Kauza Vidkun. U soudu zazněly závěrečné řeči a žalobce zmínil opět Ivana Langera. My tam byli

10.07.2021 9:42 | Kauza

Naše redakce již několikrát informovala o takřka šest let trvající kauze Vidkun, kterou tehdy realizoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pod vedením tehdejšího ředitele a dnes politika Roberta Šlachty a Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Kauza Vidkun. U soudu zazněly závěrečné řeči a žalobce zmínil opět Ivana Langera. My tam byli
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Infografika ke kauze Vidkun, ČT

Anketa

Která volební strana předvedla zatím NEJHORŠÍ kampaň?

4%
10%
2%
2%
4%
hlasovalo: 45122 lidí
Připomeňme, že žalobce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Miroslav Stoklásek obžaloval v této kauze, kterou v současné době řeší senát soudce Martina Lýska u Krajského soudu v Olomouci, bývalého hejtmana ČSSD Jiřího Rozbořila, vlivného podnikatele Ivana Kyselého, bývalého náměstka olomoucké policie Karla Kadlece a tehdejšího šéfa hospodářské kriminálky v Olomouci Radka Petrůje. Do hledáčku vyšetřovatelů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se dostal i bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer, u kterého byly provedeny domovní prohlídky, ředitel GIBSu Ivan Bílek nebo nejvyšší kriminalista v České republice Milan Pospíšek.

Při hlavním líčení u Krajského soudu v Ostravě, pobočce v Olomouci, kterému předsedá soudce Lýsek, přednesl svou závěrečnou řeč žalobce Miroslav Stoklásek, obhájci obžalovaných Josef Monsport, Tomáš Grepl, Pavel Pohorský, Tomáš Vymazal a Petr Konečný.

Zhruba tříhodinovou závěrečnou řeč dokončil bývalý náměstek Krajského ředitele Karel Kadlec. Na tuto řeč navázal bývalý šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj a jednání u soudu bylo završeno závěrečnou řečí bývalého sociálnědemokratického hejtmana Jiřího Rozbořila.   

Redakce ParlamentníchListů.cz byla u soudních jednání přítomna a závěrečná slova jednotlivých aktérů sledovala.

Bývalý šéf olomoucké kriminálky Kadlec uvedl, že žádné informace z trestních řízení z jiných útvarů nezískával pro svou potřebu, a naopak předával jiným útvarům informace, které získal v rámci operativně pátrací činnosti, a to konkrétně informace k trestní kauze Tesco SW, týkající se propojenosti podezřelých subjektů na společnost Merit, kterou předal plukovníkovi Jachovi dne 21. 10. 2014.

Informace o dehonestaci tehdejšího policejního prezidenta Tuhého ve vztahu k Tesco SW, která je zadokumentována na pořízených odposleších dne 5. 3. 2015, kterou potvrdili svědci, konkrétně plukovník Uličný a ředitel GIBSu Ivan Bílek. Uvedl, že veškerá trestní řízení, která byla jeho útvary zpracovávána, byla prověřována pečlivě a objektivně, nikoliv v prospěch či neprospěch osob, jak tvrdí státní zástupce. Kadlec dále řekl, že po celou dobu trestního řízení v kauze Vidkun žádal, aby mu bylo předestřeno, co konkrétně bylo ve kterém trestním řízení uděláno špatně nebo nepřiléhavě s pokyny dozorového státního zástupce. Nebylo mu předestřeno vůbec nic.

Kadlec také řekl, že státní zástupce Stoklásek věděl, že ÚOOZ chce některé kauzy ovlivnit (Králík, Šternberk) a byl na to upozorňován a neučinil žádné opatření, aby toto řízení bylo realizováno objektivně a aby byly předestřeny veškeré odposlechy, nejen selektivně ty, co se obžalobě hodí a zbytek byl zatajen.

Kadlec dodal, že veškeré skutky, které jsou mu kladeny za vinu, spojují peníze z veřejných zdrojů a lobby některých politiků a policistů, „bohužel těch stejných policistů, kteří zpracovávali tuto kauzu o ovlivnění“. Dále pokračoval, že byl mnohokrát varován, aby se vyhnul některé kauze, aby něco neprověřoval a nikdy to neudělal, a proto je prý stíhán v kauze Vidkun.

V závěru svého mnohahodinového monologu se Kadlec dotkl exdetektiva Komárka a knihy Roberta Šlachty. Přímo uvedl, že za více jak dvacet let své praxe u policie neviděl, aby byl někdo odposloucháván, sledován, vazebně stíhán a perzekuován na základě vymyšlených úředních záznamů policisty Komárka, které nikdy nikdo neověřil a na jejich základě VSZ povolilo sledování a na základě podnětu VSZ ostravský soud povolil rovněž odposlechy.

Kadlec a Rozbořil se také vyjádřili ke knize Třicet let pod přísahou Roberta Šlachty, přičemž Kadlec na adresu Šlachty uvedl, že mu v této knize věnuje šedesát stran, kde lže, žádné informace, které tam Šlachta uvádí, se podle něj nezakládají na pravdě a jsou výmysly bez reálného podkladu, jež mají ovlivnit veřejné mínění. Podobně se o Šlachtově knize vyjádřil také bývalý hejtman Jiří Rozbořil.

Nutno dodat, že závěrečné řeči byly plné dat, odkazů na odposlechy, k nimž žalobce nepřihlédl a které dle slov obžalovaných byly Šlachtovým ÚOOZ účelově zatajeny. 

Závěrečnými řečmi bylo ukončeno hlavní líčení v této mnohaleté kauze. Soudce Lýsek pak dne 16. července v 9.30 hodin vynese rozsudek, o němž vás budeme informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …