Kontroverzní tendr na IT Krajské zdravotní? Otázky se množí

25.05.2012 12:09

Společnost Krajská zdravotní už podruhé posunula termín pro přijímání nabídek do výběrového řízení na komplexní outsourcing IT služeb. Zakázka, která je řadě regionálních politiků i lékařů trnem v oku, má vítězi zajistit kontrakt v hodnotě přes tři miliardy korun. Úspěšný uchazeč bude mít pod palcem správu technologií pěti hlavních nemocnic v Ústeckém kraji, které pod Krajskou zdravotní spadají.

Kontroverzní tendr na IT Krajské zdravotní? Otázky se množí
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Zakázka na outsourcing informačních technologií Krajské zdravotní se odhaduje na 3,3 miliardy korun na dobu deset let. Společnost by údajně měla za IT služby ročně ušetřit. Zakázka má však i řadu odpůrců, kteří nepovažují dodavatele zvenčí, navíc na tak dlouhou dobu, za dobré řešení. „Podobný model správy počítačové techniky v tak velké společnosti neměl nikdy úspěch. Navíc někdo bude mít přístup ke všem citlivým datům – bude vědět, kdo zde byl ošetřen v souvislosti s alkoholem, kdo prodělal interrupci a podobně,“ uvedla senátorka za Mostecko, lékařka Alena Dernerová.


Krajská zdravotní argumentuje, že jde cestou většiny českých nemocnic, které kromě zdravotnických všechny ostatní služby - jako například stravování, úklid a informační technologie - svěřují odborným privátním firmám. „Naším úkolem je léčit a na to bychom se měli soustředit. To také nejlépe umíme, nikoli uklízet, péct pečivo a podobně,“ řekl již dříve předseda představenstva Krajské zdravotní Radek Scherfer. „Společnost by externí péčí o technologie měla odhadem ročně ušetřit přibližně sto milionů korun,“ dodal mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Průtahy v zakázce snů

K otevírání obálek od uchazečů mělo dojít už v dubnu, ale termín se o měsíc posunul. Krajská zdravotní využila možnosti v souladu se zákonem o veřejných zakázkách a rozhodla o prodloužení termínu pro přijímání nabídek do výběrového řízení, které společnost vypsala počátkem března. Původní termín 27. dubna byl prodloužen o měsíc, konkrétně do 25. května. K otevření nabídek mělo následně dojít 28. května. Oddálení zdůvodnilo zdravotnické zařízení nebývalým zájmem.


Dnes zdravotnický kolos oznámil další měsíční prodloužení termínu. „Zadavatel prodloužil lhůtu pro podání nabídek do 25. června, což všem zájemcům o veřejnou zakázku oznámil a ve stejný den byla tato skutečnost uveřejněna ve Věstníku veřejných zakázek,“ upřesnil mluvčí Jiří Vondra. Jednou prodloužený termín se totiž podle jeho slov ukázal jako nedostatečný pro vyřízení 371 dotazů zájemců o veřejnou zakázku, které Krajská zdravotní obdržela. Dokumenty k veřejné zakázce si k dnešnímu dni vyzvedlo celkem 36 firem.


Dostatečný čas chce mít společnost i na analýzu a posouzení všech nabídek. Podle původních informací se měl vítěz ujmout správy IT nejpozději do 30. června. Po dobu jednoho roku bude muset zachovat místa všem současným IT zaměstnancům v nemocnicích Krajské zdravotní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…