Nahrabat si a po mně potopa? Na úplatky jsem alergický, přiznal Jandák

21.05.2012 20:31

Exministr kultury Vítězslav Jandák se nestačí divit, co se kolem něj v politice děje. Z kauzy stranického kolegy Davida Ratha je prý sice mírně v šoku, ale - jak pro ParlamentniListy.cz uvedl - není to pro něj strašákem.

Nahrabat si a po mně potopa? Na úplatky jsem alergický, přiznal Jandák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Jihočeský poslanec Vítězslav Jandák se svěřil, že kauza Rath pro něj nemá žádný význam, co se strachu týče. „Já mám svědomí naprosto čisté. Nikdy jsem nic neukradl, „neodklonil“, nevytuneloval. A doufám, že policie a všechny orgány činné v trestním řízení to všechno objektivně vyšetří. Nechci dělat předčasné závěry a nikoho soudit. Pokud se Rath skutečně dopustil toho, z čeho je obviňován, pak padni komu padni. A takový člověk nemá v politice co dělat. Já ale nemohu soudit, opravdu o té kauze vím velmi pramálo. Bát se musejí ti, kteří nemají čisté svědomí, a možná jich je víc, než si myslíme,“ prozradil Jandák ParlamentnímListům.cz

Alergický na uplácení

Na otázku, zda se někdy jako politik setkal s úplatkem, odpověděl: „Když jsem tehdy nastoupil na ministerstvo kultury, přišla za mnou taková podivná skupinka lidí, která po mne cosi chtěla prosadit, a bylo evidentní, že by mělo jít o úplatek. Zvedl jsem tenkrát sluchátko a těm pánům řekl, že pokud ale okamžitě neopustí mou kancelář, volám policii. V momentě byli pryč a už jsem je nikdy neviděl. A udělal bych to zase,“ zavzpomínal Jandák.

Sám chápe, že takzvané „úplatky“ typu lahve vína, bonboniéry, čokolády či květiny například pro lékaře za dobře odvedenou operaci, bylo, je a vždy asi bude v mnoha nemocnicích zvykem. Ale tam jde spíš o poděkování, a pak si to musí každý člověk vyřešit s dárcem a se svým svědomím. Na to "klasické" české uplácení je ovšem Jandák doslova alergický.

„Politika je služba lidem a ne sobě. Pokud jde někdo do politiky pro to, aby si nahrabal, aby se takzvaně zabezpečil, a aby z toho vycucal, co možná nejvíc pro sebe, je blb. Nikdo nic neděláme zadarmo, za každou práci náleží každému odměna, ale zcela legální a právoplatná. Už staré přísloví říká – krást se nemá a to platí ve všech směrech, nejen v politice nebo kumštu. Ale jít do politiky už dopředu s tím, že si nahrabu a po mně potopa, to ne. A to je jiná liga, než na kterou jsem zvyklý,“ podotkl Jandák velmi razantně.

Znechucení z politiky

Jak přiznává, dění v české politice jej znechucuje čím dál víc. A je z toho smutný. Ještě dva roky má být ve sněmovně, pokud nepřijdou předčasné volby. Co bude potom, prý teď neví. Chce se ale věnovat tomu, co má rád, co ho baví a více si užívat života a času ve svém srubu v jižních Čechách.

„Taky proto, abych si udělal radost a trochu se odreagoval, jsem přijal nabídku od mého kamaráda a kolegy Tomáše Töpfera a Gustavem Oplustilem a děláme spolu každý pátek pro Český rozhlas takový příjemný pořad s milými lidmi. V hospodě U Kalicha kecáme o životě, o práci, o herectví, prostě o všem a jak se zdá, má to úspěch. Zveme si tam vždy hosta a je to moc prima. Původně jsem se rozmýšlel, zda to vzít, ale dneska jsem rád. Sešla se prima parta lidí a za to jsem rád,“ řekl Jandák.

U Kalicha se vždy potkávali významní lidé

Mezi hosty Jandákova, Töpferova a Oplustilova pořadu U Kalicha byli třeba herečka Ivanka Devátá, Tereza Kostková, Michal Pavlata, Petr Kostka, či Pavlína Filipovská. Nevadí „levicovému“ politiku Jandákovi setkávat se u pravidelného pořadu s „pravicovým“ kolegou a senátorem Töpferem?

„Vůbec ne, proč? Je to o lidech. My jsme kamarádi a letití kolegové. Politika je o lidech a měla by být více o lidech, o pochopení. Každý můžeme mít nějaký názor, odlišný, můžeme si to vyříkat, můžeme se i pohádat, ale vždycky můžeme pořád být kamarádi. A o tom to je. S tím jsem nikdy problém neměl a rozdíly nedělám,“ dodal Jandák, který se nedávno stal poprvé dědečkem a jak přiznal, užívá si to.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …