Mirku, přijeď, volala mi Angela. Expremiér Topolánek se v knize pomstil těm, které nemá rád

16.05.2016 11:22

„Hlavně se neposrat“ je titul nové knihy bývalého českého premiéra Mirka Topolánka, která má přes pět set stran. Název může sice evokovat mnohé, ale kromě toho, že tam najdete soubor zhruba 220 článků a projevů od roku 1998 až do současnosti, Topolánek v díle zveřejňuje i své glosy a postřehy k jednotlivým událostem, u nichž přímo byl on sám. Navíc zde sděluje, co si myslí o svých politických souputnících. „Zatím se předvedl jako politik, který apriorně boří veškerá řešení, aniž by měl po ruce nějaké jiné realistické východisko. Jako člověk, který nedrží slovo,“ rozepisuje se třeba o Jiřím Paroubkovi. Ani jiné politiky zde ale nešetří. Knihu vydalo nakladatelství Euromedia.

Mirku, přijeď, volala mi Angela. Expremiér Topolánek se v knize pomstil těm, které nemá rád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

Mirek Topolánek se v politice pohyboval opravdu dlouho. Mnozí o něm tvrdí, že je přímočarý a s ničím se moc nemaže. Druzí zase oceňují jeho přístup k humoru.

„V kontextu toho, co se děje dnes, mi připadá období řádění ‚Grosstapa‘ jako doba her a malin nezralých. Dnešní matrix aktivistické znovuprokuratury, bezpečnostních struktur Agrofertu a Šlachtova ÚOOZ nás vrací hodně zpět,“ tvrdí třeba Topolánek ve své knize Hlavně se neposrat aneb jak myslel, tak řekl; jak řekl, tak udělal.

Ve svém díle se ale tu a tam zarývá i velmi ostře do svých politických souputníků, či přímo do svých soupeřů.

„Třikrát vsadil Jiří Paroubek na komunistickou kartu. Třikrát prohrál. Jsem přesvědčen, že tím jsou jeho možnosti vyčerpány, a to jak fyzicky, tak morálně. Předseda ČSSD prohrál volby, a musel se tak vzdát snu, že povede vládu s podporou komunistů. Narazil na tvrdý odpor veřejnosti se svým neobolševickým projevem těsně po volbách... Zatím se předvedl jako politik, který apriorně boří veškerá řešení, aniž by měl po ruce nějaké jiné realistické východisko. Jako člověk, který nedrží slovo a do televizních kamer říká, že se s partnerem dohodne, zatímco ve skutečnosti už je domluven s někým jiným,“ tak vidí Topolánek svého velkého politického rivala Jiřího Paroubka.

Babiš? Tomu chybí noblesa a nahled

Nějaká valná pozitiva nevidí ani na nynějším ministrovi financí. „Na jeho donkichotský boj s karuselovými obchody v konečném důsledku doplatí ti, kterých se netýkají, na jeho apetit ve výrobě a distribuci potravin doplatí farmáři, na jeho zájem o prenatální péči u rodičky a na to všechno státní rozpočet a občané. Babiš ale není žádný Arsene Lupin, lupič-gentleman, na to mu chybí noblesa a nahled. Jules Verne k tomu říká trefně: Velcí zloději vždy vypadají jako počestní lidé,“ popisuje Topolánek muže, s nímž se ale on sám nikdy na parlamentní půdě přímo nepotkal.

„Nikdo mne nikdy nepoškodil, neponížil a nepodrazil jako on. On to ví a já také. Jediný, kdo by ho mohl překonat, je Andrej...,“ nandává pak na hrb někdejšího premiéra Jana „Želé“ Fischera. Prý dnes pokládá za obrovskou chybu, když dopustil, aby byl Jan „Želé“ Fischer překlenovacím premiérem. „Byl jsem pod strašným tlakem jako předseda Evropské rady, premiér vlády v demisi a předseda ODS, řešil jsem paralelně zdravotní a soukromé problémy. To mě ale neomlouvá!“ sype si Topolánek popel na svou vlastní hlavu.

Je sobota večer ve Špindlu a volá mi Angela

„Co to tam v té Bruseli, sakra, pijete?“ je nazvaná kapitola, která sice nezačíná nijak dramaticky, krom Topolánkova sdělení, že má rad absurdní dramata. Čtenář ale v ní najde společnou fotografii Topolánka s německou kancléřkou Angelou Merkel a pak tento „dramatický“ popisek:

„Je sobota večer ve Špindlu. Volá Angela. ‚Mirku, Nicolas si dohodl separátní jednání s Husní Mubarakem o Gaze. To nepřipustíme. Můžeš být ráno v pět hodin v Berlíně?‘ ‚Jasně.‘ ‚A nebude vadit, že poletíš mým V-1?‘ Směju se. Honeckerovo letadlo je pověstné. 18. leden – summit o sitauci v Gaze v egyptském Šarm aš-Šajchu.“

O migraci ovšem v této kapitole nepíše. Jeho názory na migranty lze najít v úplně jiné části knihy, ovšem tam zase tuto otázku spojuje spíše s osobností hlavy státu Miloše Zemana a s dalšími dnešními politiky:

„K migraci se konjukturálně vyjadřuje kdekdo. I u nás, kde se dlouhodobě tváříme, že se nás netýká. Od Miloše Zemana, který se veze na populistické vlně obecné nevzdělanosti a přízemnosti Čechů a hází do jednoho pytle Araby, Turky, Peršany, Azery i Kurdy a každý muslim je pro něj synonymem teroristy, přes Tomia Okamuru, který už sice nikoho nezajímá, ale přesto nalézá latentně rasistické posluchače i ve střední třídě, až po obvyklé zahraničně politické nenázory Andreje Babiše, které alibistické a zapouzdřené Čechy reprezentují snad nejvíce.“

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Poraženým jsem se nemstil...

Bývalý předseda vlády si ale v knize pokládá otázky i sám za sebe. V politice prý posbíral opravdu hodně zkušeností, ale jak se v ní cítil? „Nikdy jsem neměl potřebu sám sebe stylizovat, přetvařovat se, žít a mluvit jinak doma, v práci, na veřejnosti. Před autoritami jsem se neklaněl a poraženým se nemstil. Naučil jsem se odpouštět. Byla to určitě politická nevýhoda. Pro život je to ale lepší. Možná jsem mohl být v politice déle nebo být úspěšnější. Já jsem ale rád, že mě pořád baví život, lidi, které potkávám. A když se dívám zpátky, hodnotím tu svou politickou kariéru bez hořkosti a s hlavou nahoře,“ píše Topolánek v knize, která má přes pět set stran.

Mirek Topolánek byl členem ODS od roku 1994 do roku 2015. Od roku 1996 působil v Senátu, ve Sněmovně seděl od roku 2006. Premiérem byl mezi lety 2006 až 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …