Klíčový dům v romském ghettu padne do 14 dnů. Kam s obyvateli?

11.05.2012 17:44

Datum, kdy se má romské ghetto v přerovské Škodově ulici začít měnit v luxusní čtvrť, se blíží. Majitel lokality však nezahájí výstavbu do letošního září. Chce proto požádat město o prodloužení termínu. V nejbližších dnech má být alespoň dokončena demolice objektu, který dnes ohrožuje kolemjdoucí na životech.

Klíčový dům v romském ghettu padne do 14 dnů. Kam s obyvateli?
Foto: Petr Kupka
Popisek: Demolice jednoho z domů ve Škodově ulici v Přerově

Tuto čtvrť v roce 2007 prodal přerovský magistrát společnosti Immofin CZ (dnes Opera Bohemia) za jeden a půl milionu korun. Přestavbu pozemku velkého 4886 metrů čtverečních, na němž bylo osm zchátralých budov, však provází řada problémů. Nyní je nutné dokončit demolici jednoho z domů. Pokud s výstavbou nezačne majitel včas, hrozí mu půlmilionová pokuta a odstoupení města od kupní smlouvy.

Zácha: Do 14 dnů padne napůl zbouraný dům

„Na základě středeční schůzky s vlastníkem lokality mám slíbené, že do 14 dní bude polozdemolovaný dům ležet na zemi, mělo by být vyklizeno staveniště a mělo by být po demolici,“ řekl ParlamentnímListům.cz náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).

Podle něj není třeba se bát, že by investor od záměru přestavby nakonec ustoupil. „Jsme neustále ujišťováni v tom, že ze záměru nesejde, v záměru se pokračuje, chce se to prostě dodělat a postavit. Já jsem samozřejmě apeloval na to, že co se týče termínu, tak už jim lidově řečeno hoří koudel u zadku a jde teď o to, jak budou rychlí. Pro mě je pozitivní zjištění, že teď začala komunikace a pokud to firma myslí vážně, tak mi to dokážou minimálně tak, že polozdemolovaný dům, který tam ohrožuje kolemjdoucí, bude včas zbouraný.“

Chodil: Požádám město o odklad

Bývalý prokurista společnosti Opera Bohemia Bohumil Chodil, který je však podle svých slov i nadále pověřen vystěhováním zbylých převážně romských rodin a dobouráním bytových domů,  k odložení termínu proměny ghetta v luxusní čtvrť uvedl: „Požádám město o prodloužení termínu, protože samozřejmě časově se to nezvládá a taky z důvodu stavební uzávěry v okolí. Takže za současné situace si neumím představit, že by sem někdo investoval nemalé prostředky do oblasti, kde jsou stavební uzávěry a kde v podstatě zatím nelze stavět.“

Dalším problémem, který značně zpomaluje proměnu této lokality, je fakt, o kterém již ParlamentníListy.cz informovaly. Dosud se nepodařilo vystěhovat všechny nájemníky, kteří zde ve zbylých objektech bydlí. K tomu Michal Zácha podotkl: „Na jednání nám bylo firmou řečeno, že je složité rodiny vystěhovat. Podle mě firma ubrala na aktivitě co se týče stěhování a hledání náhradního bydlení stávajícím nájemníkům.“

Chtějí vyhnat Romy násilím?

Bohumil Chodil však říká, že toto by neměl být problém. „Jsem s nájemníky v kontaktu. Mají své možnosti, kam by chtěli odejít. To budu vše řešit až po demolici napůl zbouraného objektu,“ řekl redakci Chodil.

Podle něj jsou problémy kolem stěhování převážně romských obyvatel značně přehnané. „Já za dobu, co řeším stěhovaní lidí ze Škodovy ulice, tak mám pocit, že se z toho dělá mediální bublina. Myslím si, že jsme nastavili takové vztahy, že tu nebyla žádná potíž. Pokud ano, pak jsme to bez problému vyřešili."

Na dotaz redakce, zda v souvislosti s problémem vyřešit vystěhování zbylých romských spoluobčanů, nestojí za nedávným incidentem, kdy měli neonacisté fyzicky a slovně napadnout několik zdejších obyvatel, Chodil odpověděl: „Kdo má hlavu na krku, tak nemůže tohle myslet vážně. Když se nad tím zamyslíte, co by to řešilo? Nemůžeme podceňovat mentalitu těch lidí, protože oni vědí, že mají smlouvu na dobu neurčitou a že je naše povinnost jim zajistit náhradní bydlení. Takže snažit se je vyštvat tímto způsobem, to v žádném případě,“ uzavírá Chodil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …