Krajan z Kanady Jírovec popisuje, co všechno viděl on za průjezdem amerického konvoje Českem

12.04.2015 15:34

JINÝMA OČIMA Protesty proti americké zahraniční politice jsou dány obavou z války. Pokud má někdo pochybnosti o uskutečňování geopolitických zájmů USA, může si přečíst o invazi USA do Panamy v roce 1989. Odkaz na panamskou operaci je i po letech zcela relevantní, protože opět dokazuje politiku dvojího metru. Krajan z Kanady a biolog Jiří Jírovec se ještě vrací k americkému konvoji a pranýřuje Spojené státy americké.

Krajan z Kanady Jírovec popisuje, co všechno viděl on za průjezdem amerického konvoje Českem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Jírovec

Přesun americké vojenské techniky přes české území má podle biologa Jiřího Jírovce několik aspektů, které zůstávají zcela mimo zájem médií. "Především jde o obnovení uvadající amerikanofilie. Doba, kdy Vlasta Parkanová zpívala parodii na 'Dobrý den, majore Gagarine', je dávno pryč a najednou je možnost vytáhnout ze skříně americké vlajky a jít mávat americkým vojákům. Tomu napomáhá zesílená propaganda. Účinnost té současné dokazují výroky podpůrců dragounského předvádění se. Opakují se v nich slova o tom, jak nás ti hrdinní chlapci budou jednou bránit před Ruskem. Opakují se obvinění oponentů z obdivu k Putinovi, Rusku a ke KSČM," vysvětluje Jírovec pro ParlamentníListy.cz.

Děti nevědí, co je válka

"Stát s americkou vlajkou na kraji silnice a mávat na projíždějící vojáky nevyžaduje žádné mozkové úsilí. To dokáže každý blbec. To umí i Vondra a jeho klony. Je to svým způsobem obdoba situace, kdy chodili pracující a školáci vítat papaláše na dřívější Leninovu třídu v Praze. Mimochodem, dostali ti dnešní mávači od svých zaměstnavatelů volno k tomu, aby mohli vítat naše nové bratry? Nebo tam byli 'netáhlové'?" Zamýšlí se dál Jírovec.

"Další věc je vzbudit zájem dětí o zbraně. Děti nevědí, co je válka, co je smrt a co je utrpení. Hodní vojáci jim dají nějakou tu žvýkačku, nechají je pohladit samopal a třeba je vyzvednou i na transportér. Rodiče svým dětem neřeknou, že v důsledku poslední války v Iráku a spojeného embarga zemřelo 'předčasně' několik set tisíc dětí, což je podle hodné americké tetičky oběť za ovládnutí Iráku, která 'za to stála'," dodává.

Pozoruhodné je, jak říká Jírovec, vysvětlování motivů odpůrců americké zahraniční politiky. Prý je to vliv ruské propagandy a dokonce vzhlížení k Putinovskému Rusku, jako zachránci. A výsledek finančních toků, které prý z východu plynou. Dokonce i médium, které si nedávno změnilo svoje motto z 'Deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví' na 'Skutečnost je vždy složitější' dochází ve své pseudoobjektivnosti k naprosto absurdním závěrům: "Stejně pošetile, jako stoupenci průjezdu amerických vozidel českým územím, se chovají i jeho odpůrci. Ti tvrdí, že 'kapitalismus' Českou republiku zničil a Spojené státy a Evropská unie nesou vinu za to, že například většina podniků v Česku je nyní vlastněna ze zahraničí, kde také platí daně, a v zemi vládne tvrdý 'kapitalismus bez přívlastků'. Jenže i toto svalování viny na 'zlý zahraniční západní kapitalismus' je pošetilé. Spojené státy a Evropská unie nejsou někdejší Sovětský svaz a nikdo Českou republiku nenutil, aby se zcela otevřela západním podnikatelským tlakům, nebo aby zaváděla vyděračské a parazitické exekutorské praktiky, které neexistují nikde na Západě."

O zabíjení v Panamě

Protesty proti americké zahraniční politice jsou prý dány obavou z války. Nic víc, nic míň. K tomu, aby přemýšlející člověk dospěl k obavám z budoucnosti, netřeba ruské propagandy, stačí ta západní. Česká média diskuzi o zahraniční politice USA v podstatě nepřipouštějí. Místo toho dávají podle krajana z Kanady prostor primitivním názorům herců a zpěváků a režisérů a zprostituovaných "expertů".

Pokud má někdo pochybnosti o uskutečňování geopolitických zájmů USA, může si přečíst o invazi USA do Panamy v roce 1989. V zájmu upevnění kontroly nad Panamským průplavem byl vyvolán konflikt "Just Cause" neboli "Správná věc". Během šesti týdnů, jak vypočítává Jírovec, zabili Američané víc lidí než českoslovenští komunisté během prvních pěti let své hrůzovlády. Podle některých pramenů asi desetkrát víc.

"Operace Just Cause byla doprovázena propagandou o ohrožení demokracie a lidských práv v Panamě a nebezpečím, jemuž bylo vystaveno 35 000 Američanů, kteří tehdy v Panamě žili. Američané tehdy odvrhli bývalého prezidenta a agenta CIA, generála Noriegu. Byl sesazen, vydán floridskému soudu kvůli obchodu s drogami a ve volbách poražený protivník byl na americké vojenské základně instalován jako ten správný prezident. K drogám lze dodat, že jde o běžný vztah mezi poptávkou a nabídkou. Kdyby v USA nebyla po drogách poptávka, přísun by přestal existovat, protože by se nevyplatil," doplňuje pro ParlamentníListy.cz.

Odkaz na panamskou operaci je i po letech dle Jírovce zcela relevantní, protože opět dokazuje politiku dvojího metru. "Geopolitické zájmy USA jsou vznešené a umožňují cokoli, kdežto Rusko je za prosazování vlastních zájmů trestáno. Demonstrace síly prostřednictvím přesunu amerických vojáků po českých silnicích přinesla vedle jásotu nepoučených, respektive nepoučitelných obdivovatelů USA, ještě smutné svědectví toho, že se naši politici překlonovali z Vasilů Bi'laků a Gustávů Husáků na Bohuslavy Sobotky a Martiny Stropnické, kteří budou stát v pozoru před americkým velvyslancem, který je bude kárat za chystanou cestu prezidenta Zemana na oslavy konce války do Moskvy," podotýká Čechokanaďan Jiří Jírovec a nakonec si posteskne: "Není nad to být nezávislý…"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …