Muž z firmy, která vlastní byty ghetta: Žádní chudáci, vše si rozbili sami

01.08.2012 21:45

Po rozhovoru ParlamentníchListů.cz s bývalým jednatelem společnosti, která před lety koupila přerovské romské ghetto, vyšly najevo nové skutečnosti, jež zřejmě odhalují dosud skryté důvody neřešení současného stavu bydlení zbylých nájemníků. Jde o averzi vůči Romům samotným a o snahu dostat je do situace, kdy pro ně byty už nebudou obyvatelné.

Muž z firmy, která vlastní byty ghetta: Žádní chudáci, vše si rozbili sami
Foto: Petr Kupka
Popisek: Demolice jednoho z domů ve Škodově ulici v Přerově

Osm zchátralých objektů ve Škodově ulici spolu s pozemky o rozloze 4 886 metrů čtverečních koupila před pěti lety od přerovského magistrátu společnost Innofin CZ (dnes Opera Bohemia) za pouhý jeden a půl milionu korun s cílem proměnit tuto oblast v luxusní čtvrť s byty a obchody. Z původní asi čtyřicítky rodin zde dnes podle informací redakce bydlí pouhých šest ve třech posledních domech. Čtyři cihlové budovy jsou již zbourány. Zbylé objekty dále chátrají a protože jsou určeny k demolici, není je třeba opravovat. Podmínky pro bydlení jsou tak podle nájemníků den ode dne horší, a proto jim už dochází trpělivost.

Pětisícový nájem v domech mnohdy bez oken či dveří

Platit pětitisícový nájem za byty v domech, v nichž mnohdy chybí okna či dveře a sociální zařízení jsou na chodbách, je podle slov obyvatel ghetta nehoráznost. Ačkoliv se majitel zavázal v kupní smlouvě, že nájemníky vystěhuje do září a zajistí jim náhradní bydlení, nedaří se to. Navíc stěhování provází řada podivných okolností s fiktivními výměnami bytů, na což před časem upozornily ParlamentníListy.cz jako první.

„Čekáme na náhradní bydlení už několik let a nic. Majitel pro nás nic nedělá. Skoro nám to tu padá na hlavu. Navíc je tu zima. Musíme topit dřevem. Další zimu v těchto barabiznách už nepřežijeme. Měl nám majitel dát milion jako odstupné, abychom si za ně koupili byty anebo by bylo dobré, aby město vypovědělo smlouvu s vlastníkem a řešilo naše náhradní bydlení samo,“ řekl již dříve redakci jeden nájemníků, který nechtěl uvést své jméno.

I proto obyvatelé ghetta sepsali petici. Požadovali v ní, aby město majiteli neprodlužovalo smlouvu o vystěhování a demolici, o což vlastník magistrát požádal, protože prý nezačne s výstavbou včas, a to nejen kvůli problémům se stěhováním, ale i kvůli stavební uzávěře v okolí. Město přislíbilo, že se problémem bude zabývat. Jenže zatím vše směřuje k nejistému výsledku. Jednání mezi představiteli Přerova a společností, jež ghetto vlastní, sice probíhají, ovšem i nadále vedou k dalšímu prohlubování nejistoty a frustrace nájemníků, kteří teď uvažují i o tom, že podají trestní oznámení na neznámého pachatele v případě, že jim nikdo nepomůže.

Chodil: Můžou si za to sami, na všechno dostávají peníze

ParlamentníListy.cz proto oslovily někdejšího jednatele společnosti Opera Bohemia Bohumila Chodila, který podle svých slov bude mít i nadále stěhování a hledání náhradního bydlení pro zbylé nájemníky na starosti. Zajímalo nás, jakým způsobem chce situaci řešit. 

„Ty byty si oni rozbili sami, oni vědí, že si mají hledat jiné ubytování anebo, když my něco pro ně seženeme, tak dostanou náhradní ubytování. Dostávají na všechno peníze, na všechno příspěvky a pak si všechno rozbijou. Navíc někteří zastupitelé jako pan Puchalský se na problému pouze zviditelňují. Jestli se na to i vy díváte tak, že to jsou vlastně chudáci, tak mi nevolejte. Napište, že když Rom nepracuje, tak mu stát platí nájem. A já vám koupím kořalku. Vy to tam ale nenapíšete. Vy se totiž bojíte. A už mi nevolejte,“ rozčílil se Chodil na autora textu a zavěsil.

Puchalský: Na nikom se nezviditelňujeme

Opoziční zastupitel za uskupení Společně pro Přerov Vladimír Puchalský, který často upozorňuje na podivné dění kolem ghetta a kterého Chodil viní ze zviditelňování se na problému, k tomu říká: „Pan Chodil není legitimním zástupcem Opery Bohemie, není ani jednatel. Nedoložil uživatelům bytů žádný doklad, který by ho opravňoval k tomu, aby jednal, ani plnou moc, ani jiný právní nástroj. Pan Chodil měl pět let na to, aby ty lidi podle kupní smlouvy bytově uspokojil. To nedokázal. My se na nikom nezviditelňujeme. Jenom chceme pomoci lidem, kteří jsou v těžkém stavu nouze, který zapříčinilo město a pan Chodil a Opera Bohemia,“ řekl ParlamentnímListům.cz Puchalský.

Zácha: Uvidíme v září

Podle náměstka primátora Michala Záchy (ODS) je řešení situace nájemníků výhradně na vlastníkovi. „Chápu rozladění nájemníků, protože musejí žít ve čtvrti, kde probíhá složitá demolice. Až pro ně nový majitel najde místo k bydlení, pravděpodobně také jejich domy skončí v demolici. Situaci nájemníků ale musí řešit vlastník domů ve Škodově ulici,“ uvedl redakci náměstek Zácha s tím, že v tuto chvíli připravuje materiál, který bude projednávat zastupitelstvo 10. září a poté bude snad jasnější, jak se město k dění v ghettu postaví.

Problémem pro město je navíc i fakt, že na pozemcích je v současné době zástavní právo ve prospěch firmy Remedies, od níž si Opera Bohemia půjčila sedm milionů na demolici objektů. Pokud by si v případě nedodržení závazků město vzalo pozemky zpět, znamenalo by to pro něj, že je bude nuceno převzít i s dluhy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …