Karel Hvížďala: Donald Trump v TV urážel lidi a přenesl to do politiky. Lidé už nehledají informace, jen potvrzení své pravdy

28.11.2016 12:01

REPORTÁŽ „Donald Trump zvítězil ve volbách, protože z životní reality udělal reality show, a podobně to dopadlo i v případě Brexitu. Dnes totiž do internetových médií zasahují takzvaní trollové, a to i ze zpravodajských služeb, a úmyslně vnášejí do všeho zmatek. Vše zpochybňují a lidé pak máločemu věří,“ prohlásil hned v úvodu své besedy novinář, spisovatel a bývalý disident Karel Hvížďala, který přijel do ostravského Knihcentra představit svou novou knížku Evropa, Rusko, teroristé a běženci, v níž formou rozhovoru zpovídá zkušené politiky i další osobnosti.

Karel Hvížďala: Donald Trump v TV urážel lidi a přenesl to do politiky. Lidé už nehledají informace, jen potvrzení své pravdy
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Novinář, spisovatel a bývalý disident Karel Hvížďala v Ostravě

Známý publicista otevřel besedu zamyšlením nad současnou situací ve světě, kde některé skutečnosti podle jeho názoru deformují ve veřejném prostoru velmoci pomocí různých médií. „Dříve za Stalina, v těch ‚dřevních‘ dobách, probíhala manipulace poněkud jinak. Vytvořil se příběh, který se pak pustil do éteru. Třeba, že žárovku nevymyslel Edison, ale Jabločkov, a tak že to bylo se všemi důležitými vynálezy, které Západ okopíroval z Ruska či Sovětského svazu. Dnes už to neplatí, je to daleko rafinovanější. Ti tzv. trollové zaplňují internetové sítě různými informacemi, kdy nemají za úkol vyvrátit nějakou skutečnost, ale zpochybnit naprosto všechno. Vnášejí zmatek do veřejného prostoru a o to je pak těžší se vůbec v něčem vyznat. Lidé by si pak museli vyhledat několik různých zdrojů, srovnávat a vyhodnotit si určité informace. Na to ale dnes nemá nikdo čas, a právě s tím se kalkuluje. Veřejnost pak přestává všemu věřit a také díky šíření strachu nachází různé jednoduché recepty na složité situace. Což se samozřejmě odráží v politice,“ konstatoval Karel Hvížďala. Právě za této atmosféry se podle jeho dalších slov zrodil Brexit a Trump se dostal do Bílého domu. „Řadu let Donald Trump účinkoval ve své televizní reality show, kde formou zábavného pořadu přijímal uchazeče do svých společností. Tam si z nich často dělal legraci, někdy je i dost tvrdě napadal a urážel. A právě zde se naučil ten způsob komunikace, který jsme pak viděli v prezidentské kampani. On udělal vlastně ze životní reality reality show. Přitom mu nikdo ze začátku nevěřil a republikáni si mysleli, že vypadne hned v primárkách. Ten nový způsob vedení kampaní má ale ve světě úspěch a zanedlouho uvidíme, jak s ním třeba uspěje Norbert Hofer v Rakousku. Ten sice používá jiný slovník než Trump, protože jsme v Evropě přece jen sofistikovanější, avšak jeho politika je také založená na jednoduchých řešeních, xenofobii a strachu z neznámého,“ upřesnil ještě.     

Zeď mezi Mexikem a USA prý nebude

Špičkový český novinář pak ocenil Trumpa za to, že se mu podařilo prý něco zcela unikátního v historii USA, a to zapojit do své kampaně lidi, kteří se doposud o politiku moc nestarali. „On oslovil dosud loajální ‚bílé límečky‘ (techniky, úředníky) z malých měst, kteří se cítili být ohroženi přílivem laciné pracovní síly zvláště z Mexika. Trump začal s nimi mluvil stejně,  jak na to byli zvyklí z každodenního života, a nastínil jim i velice srozumitelná řešení. Nyní se však ukazuje, že mu nedělá vůbec problém od těch svých slibů a prohlášení odstupovat. Jako třeba, když v minulých dnech už tolik nezpochybňoval teorie globálního oteplování. A tak to  zřejmě bude se vším i s tou zdí mezi Mexikem a Spojenými státy. Předně se na ni nenajdou peníze, a navíc celá Florida už léta profituje právě z levné práce Mexičanů,“ vysvětloval Hvížďala.

Česká demokracie má krátké trvání, proto je i křehká

V dalším průběhu besedy pak padaly dotazy na někdejšího šéfa předních českých novin a magazínů ohledně ohrožení demokracie u nás a jakým způsobem se proti tomu můžeme bránit. Karel Hvížďala ve svých odpovědích připustil, že naše demokracie je opravdu křehká a zatím v plenkách, protože nemá delšího trvání. Za dvacet let první republiky a 27 let od sametové revoluce jsme se prý toho nemohli ani moc naučit. Připomněl také, že zatímco ve Velké Británii skončila cenzura médií už v 17. století, u nás až o 300 let později. Kritizoval i dnešní stav, kdy naše veřejnoprávní média může ovládat státní moc, Parlament, zatímco na Západě ovlivňuje jejich fungování především spotřební koš, tedy trh. Za největší problém české demokracie ale považuje elitní publicista absenci rozvinuté občanské společnosti. „Chybí nám tady hodně strukturovaná společnost do nejrůznějších spolků, kulturních, náboženských, sportovních a podobně. S takovou se pak špatně manipuluje. Proto Hitler i bolševik, jak se dostal k moci, hned likvidoval všechny Sokoly, skauty a další hnutí. To jsou ta skutečná společenská centra, kde si lidi mohou vyměňovat a tříbit svoje názory. Také mi vadí, že je politika až v takové míře a globálně ovlivněná ekonomií, což jsme pocítili například v roce 2007 při celosvětové finanční krizi,“ doplnil Karel Hnížďala.

Ten potom i prezentoval dost zajímavý názor na téma, proč je u nás společnost tak zásadně rozdělená. Podle něj to není jen specifický český problém a mohou údajně za to zejména média, která k tomu „dotlačil“ technický pokrok. Jelikož tištěným médiím se stále snižují počty čtenářů a přednost dostávají televizní stanice a internet, převládla zkratka, ve které mají u novinářů přednost spíše emoce, jež více přitahují lidi, než detailně a stylisticky propracované informace, které si vyžadují větší úsilí i výdaje. „Také sociální sítě převrátily vnímání médií. Lidé tam totiž nehledají nové skutečnosti a informace, které by se dozvěděli, ale jen potvrzení svého apriori ‚správného‘ názoru. To je základní změna v novém veřejném prostoru,“ uvedl renomovaný publicista. Karel Hvížďala také nevidí nic mimořádného na zásadních rozporech v Česku mezi intelektuálními elitami, zvláště ve velkých městech, a zbytkem národa. „Tyto konflikty jsou všude na světě, protože odlišné vrstvy obyvatel mají i odlišné problémy,“ dodal závěrem.                  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …