Kubišová: Nemám strach z posilování komunistů, spíše z dopadu reforem

03.06.2012 6:50

Komunistická strana Čech a Moravy podle průzkumů preferencí několika agentur posiluje. Pomalu se usazuje na druhém místě za ČSSD. Někdo bije na poplach, jiný, jako třeba Marta Kubišová, z toho žádnou hrůzu nemá. Naši komunisté podle ní budou salónní. Pro ParlamentníListy.cz pak uvedla, že mnohý z těch, kdo komunistům fandí, se u volební urny probere.

Kubišová: Nemám strach z posilování komunistů, spíše z dopadu reforem
Foto: M. a T. Salabovi
Popisek: Zpěvačka Marta Kubišová

Přestože preference KSČM pozvolna rostou a mnozí bubnují na poplach, může z tohoto pohledu možná překvapit reakce zpěvačky Marty Kubišové, která za socialismu v bavlnce rozhodně nežila. „Podívejte se, já to mám s nimi jednoduché. Že jim stoupají preference nic neřeší. To zůstane při salónní politice. Podle mého to bude salónní komunistická strana jako ve Francii, já tomu pevně věřím,“ komentovala zpěvačka pro ParlamentníListy.cz.

Komunistů se nebojím, na kardinální výhru šanci nemají

Opakovaně pak Marta Kubišová konstatovala, že strach z nějaké radikalizace politické scény, vyplývající z nástupu KSČM, nemá. A proč podle ní komunistům rostou preference?

„Oni si hlavně ti lidé, co nepamatují, co byla vláda komunistické strany zač, tak si myslí, že to bylo báječné. Ale potom, až přijdou k volbám, tak si myslím, že se vzpamatují,“ myslí si Kubišová a dodává: „Oni nemají šanci na nějakou kardinální výhru.“ Nespokojenosti zejména důchodců však Kubišová, která je sama důchodkyní, rozumí.

„Já mám to štěstí, že mě osobně se to týká málo, protože jsem pracující důchodce, ale je mi jasné, že právě důchodci reformy velmi citelně poznají a nejenom oni, to všichni,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Marta Kubišová.

Měla by jim co vyčítat

Připomeňme, že zpěvačka v roce 1970 vyhrála svého třetího Zlatého slavíka, ovšem cenu musela převzít v ústraní redakce časopisu Mladý svět kvůli začínající normalizaci. Od února téhož roku pak měla Kubišová zakázánu uměleckou činnost úplně. Záminkou se stala údajná pornografie, která byla dokazována třemi fotografiemi upravenými pomocí fotomontáže.

Později žalobu na ředitele Supraphonu Hrabala, který za účelovou pomluvou stál, u soudu sice vyhrála, ale na návrat v roli zpěvačky si musela počkat 20 let do roku 1989. Rozhodně si nepomohla ani podpisem Charty 77.

Čísla různá, trend jasný

Že komunisté "rostou" dokladují průzkumy prakticky všech agentur, byť čísla jejich preferencí se různí. Květnový průzkum společnosti Factum Invenio ukázal, že kauza Davida Ratha ovlivnila postoj voličů k ČSSD jen málo, získala by 26,2 procent hlasů. Zároveň neustále posiluje KSČM (18,1 procent hlasů), která ve volbách v roce 2010 získala 11,3 procenta voličské přízně.

Podle posledního průzkumu společnosti SANEP to vypadalo, že by po zisku největšího počtu voličských hlasů získala prvenství ČSSD (26,8%) opět následována KSČM 16,8 procenta. Až třetí místo by patřilo ODS (15,6%), která by měla o dva poslanecké hlasy méně než KSČM.

To květnový průzkum stranických preferencí agentury STEM přisoudil ČSSD 23,3 procenta. Druhou nejsilnější stranou však byla ODS s 14,1 procenta hlasů a teprve na třetím místě se ocitla KSČM s 13,1 procenta. Ovšem i zde KSČM proti volbám v roce 2010 posílila o 1,8 procenta.

Nepřehlédněte obsáhlý archiv průzkumů na ParlamentníchListech.cz:


Hrajou na závist

Ať tak, či tak, je jasné, že spolu s KSČM by ČSSD získala pohodlnou levicovou většinu v Poslanecké sněmovně a poprvé od listopadu 1989 se tak komunisté stávají opravdu neopominutelnou politickou silou, pokud chce ČSSD naplňovat výhradně levicový program vládnutí.

„Já ty důvody posilování KSČM vidím dva,“ řekl před časem pro ParlamentníListy.cz ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ten první hlavní důvod a podstatnou příčinu vidím v naší vlastní neschopnosti přesvědčivě vysvětlit nezbytnost nepopulárních kroků,“ opřel se nejdříve Kalousek do vlastních řad s odkazem na vládní reformy.

„Za druhé je velkou příčinou obrovský český fenomén či vlastnost, kdy spousta lidí se smíří s tím, že se nebude mít líp, když se nebude mít líp ani soused, a to bez ohledu na to, že je vzdělanější, tvořivější a pracovitější. No a to je politika, kterou vždycky komunisté nabízeli,“ dodal Kalousek k rostoucím preferencím KSČM.

Političtí vězni jsou zhrozeni

Před rostoucími preferencemi a mocí komunistů varovali v Jáchymově na Karlovarsku bývalí političtí vězni. Ti si poslední víkend v květnu při akci Jáchymovské peklo tradičně připomněli smutné osudy tisíců politických vězňů, kteří za minulého režimu strádali a trpěli při nucených prací nejen v jáchymovských uranových dolech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…