Kde se to tam vzalo? Cola v Moskvě. Plzeň. Západní jídlo. Ceny. Máme FOTO

20.12.2022 12:54 | Reportáž

Češi v poslední době často jezdí za levnými potravinami do Polska. Ale jak jsou na tom například Rusové? Z fotografií, které dostaly ParlamentníListy.cz k dispozici se ukazuje, že například pokud jde o pivo, jsou ceny třikrát tak vysoké jako v Česku. Ale u nealkoholických nápojů a u jídla na tom obyvatelé Moskvy nejsou zdaleka tak špatně.

Kde se to tam vzalo? Cola v Moskvě. Plzeň. Západní jídlo. Ceny. Máme FOTO
Foto: Archiv PL
Popisek: Potraviny v Moskvě

Srovnání českých a polských cen se již v médiích i na internetu objevilo dostatek. Ovšem jsou zde i jiná možná srovnání. ParlamentníListy.cz získaly fotografie z Moskvy od českého zdroje, který město nedávno navštívil. A při své návštěvě nefotil jen pamětihodnosti, ale i ceny v supermarketech.

Ulice Moskvy

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Na první pohled je zřejmá jedna věc. Nedostatkem zboží moskevské supermarkety netrpí. Od zeleniny přes drogerii, uzeniny či bonboniéry až po pivo, regály jsou plné. Zde je ovšem záhodno podotknout, že hlavní město bývá nejbohatším regionem téměř v jakémkoliv státě a tomu odpovídá i úroveň zásobování. Ale také cenová hladina.

Pokud jde o ceny, jsou na tom v přímém srovnání Moskvané hůře. Například když jde o pivo. Půl litru plzeňského v plechu vyjde na něco málo přes 58 korun při současném kurzu tři rubly za korunu. Oproti českým cenám něco pod dvojnásobek. Krušovický ležák je za 60 korun půl litru, světlý ležák pak za přibližně 47 korun. Světlé Krušovice v láhvi se ovšem seženou za dvacku.

V Česku málo známá Česká pinta, tedy exportní pivo, pak v akci stojí přibližně 40 korun, cena piva od Heinekenu je přes 60 korun. V rakovnickém pivovaru vařená zlatá Pražačka – ležák stojí taktéž 40 korun, taktéž v akci, světlá desítka pak v korunách padesát. Českého piva je obecně v moskevském supermarketu dostatek, byť mnoho značek český zákazník asi poznávat nebude.

Pivo v moskevském supermarketu

I u nealka jsou ceny vyšší. Třetinka Pepsi stojí 30 korun, v českém Tescu je za dvacet korun. Stejnou cenu pak moskevský zákazník zaplatí za plechovku Coca-Coly. Ovšem za „místní“ variantu dá zákazník v přepočtu korun sedmnáct. Zajímavé je, že dle zpráv z přelomu léta a podzimu se jak Coca-Cola, tak Pepsi z ruského trhu měly stáhnout. Jak agentura připomíná, na potraviny a nápoje Západ žádné sankce neuvalil.

Nealko v moskevském supermarketu

Plechovka kukuřice stojí v Moskvě 43 korun. Což je levnější než plná cena v Tescu, ale se slevou na zákaznickou kartu cena klesá na 30 korun. A nesolené máslo Président se prodává za 250 rublů, tedy za 83 korun. V Tescu je toto máslo momentálně nedostupné. U dalších produktů je bohužel cena rozmazaná nebo není vidět množství.

Ostatní potraviny

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHari , 20.12.2022 13:26:00
Co se divíte lemplové,dřív zanikne EU než Rusko.Už si to konečně přiznejte,_RF EU nepotřebuje,je to přesně naopak.

|  12 |  0

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …