Landova revolta: Hledám milion nas*aných Čechů k bojkotu drahoty

08.06.2012 17:25

JINÝMA OČIMA Populární zpěvák a vlastenec každým coulem Daniel Landa rozjel před několika dny na svém facebookovém profilu pokusnou anketu, jejímž cílem je ověřit počet akceschopných lidí, ochotných zapojit se do bojkotu „drahoty“.

Landova revolta: Hledám milion nas*aných Čechů k bojkotu drahoty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zpěvák, skladatel a automobilový závodník Daniel Landa

Zatím se projekt nachází jen v první fázi, od které si zpěvák ovšem slibuje posbírání milionu hlasů, se kterým by se prý už dalo něco dělat ve snaze snížit ceny předražených komodit.

Landa se rozhodl k rozjetí projektu použít sociální síť facebook, v níž jsou jen v České republice registrovány více než tři miliony uživatelů.

"Zajímala by mne jedna věc a to jen čistě teoreticky: V ČR je mnoho věcí záměrně předraženo, ceny určují většinou zahraniční giganti, v lecčems jsme bezkonkurenčně nejdražší v celé Evropě. Ptám se tedy - opravdu čistě teoreticky :-) zda se máme nechat takhle dojit jak ovce nebo spíš ne. Představte si situaci, kdy milión nasraných obíraných zákazníků den dva zbojkotuje evidentně nadsazené a předražené služby nebo cokoliv jiného a vyšle tak signál, že čůrat na hlavu ano, ale jen po kapkách :-)) Ptám se tedy teoreticky: KOLIK Z VÁS BY DO TOHO BOJKOTU PAK OPRAVDU ŠLO, abychom některé ceny srovnali alespoň na Evropský průměr? Může nás být opravdu třeba milión? Díky za případnou odpověď, zatím to berte jako anketu," vyzývá zpěvák na svém profilu.

Landa se inspiroval v zahraničí

Daniel Landa ParlamentnímListům.cz přiznal, že stimulem k tomuto počinu se stala jeho návštěva zahraničí. Na českém trhu Landovi předně vadí předražené značkové oblečení, služby telefonních operátorů a poskytovatelů internetu, ale i dalšího zboží „Těch cenových zločinů je víc. Co třeba pohonné hmoty,“ upozorňuje na historická maxima. Paradoxní prý je, že když se v červenci 2008 barel ropy prodával za 147 dolarů, stál benzín i nafta méně než teď, když se cena za barel pohybuje okolo sta dolarů, a to o více než tři koruny. 

Koupit parfém na pařížské Champs-Elysées vyjde o třetinu levněji než v Česku. Je to způsobeno cenou nájmů, která je srovnatelná se zahraničím a nižší konkurenceschopností. Češi hojně využívají low-costových leteckých společností a cestují za nákupy do Londýna nebo i dále.  Ke značkovému zboží a pohonným hmotám se přidalo i skokové zdražení potravin. Tak například chleba zdražil oproti minulému roku o téměř 26 procent, běžné pečivo o skoro 35 procent, cukr o téměř 28 procent, káva o více než 26 procent a kakao o více než 18 procent. Cena zemního plynu byla vyšší o 12,5 procenta a elektřina o 4,6 procenta.

Landa poodhalil pro naši redakci předpokládanou nástavbu celé akce. „Zatím je to jen v první fázi ANKETA REVOLTA. V případě, že v anketě odpoví dostatečný počet lidí, tzn. 700 000+, přikročím k anketě číslo 2, která se jmenuje NAJDI ŠMEJDA,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz zpěvák. Podle něj je navíc důležité, že se lidé budou moci vyjádřit k dost zásadním věcem i mimo volby. Landa ovšem notně netrvá na tom být patronem celého projektu. „V případě, že by byl velký počet lidí a ukazovalo by se, že překážkou je má osoba, snažil bych se v průběhu hlasování spolu s hlasujícími najít osobnost, která bude přijatelnější, aby projekt mohl pokračovat dál,“ uzavřel skromně. Anketa za pár dní od spuštění získala přes čtyři a půl tisíce sympatizantů a čísla rostou každým dnem.

K ambicím Daniela Landy se staví skepticky například podnikatel a kandidát do Senátu Tomio Okamura. „Těžko se najde síla, která by to zvrátila. Třeba v případě cen operátorů, které jsou u nás jedny z nejvyšších v celé EU, musí zafungovat stát a antimonopolní úřad,“ argumentuje pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …