Krajní pravice chce novou stranu a hrozí: Škůdce země poženeme klacky!

21.09.2013 18:55

REPORTÁŽ Další podpisy pro vznik nového politického subjektu krajní pravice získali příznivci sdružení Čeští lvi v sobotu odpoledne na náměstí v Přerově. Konal se tu totiž protest proti porušování lidských práv. Místo plánovaného pochodu městem ale radikálové po proslovu šli raději do hospody.

Krajní pravice chce novou stranu a hrozí: Škůdce země poženeme klacky!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Matějný při protestu v Přerově

Zatímco akce, které se Čeští lvi účastnili v Ostravě, skončila velkou bitkou v ulicích s těžkooděnci, v Přerově byl po proslovu na náměstí klid. Radikálové se místo pochodu městem raději vydali do hospody. A důvod? Zatímco v Ostravě jich byly stovky, v Přerově se sešlo příznivců radikální pravice s bídou šedesát. Nejdřív to vypadalo tak, že na náměstí T. G. Masaryka, kde byla akce naplánovaná, zůstanou opuštěně stát jen policejní auta, strážci zákona a reportéři.

Policistů více než radikálů

Nakonec se ale přeci jen začali trousit příznivci radikální pravice, přesto i ve finiši byl jejich počet daleko nižší než množství uniformovaného dozoru. „Mrzí mě, že je tu tolik policistů, novinářů a místních lidí tak málo. Nemůžeme se divit, když lidé dostávali do schránek letáčky s výzvami, aby na náměstí nešli, protože tady mají být zlí extrémisté a protistátní živly. Lidem se proto ani nedivím, že zůstali doma,“ uvedl na začátku svého proslovu Pavel Matějný, který shromáždění jako svolavatel akce zahájil proslovem. „Nejde o protiromskou akci. Jsme tu všichni normální, žádní extrémisté. Tuto akci pořádá občanské sdružení Čeští lvi a přípravný výbor nově vznikající politické strany, která se bude jmenovat Demokratická strana pracujících,“ tvrdil.

Nová politická strana prý bude vlastenecká

Nově vznikající politický subjekt, který hodlá Matějný a spol. založit, by měl být prý skutečně vlasteneckou stranou. „Největší problém je v tom, že pokud se chceme zaregistrovat, potřebujeme podpisy i s rodným číslem. To spoustu lidí odradí. Chybí nám asi 200 podpisů,“ postěžoval si Matějný. „Bude to nová vlastenecká strana, ve které bude všechno vedené zdola. Bude to strana, která bude dbát na české zájmy. Strana, která by se skutečně starala o občany, v republice totiž není,“ uvedl dál Matějný pro ParlamentníListy.cz. 

Zrádce chtějí pohnat k zodpovědnosti

V proslovu Matějný konstatoval, že dochází k úpadku společnosti, rozkrádání a likvidaci majetku státu. Viníci aktuálního stavu ale podle něj nejsou dosud potrestáni. „To vše se musí změnit. Viníci budou pohnáni k odpovědnosti a po zásluze potrestáni. Přijde čas, kdy budeme všechny zrádce a nepřátele národa, všechny zemské škůdce hnát klacky až na konec země, protože my zvítězíme,“ je přesvědčený Matějný.

Kritizoval také vysokou míru kriminality a strefoval se i do policie, protože se mu nelíbil způsob zasahování při demonstracích. Zároveň se věnoval problematice porušování lidských práv, kritizoval činnost soudů i exekutorů. Upozornil i na to, že v některých městech Českým lvům pochod nepovolili. „V celé republice se snaží dodržovat shromažďovací zákon a Listinu základních práv a svobod. Jsou do dnešního dne ale tři místa, kde to nedodržují. Jde o České Budějovice, kde pochod nepovolili, pak také v Havířově a Frýdku-Místku máme problémy,“ uvedl.

Hlasováním rozhodli o ukončení akce

I když měl pochod projít hned několika ulicemi a předpoklad byl, že potrvá až do 18 hodin, Matějný nechal rozhodnutí o jeho konání na účastnících akce. Nechal hlasovat o tom, jestli se po proslovu půjde do ulic, nebo do místní restaurace pokračovat v diskusi. A zvítězila hospoda.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…