Když policie vyšetřuje a soudy soudí: Maily, které možná nikdy nikdo nikomu neposlal, jako důkaz údajných óbr podvodů

11.08.2021 4:38 | Kauza

ParlamentníListy.cz se dlouhodobě věnují případu prodeje údajně padělaných obrazů, ve kterém senát předsedkyně Ivy Říhové z Krajského soudu v Praze odsoudil tři obžalované k nepodmíněným trestům odnětí svobody na osm, sedm a šest let, vysokým peněžitým trestům a rovněž k náhradě škody. Případ, který si vzhledem k velkému množství nestandardních, až podezřelých skutečností získal naši pozornost, pokračuje.

Když policie vyšetřuje a soudy soudí: Maily, které možná nikdy nikdo nikomu neposlal, jako důkaz údajných óbr podvodů
Foto: pxhere.com | CC0 Public Domain
Popisek: Ilustrační foto

Anketa

Kdo zatím předvedl nejlepší volební kampaň?

41%
48%
2%
0%
hlasovalo: 7103 lidí
Obžalovaní Jaroslav Fröhlich, Eva Fröhlichová a Milan Trokan byli senátem Ivy Říhové Krajským soudem v Praze nepravomocně odsouzeni za to, že si měli vědomě obstarávat falzifikáty obrazů, opatřovat je nepravdivými znaleckými posudky a prodávat je jako díla pravá. Dosud ovšem nebyl předložen jediný důkaz, který by trojici spojoval s jakoukoli padělatelskou dílnou. A co víc, zmínění byli téměř rok a půl sledováni a odposloucháváni.

Vraťme se k začátku vyšetřování ostravské kriminálky, jehož součástí tedy bylo sledování a odposlouchávání obžalované trojice.

Jednou z podezřelých skutečností případu jsou maily, které měla psát obžalovaná Eva Fröhlichová zájemcům o koupi zmíněných děl. Policejní orgán totiž za důkaz pocházející z e-mailů vydává něco, co e-mailem zjevně vůbec nemusí být.

Soud ovšem z těchto podkladů vycházel a tvrdí, že se jedná o maily zasílané obžalovanými.

Rozsudek tudíž pracuje s materiály, jejichž obsahem se snaží argumentovat ke zvýšení výčtu celkové škody ve stádiu pokusu, přičemž ze spisu však není vůbec zřejmé, jakým způsobem se tyto listinné materiály do trestního spisu dostaly, jakým způsobem byly policisty opatřeny.

Konkrétně jde o to, že Eva Fröhlichová podle zmíněných textů činila jednomu z poškozených nabídky prostřednictvím mailové komunikace. Zde ale nastává neshoda; ve spise uvedené e-maily Fröhlichová zřejmě nikdy nikomu neodeslala, což potvrdila i kontrola její e-mailové schránky.

Jeden z údajných emailů, které redakce viděla

 

U e-mailů není patrné, že jsou vytištěny z e-mailové schránky dotyčného poškozeného, ani že byly přeposlány z jeho e-mailové schránky a poté z téhož webového prostředí vytištěny. Není jednoznačně rozpoznatelné a ověřitelné, kým, komu a kdy měl být ten který e-mail poslán a jaký měl být jeho obsah.

Ve spisu, na místě, které uvádí soud, se nachází prosté texty sepsané v běžném textovém editoru. Bez hlavičky či patičky typické pro emaily.

Další zajímavostí je fakt, že tento poškozený v rámci svého výslechu na dotaz obhájce, na základě čeho si připravil podklady, které v den svého výslechu předložil policejnímu orgánu, uvedl, že na základě předešlé schůzky s policií.

Způsob vytvoření těchto dokumentů a okolnosti jejich vzniku jsou jedna z mnoha dalších podezřelých a stěží přezkoumatelných záležitostí.

Nejde ale o jediný problém podobného rázu. O tom ostatně PL píší dlouhodobě.

V trestním spise se totiž nachází celá řada listinných materiálů v podobě e-mailů vytištěných údajně z e-mailové schránky jednoho z vyšetřovatelů.

Anketa

Co vy a Šlachtovo hnutí Přísaha?

hlasovalo: 27956 lidí
I zde se jedná o dokumenty z textového editoru Microsoft Word, nikoliv o dokumenty autenticky vytištěné z e-mailové schránky, za které jsou tyto důkazy vydávány, což je prokazatelné z hlavičky této dokumentace, která nemá odkaz na emailovou schránku, jenž je automaticky vygenerován při každém tisku emailové dokumentace.

ParlamentníListy.cz svá zjištění o nejasných původech mailů konfrontovaly s Moravskoslezskou kriminálkou. Konkrétní odpovědi jsme se ovšem nedočkali.

„Případ, na který se tážete, dosud není pravomocně ukončen. Spis byl policejním orgánem předán na příslušné státní zastupitelství a nyní je vedeno řízení před soudem. Z důvodu, že již policejním orgánem nejsou prováděny úkony v rámci přípravného řízení pod dozorem státního zástupce, nelze poskytovat informace ze spisového materiálu a zasahovat tak do probíhajícího řízení před soudem,“ sdělila redakci Pavla Jiroušková z krajského ředitelství severomoravské policie.

Obecně prý platí, že orgány činné v trestním řízení hodnotí důkazy podle svého vnitřního přesvědčení.

„V případech, kdy nastanou rozpory ve zjištěných informacích, mají orgány činné v trestním řízení možnost přistoupit k dalším způsobům dokazování,“ dodala s tím, že míní konfrontaci, rekognici, vyšetřovací pokusu či přibrání znalce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…