Miloš Zeman: Stabilní vláda musí být bez blbců a idiotů

15.12.2013 18:26

Slovy moderátora Luboše Xavera Veselého "velmi svěží prezident republiky" Miloš Zeman se v pořadu Frekvence 1 Pressklub na Pražském hradě v odlehčeném tónu vyjádřil k aktuálnímu dění i otázkám prezidentování. Uvažoval o stabilitě budoucí vlády, ministrování Andreje Babiše, trapnému skandálu předsedy vlády Rusnoka, problému dvou policejních prezidentů i bezpečnostní prověrce svého kancléře.

Miloš Zeman: Stabilní vláda musí být bez blbců a idiotů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman podle svých slov nelituje toho, že se rozhodl kandidovat do úřadu hlavy státu. „Člověk má čelit výzvám,“ domnívá se, protože když před nimi uhne, právem si to prý vyčítá. Od dob jeho působení v politice se časy změnily méně, než by se zdálo, a proto si dovedl představit, co náplň prezidentovy práce obnáší. „Je to souboj schopných s neschopnými či všeho schopnými, a to platí již od římských dob a možná od dob neandertálců žijících pod převisem,“ říká prezident.

Přesto cítí, že se mu zatím ne vše podařilo. „K úžasu těch, kteří mě označují za diktátora, jsem se začal zbavovat svých pravomocí,“ uvedl jeden ze svých úspěchů. Zbavil se tak udělování amnestie, což sám sobě zapověděl, a do jisté míry i milostí, které s určitými podmínkami přenechal k vyřizování ministru spravedlnosti. Vlastní akt udělení milosti však stále činí on sám. Dále si připsal zásluhu na pádu Nečasovy vlády. Zatím se mu však nepovedlo zbavit se další povinnosti , a to "feudálně podepisovat jmenování profesorů“, uvedl. V západní Evropě toto podle prezidenta plní ministr školství.

„Prezidenta máte především proto, aby zasáhl proti pokračování neschopné vlády, které nedůvěřuje 80 procent občanů,“ charakterizoval svůj pohled na přední úlohu hlavy státu. I nedokonalý soudní systém umožňuje odvolání a dovolání proti rozsudku, zdůraznil s tím, že v udílení milostí nespatřuje svůj úkol.

Bude Sobotkova vláda stabilní a pevná?

Podle prezidenta republiky není otázka stability otázkou pravice a levice. „Nestabilní vláda je ta, která je složena z amatérů. Kdybych byl mladší, řekl bych z blbců a idiotů,“ vysvětlil s tím, že blbec není lékařský pojem, ale popsaný rozdíl mezi ambicemi a schopnostmi jedince. „Je-li vláda složena z neschopných ministrů, je jedno, zda bude levicová, či pravicová. Máte 100 % garanci, že bude nestabilní,“ konstatoval prezident republiky.

Za každým z nás je minulost

„Ať si o Andreji Babišovi myslím, co chci, vybudoval úspěšný podnik, prokázal svou schopnost i jisté sociální cítění a jeví se tedy coby schopný kandidát. Dobrá, říká, že stát se má řídit jako firma, ať začne u sebe a ať to předvede,“ vyzval předsedu hnutí ANO Miloš Zeman s tím, že by se neměl spokojit s místem vicepremiéra, ale měl by se ujmout přímo řízení Ministerstva financí.

Prezident Zeman si podle svých slov dovede představit ministra bez negativního lustračního osvědčení, „neboť potíže pana Babiše se slovenským ústavem paměti národa byly voličům při volbách známy“. Miloš Zeman je připraven udělat vstřícný krok, učiní-li jej sněmovna, respektive vznikající koalice. „Chtěl jsem zabít dvě mouchy jednou ranou a přinutit sněmovnu k uvedení služebního zákona v platnost, neboť jej stejně potřebujeme. Nový služební zákon z roku 2002, tedy ještě z doby mé vlády, vyjímá členy vlády z potřeby mít lustrační osvědčení,“ připomněl prezident. Když ukážou poslanci dobrou vůli a v prosinci či lednu pustí zákon prvním čtením k dalšímu projednávání, ukáže ji také a Andreje Babiše jmenuje do vlády.

Rusnok... drobná peripetie

Podle Miloše Zemana novináři nemají o čem psát, v zoufalství nad prázdnotou informací o něčem psát musí, a tak se s chutí chopili nešťastnou náhodou zachyceného rozhovoru předsedy vlády Rusnoka s ministrem obrany. „Uznávám, že je to nešťastné, ale stalo se to většině světových politiků. Nelson Mandela byl obrovská osobnost, nikdo nepochybuje, že každý demokratický politik vyjadřuje lítost nad jeho smrtí a úctu k jeho životu,“ omlouval ministerského předsedu.

Padla i otázka na hrozící policejní dvojvládí. „Budu mluvit s panem Pecinou,“ řekl prezident a dodal: „Můj dosavadní názor, který se opírá o jeden z x právních rozborů (nikdy nevěřte právním rozborům) je ten, že už byl potrestán a soud v duchu římského práva tedy musel vynést osvobozující rozsudek. Nejčistší řešení by bylo vypsat výběrové řízení na místo náčelníka policie," domnívá se Miloš Zeman.

Prověřený kancléř

„K výkonu funkce prověrku skutečně nepotřebuje,“ připustil pak na adresu svého kancléře Vratislava Mynáře. „On se zdravě naštval a požádá příští týden o prověření dokonce na stupeň přísně tajné,“ doplnil s tím, že to pro kancléře znamená, obrazně řečeno, se za posledních dvacet let svléci do naha. Proč tak již neučinil, vysvětluje prezident tím, že se rozvádí. "To je časově a především lidsky, či chcete-li citově, náročné, a kandidoval do sněmovny, byl tudíž zavalen jinými povinnostmi. Když ji nedostane, NBÚ řekne, že se dopustil něčeho nekalého. Jestli ji dostane, vyviní kancléře Mynáře z novinářských obvinění, že se čehosi nekalého dopustil," dodal prezident závěrem politického rozhovoru.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…