Liberečtí Starostové: Vydejte Parkanovou, jinak nás pohřbíte také

19.06.2012 20:46

Starostové pro Liberecký kraj jsou pro vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové. Poslanci by prý v žádném případě neměli suplovat policii, či státní zastupitelství.

Liberečtí Starostové: Vydejte Parkanovou, jinak nás pohřbíte také
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová

Michael Canov, který stojí v čele malého severočeského města Chrastava se proti nejbližšímu koaličnímu partnerovi Gazdíkova hnutí Starostové nestaví poprvé. Právě jeho stížnost proti postupu Ministerstva financí ve věci povolování videoloterijních terminálů na území Chrastavy uspěla u Ústavního soudu a rozjela lavinu změn v loterijní legislativě, kterou by měl završit úplně nový loterijní zákon. Tentokrát se mu nelíbí postoj, který zaujali poslanci TOPky a Starostů k možnému vydání stranické kolegyně Parkanové kvůli letounům CASA. Vůči TOP 09 si Canov rozhodně nebere servítky.

Pánové, pohřbíte sebe i nás. Jsem rád, že už nespolupracujeme

"V případě, že poslanci zvolení za TOP 09 s podporou starostů nebudou hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové, navždy tím pohřbí renomé protikorupční strany a veškeré dosavadní morální apely se stanou směšnými," říká Canov. TOPka se prý takto dostane na samou hranici volitelnosti. Canov podle svých slov nepochybuje o tom, že "faktický šéf TOPky" o všem dobře ví. Kalouskovi vyčítá i to, že argumetuje šest let starým názorem exministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD). "Ten samý Sobotka, pro nějž nenašel za celá léta slova chvály, je nyní arbitrem nejvyšším," neskrývá rozčarování z koaličního partnera Canov.

Poslanci TOPky prý musí stranu zachránit i přes "kategorický a fanatický nesouhlas svého šéfa." Lídři Starostů Petr Gazdík a Stanislav Polčák se prý "kroutí jako hadi", což Canova značně znepokojuje. Starostové prý stále cítí za politiku TOP 09 velkou spoluzodpovědnost, nicméně minimálně v Libereckém kraji se jejich lidem spolupráce znovu navazovat nechce. "Jsem opravdu rád, že zde s TOP 09 v krajských volbách nekandidujeme," dává ruce pryč Canov. Odvolává se na podobný postoj kolegů. Včetně jednoho z poslanců. „Když jsem na Facebooku napsal, že jsem jednoznačně pro vydání, kolega Jan Farský s tímto názorem vyjádřil souhlas," tvrdí Canov s tím, že Farský je momentálně v zahraničí.

Šéf libereckých Starostů: Proč váhají? Pokud je nevinná, obhájí se

"Celý poslanecký klub je obecně zastáncem toho, že kauzy politiků má řešit soud, nejsou-li politicky motivované. Jsem osobně pro to, aby tomu tak bylo i v případě Vlasty Parkanové, pokud se mandátový výbor nerozhodne jinak," reagoval pro ParlamentníListy.cz Gazdík s tím, že zásadní rozpor ve věci nevidí. Podle Canovova krajského šéfa Martina Půty by ale neměl klást překážky ve vydání poslankyně ani zmíněný sněmovní orgán. "Poslanci skutečně nejsou od toho, aby suplovali policii či státní zastupitelství. Paní poslankyně by přeci neměla mít problém přesvědčit svou výpovědí žalobce a policisty, že je nevinná," uvedl pro ParlamentníListy.cz Půta.

Poslanec a člen Starostů Polčák se však snaží připsat kritiku poslanců TOP 09 a Starostů čistě Canovovi. „Starostové pro Liberecký kraj jsou našimi příznivci, mohou mít názor na různé věci. Ale pan Canov, jakkoliv si ho jako povodňového starosty vážím, to bere jen jako osobní záležitost sporu s některými členy TOP 09. Takto však věc nestojí," uvedl poslanec. Jeho kluboví kolegové prý budou hlasovat podle svého svědomí, závazné hlasování nepředpokládá. On sám se bude, stejně jako Gazdík, řídit stanoviskem mandátového výboru.

Postoj k vydání Vlasty Parkanové se v případě koaličních poslanců může různit, nejčastěji ale chtějí postupovat podle verdiktu kolegů z výboru. Jejich lídři se však vyjadřují ke kauze způsobem, který komentátoři v tisku označují mnohdy za skandální. Nejdále zatím asi zašel premiér Petr Nečas. Podle něj nebude parta policejních plukovníků a podplukovníků o vládě rozhodovat.

Známý komentátor Erik Best ve své pravidelné internetové rubrice Final Word konstatuje, že pokud by šel v duchu parafrázovaného španělského řčení Mi casa, su casa k zemi jeden z "Kalouskova malého klubu obrany", vezme s sebou úplně všechny kolegy. Jmenuje například bývalého náměstka pro vyzbrojování Kopřivu, Kalouskova někdejšího spolustraníka z KDU-ČSL, či zbrojaře Richarda Hávu, jehož dva synové jsou majoritními akcionáři společnosti Omnipol. Právě ta obchod s konsorciem EADS zprostředkovala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …