Kauza Rath není černobílá, překvapuje komunista

25.05.2012 16:07

ROZHOVOR Každý volební lídr by měl být připraven převzít odpovědnost i pro případnou funkci hejtmana. Myslí si to ostravský a krajský zastupitel Josef Babka, který vede moravskoslezské komunisty do podzimních voleb. Sám za sebe chce voličům slíbit své zkušenosti a práci. Působení v jakékoliv pozici jak v zaměstnání nebo veřejné správě není podle něj o ničem jiném než o práci.

Kauza Rath není černobílá, překvapuje komunista
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath


Nedá mi nezeptat se na poslední události kolem korupční aféry Davida Ratha. Co si o tom myslíte?


Jsem komunální a krajský politik, ale zároveň právník. Takže se na „kauzu“ Rath dívám z obou pohledů. Nemám samozřejmě jiných informací, než informace ze sdělovacích prostředků. Vznesená obvinění jsou závažná a vzhledem k osobě MUDr. Ratha budou mít svůj dopad i do předvolební kampaně a možná i výsledku voleb do krajů a to zejména ve středočeském kraji. Z hlediska ústavně-právního mě jako právníka bude velmi zajímat, posouzení otázek zadržení, shromáždění důkazů, vznesení obvinění a celková procedura vydání poslance k trestnímu stíhání.


Znáte recept proti korupci?


Recept, který by zajistil zamezení korupce, není. Ten, kdo by ho vymyslel a zrealizoval, by zasloužil Nobelovu cenu. Je však řada opatření, které riziko korupce snižují. Mezi ně patří v obchodních vztazích transparentnost a důsledná kontrola veřejných zakázek ze strany veřejnosti. Rovněž korupce v oblasti zdravotnictví, státní správy a samosprávy a v jiných oblastech lze eliminovat důsledným výběrem řídících pracovníků a systémem vnitřní kontroly.
Někteří komentátoři politické situace tvrdí, že KSČM získává popularitu u lidí i proto, že její lidé nejsou zapleteni do různých korupčních a jiných skandálů.

Co s i o tom myslíte?


To je ze strany těchto komentátorů velmi zjednodušený výstup, i když ho plně nepopírám. Naše strana veřejnosti předkládá řadu svých návrhů na řešení palčivých problému jak v ekonomickém, tak společenském životě. Tupý antikomunismus přestává účinkovat, a jestliže dosáhneme toho, aby naše názory a návrhy byly i prostřednictvím masmédií více veřejnosti prezentovány, bude postavení KSČM ještě výraznější. Svou úlohu zde musí sehrát i jednotliví představitelé KSČM, její poslanci a zastupitelé všech stupňů.


Co říkáte tomu, jak vám stoupají odhady celostátních volebních preferencí?


Nejlepším a nejpravdivějším průzkumem veřejného mínění o všech politických stranách a hnutích jsou volby. A my se snažíme a budeme snažit o co největší podporu programu a kandidátek KSČM v jakýchkoliv volbách. Předvolební průzkumy nepřeceňujeme, ale považujeme je za „signální informaci“ o hodnocení naší práce širokou veřejnosti. Zároveň z nich vyplývá nedostatečná informovanost o současné KSČM, její činnosti a postojích. Z jiných průzkumů, či statistik vyplývá, že“informační blokáda“ bohužel ve vztahu ke KSČM ze strany řady, zejména pravicových médií přetrvává. V těchto případech mi to až tak nevadí, ale co mi vadí nerovnoprávný přístup představitelů KSČM do veřejnoprávních médií.


Máte představu, jak si stojí vaše preference v Moravskoslezském kraji?


Jsem přesvědčen, že obyvatelé Moravskoslezského kraje ocení dosavadní působení koalice KSČM a ČSSD v tomto kraji a že tyto levicové strany drtivě ve volbách do krajského zastupitelstva zvítězí. Předpokládám, že náš volební výsledek bude oscilovat kolem dvaceti procent odevzdaných hlasů. Věřím, že krajské volby budou opravdovým referendem, které vystaví dosavadní vládě STOP a dají zelenou v pokračování levicové orientace Moravskoslezského kraje.


Na krajské kandidátce máte celkem 70 kandidátů. Jeden z vašich kandidátů má 21 let, pět 64. Čímž vám vychází docela sympatický průměr necelých 48 let. Měli jste při sestavování kandidátky nějaké věkové mantinely? Podle čeho jste vybírali?


Jsem rád, že se podařilo ze stovek návrhů vzešlých ze základních organizací a jednotlivých okresů sestavit a schválit reprezentativní kandidátní listinu KSČM pro volby v roce 2012. Naše kandidátka je tvořena řadou zkušených komunálních politiků, kteří lidé znají z působení v jednotlivých městech a obcích. Je velmi dobré, že máme na kandidátce vysoké procento vysokoškolsky vzdělaných lidí, lidí z praxe, mladých lidí a v neposlední řadě i žen. Při volbě kandidátky se nám podařilo zajistit jistou kontinuitu mezi mladšími a staršími. Znám řadu mladých lidí se zájmem prohlubovat si své vědomosti a praktické zkušenosti a kteří mají širší podporu mezi veřejností než řada tzv. „mohykánů“ naší politiky. Tedy žádné věkové mantinely nebyly nastaveny a bude záležet na každém z nás, jak se zapíšeme do podvědomí našich voličů.


Jste lídrem KSČM, znamená to, že se budete ucházet také o křeslo hejtmana? Čím chcete zaujmout?


Myslím si, že každý lídr politické strany, který tuto pozici přijme, musí být připraven k převzetí odpovědnosti. Tedy i odpovědnost hejtmana. Vždy však záleží na povolebním uspořádání krajského zastupitelstva, zda tuto odpovědnost je možno transformovat do pozice hejtmana. Nejsem manekýnka, abych musel něčím zaujímat. Nabízím lidem své zkušenosti a práci. Protože působení v jakékoliv pozici jak v zaměstnání nebo veřejné správě není o ničem jiném než o práci. Pokud to myslíte poctivě a jste si vědom, že Vás volí lidé, kteří předpokládají, že je budete dobře zastupovat a že budete pracovat k jejich prospěchu a prospěchu svého kraje.


V minulých volbách zamíchalo pořadím kroužkování, jste na něco podobného připraveni?


Fenomén kroužkování, který nastal v parlamentních volbách, je v podmínkách krajských voleb složitěji realizovatelný. Desetiprocentní hranice je daleko tvrdší limit, než pětiprocentní, který se uplatnil v poslaneckých volbách. Úvahy o sjednocení těchto limitů ve všech volbách jsem přivítal, ale nepředpokládám, že by Parlament stihnul do vyhlášení voleb do krajských zastupitelstev tuto úpravu zákona provést.


Máte za vaši stranu stanoveny pro podzimní volby také kandidáty do senátu?


V našem MSK budou volby do Senátu PČR ve třech volebních obvodech. Ve všech KSČM schválila kandidaturu našich zástupců. V Ostravě to bude Leo Luzar, známý komunální politik města a městského obvodu Ostrava –Jih. V Havířovsko -Bohumínském obvodě to bude bývalá primátorka města Havířov a stávající poslankyně poslanecké sněmovny Milada Halíková a na Opavsku se o hlasy voličů bude ucházet zastupitel města Opavy a poslanec poslanecké sněmovny Miroslav Opálka.


Jedním z vašich volebních bodů je práci pro ty, kteří o ni usilují, jak si to představujete?


Právo na práci řadím mezi základní lidská práva. Prosazujeme právo na první zaměstnání pro absolventy středních a vysokých škol včetně učilišť, když se jednoznačně ukazuje, že mladý člověk, který dlouhodoběji po absolutoriu školy nenastoupí do zaměstnání, a nezíská řádné pracovní návyky, se později potýká s řadou problémů v dalším životě. Stát, kraje i obce musí vytvářet podmínky pro podnikatelský sektor tak, aby vznikala nová pracovní místa, aby investiční politikou samy nová místa iniciovali. Je zde velmi vážný problém struktury vzdělávacích oborů, které nedostatečně reagují na potřeby praxe a zaměstnavatelů. Musíme se i v zahraničním obchodě více orientovat na země, kde není tak hluboká hospodářská recese, jako je v Evropě. Na druhé straně jsem si vědom, že kapitalismus není schopen plně odstranit nezaměstnanost a proto mimo jiné jako komunisté usilujeme o vytvoření sociálně spravedlivé a solidární společnosti.


Několikrát jste ve svých vystoupeních prohlásil, že díky koalici s ČSSD byla účast KSČM ve vedení Moravskoslezského kraje pro občany MSK prospěšná. Mohl byste krátce zhodnotit, co považujete za největší úspěch a proč?


Za velmi pozitivní považuji skutečnost, že se nepotvrdily spekulace a obvinění pravicových strany, že zadlužíme Moravskoslezský kraj. Rating kraje se nezhoršil a je stabilní. Za druhé považuji za úspěch, že jme schopni vyčerpat na smysluplné a efektivní akce finanční prostředky z Regionálního operačního programu a máme ambice čerpat finanční zdroje z IOP jednotlivých ministerstev, které nejsou schopny tyto peníze vyčerpat. Za třetí, že se nám podařilo i přes zhoršené ekonomické podmínky a snížené prostředky ze státního rozpočtu zajistit fungování našich školských, zdravotních, sociálních a kulturních zařízení. A v neposlední řadě zlepšit dopravní infrastrukturu, i když na tomto poli máme co zlepšovat.


Co se naopak nepovedlo a proč?


Větší ambice jsme měli v oblasti podpory neziskového sektoru, sektoru práce s mládeží a podpory obcí. Přes to, že jsme do této oblasti směřovali dohromady stamiliony korun, nepodařilo se nám díky finančním restrikcím uspokojit řadu projektů.


Chystáte nějakou zajímavou akci v rámci volebního boje?


Volební kampaň bude zejména kontaktní kampaní našich kandidátů s voliči v celém Moravskoslezském kraji. Bombastické akce nechystáme a věřím, že to naši občané s úlevou přivítají. Důvěryhodnost politické strany vzniká z její činnosti a postojů. A s touto činností a postoji chceme naše voliče oslovit prostřednictvím řady setkání a materiály, které budeme distribuovat i například prostřednictvím historické tramvaje, která bude jezdit v Ostravě.


Co si myslíte o přímé volbě prezidenta?


Jsme rád, že občanům tato přímá volba bude umožněna. A doufám, že naší republiku bude reprezentovat člověk, který bude mít podporu širšího spektra občanů než naši dva polistopadoví prezidenti. Osobně přivítám člověka s životní zkušeností, který volbou neztratí kontakt s realitou této země a bude stát na straně občanů. Na jméno je ještě brzy, ale podpořím samozřejmě člověka z levicového spektra společnosti.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …