počátkem tohoto týdne, když se o tématu rozhovořil sám Šťáva.

Nesdělil však, kolik za akcie firmy nový majitel zaplatil a kdo vlastně akcie koupil. „O ceně nebudu vůbec mluvit. To se nedělá. Ale česká vláda to v této chvíli dobře ví, kdo je novým majitelem společnosti Diag Human. Já to zveřejnit podle smlouvy nesmím," napsal k tomu Šťáva v rozhovoru, který zaslal médiím, tedy i naší redakci.

Související:

ParlamentníListy.cz se proto již v úterý premiéra Petra Nečase otázaly, zda skutečně o prodeji zná podrobnosti. Předseda vlády ale celkem na tři sms zprávy vůbec neodpověděl. Přitom, když sms dostal, byl v tu chvíli na zasedání sněmovny, mobil dle všeho měl při ruce, ale místo odpovědi si četl noviny. Na video přenosu z dolní komory to bylo dobře vidět.

Související:

Prý tam skutečně Kalvoda akcie má

Náš server ale měl v tuto chvíli již tu informaci, že akcie Šťáva nejspíše prodal svému právníkovi, a pak dále blíže nespecifikovaným osobám ve státních službách. „Mám tu informaci, že si tam podíl nechal jak sám Šťáva, tak i Kalvoda. Podle mého soudu za tím odkupem také stojí někdo, kdo reprezentuje stát," řekl v této souvislosti před pár dny naší redakci zdroj, který je s kauzou dobře seznámen.

Sledujeme kauzu Diag Human  

Kalvoda však pro Českou pozici tuto informaci nepotvrdil. „Ne, skutečně jsem firmu Diag Human nekoupil, ostatně bych na to neměl dostatečnou hotovost. Fáma je ale zajímavá a možná vyrobená těmi, kdo rozpoutávají lynčerské nálady, tu proti Josefu Šťávovi, tu proti slizkému advokátovi," vzkázal serveru Kalvoda. Podle České pozice měl Kalvoda podíl ve firmě koupit za zhruba miliardu korun.

ARAM Global je jen vymahačská firma

Server ale již dříve informoval o tom, že akcie koupila společnost ARAM Global. „To je ale jen vymahačská firma. Ta zajišťuje pro Diag vymáhání údajné pohledávky," zmínil v této souvislosti pro ParlamentníListy.cz zdroj.

Kauza Diag Human od začátku:

Že ale Nečas skutečně v kauze Diag Human ví více, než řekl například i včera veřejně při sněmovních interpelacích, je zřejmé již z toho, že ve středu případ probírala vláda na svém zasedání. Ministři si dokonce informace vyslechli v režimu tajné či důvěrné. A právě prý proto premiér odmítl záležitost blíže komentovat. Nečas poté ČTK sdělil, že „skutečně neví, kdo za firmou v současnosti stojí".

Ve hře je ale další spekulace: ministerstvo zdravotnictví totiž na svých webových stránkách zveřejnilo ve čtvrtek dokument, který údajně vídeňskému soudu sloužil jako podklad pro vydání exekučního rozhodnutí na tři umělecká díla v majetku České republiky. Jeho autorem měl být arbitr a současný děkan plzeňských práv Květoslav Růžička, který byl předsedajícím rozhodcem v arbitráži, jež skončila v roce 2008. Ministerstvo zdravotnictví nyní spekuluje, že listina, kterou do příslušného spisu založila právě Diag Human, byla podvržená.

Růžička autorství dokumentu popřel

Růžička však před několika dny své autorství popřel. ParlamentnímListům.cz Růžička koncem května navíc naznačil, že právní moc na rozhodčí nález nevyznačil. To ostatně nepřímo potvrdil i sám Kalvoda, když nám napsal: „Doložka právní moci podmínkou vykonatelnosti není." ParlamentníListy.cz totiž zajímalo, co vlastně pro soudy ve Vídni a v Paříži, které na majetek českého státu vyhlásily exekuci, firma předložila.

Diag Human  ale pro idnes.czodmítl, že by padělal výše zmiňovaný dokument. "Tvrzení ministerstva zdravotnictví považujeme za nevkusné, "informovala advokátní kancelář Jana Kalvody, jež společnost zastupuje.  

Poslední vývoj:

Společnost vede s Českou republikou dlouholetý spor kvůli překaženému obchodu s krevní plazmou. Pohledávka podle Kalvody již vystoupala na více než deset miliard korun. Firma vede vede se státem arbitráž, nebo-li rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí nález z roku 2008 podle firmy uznaly nedávno rakouský a francouzský soud. Představitelé státu ale řekli, že se proti verdiktům soudů hodlá odvolat, protože podle ní není arbitráž dosud ukončena. Česko nález nepovažuje za pravomocný, prý se proti němu řádně odvolalo. 
    

Ve Vídni byla již zabavena tři umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu, skončila v depozitním skladu soudu do definitivního rozhodnutí. Pařížské rozhodnutí směřovalo obecně proti majetku ČR. Josef Šťáva navíc v úterý uvedl, že Diag Human zažaloval ČR také ve Spojených státech, Velké Británii a dalších zemích Evropské unie.

Související:

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …