Katolíci ukazují kritikům dveře: Peníze z restitucí na povodně nedáme

05.06.2013 17:33

Část majetku, který církve získají v rámci restitucí, by měla být věnována obětem povodní. Alespoň si to myslí řada odpůrců odluky státu a církví. Podle katolické církve však není fér slučovat restituce a povodně. Církev už prý na škody po povodních prostřednictvím Charity ČR uvolnila miliony a hodlá také vyslat do postižených oblastí své dobrovolníky.

Katolíci ukazují kritikům dveře: Peníze z restitucí na povodně nedáme
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Církevní restituce v pondělí potvrdil i Ústavní soud. Zamítl tak návrh opozice na jejich zrušení. „Návrh, v části směřující proti ustanovením paragrafu 19 až 25 zákona číslo 428/2012 Sb., se odmítá. Ve zbývající části se návrh zamítá,“ řekl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.  

Vzhledem k aktuálním povodním se však objevila řada výzev, aby církev část majetku z restitucí věnovala obětem záplav.  „Za nevydaný majetek mají církve slíbené finanční kompenzace. A mohly by udělat vstřícný krok a vzdát se těchto peněz na řešení škod po povodních. Vždyť majetky, které budou vráceny, by jim mohly stačit. Tím, že by se části peněz vzdaly, by premiér Petr Nečas měl na povodně mnohem více peněz,“ vyzývá církve bývalý člen Československé strany socialistické, pozdější starosta jedné z pražských částí Zdeněk Mifek.

Dokonce vybídli Duku, aby se z restitucí uvolnila miliarda

Názor Mifka je jen jedním z mnoha podobných, které v posledních dnech směrem k církvím zaznívají. Hnutí s názvem „Občané městu, město občanům“ z Mostecka dokonce vybídlo pražského arcibiskupa Dominika Duku oficiálním dopisem, aby se z majetkového a finančního vyrovnání České republiky s církvemi uvolnila pro pomoc postiženým jedna miliarda korun.

Povodně a restituce nemají nic společného

Podle katolíků však povodně a restituce nemají nic společného. „Povodně a restituce spolu nesouvisí a není fér je dávat dohromady (ač se tak shodou okolností v pondělí stalo). Účelem majetkového narovnání je napravit minulé škody a umožnit církvi, aby se financovala sama, bez přispění státu, tedy aby vytvořila majetkovou základnu, z níž pak bude možné financovat nejrůznější účely. Tuto majetkovou základnu ale musíme nejprve vytvořit a s ohledem na stav předávaného majetku to nějakou dobu bude trvat,“ řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka.

Církev na povodně již zareagovala

Podle něj katolická církev na povodně zareagovala už v pondělí. „Charita ČR, která je integrální součástí církve, uvolnila 2,62 milionů na bezprostřední pomoc, vypsala veřejnou sbírku a poskytne také materiální pomoc nejrůznějšího druhu,“ doplnil mluvčí s tím, že Arcidiecézní charita Olomouc přispěla do výše zmíněné sumy částkou 450 tisíc korun a je připravena vyslat do Čech až 30 týmů profesionálních i dobrovolných pomocníků. „O konečné částce teď rozhodně nemůže být řeč, protože sbírka na pomoc obětem je teprve na počátku,“ doplnil Gračka.

Církve by měly podle schváleného zákona dostat zpět majetek a finanční náhrady v souhrnné hodnotě 134 miliard korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …