Náměstek Parkanové ke CASA: Věty vytržené z kontextu...

22.06.2012 14:42

Jedna vytržená věta z kontextu neřekne nic o tom, proč a kdy byla napsána. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl někdejší náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové Jaroslav Kopřiva. Reagoval tak na článek, ve kterém deník MF Dnes tvrdí, že má k dispozici korespondenci dokladující, že ještě v září 2008 odmítal náčelník generálního štábu Vlastimil Picek nákup letadel CASA. Z korespondence pak údajně vyplývá, že Kopřiva na Picka vyvíjel nátlak, aby svůj názor změnil.

Náměstek Parkanové ke CASA: Věty vytržené z kontextu...
Foto: hns
Popisek: Bývalý náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva, ilustrační koláž

„Nákup letounů Casa, kvůli němuž chce nyní policie stíhat místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou, provázelo od počátku mnoho pochybností. Ministerstvo obrany jej prosadilo i přes nesouhlas armády,“ píše deník MF Dnes.

Náměstek prý tlačil na Picka

Deník dále v článku konstatuje, že získal korespondenci mezi armádou a ministerstvem, která dokladuje, že náčelník generálního štábu Vlastimil Picek nechtěl dát nákupu letadel zelenou. Na Picka, aby změnil názor, pak měl zejména naléhat tehdejší náměstek ministryně Parkanové Jaroslav Kopřiva.

To se mělo dít už od roku 2007. Šestnáctého září 2008 pak prý měl na negativní postoje Vlastimila Picka náměstek Kopřiva reagovat slovy: „Argumentům, které uvádíte, rozumím. Přesto se však domnívám, že došlo k určitému nedorozumění.“ Podle deníku pak také náměstek v dopise uvádí, že potřebuje „velmi podrobný a kvalitní posudek“ od Vlastimila Picka, protože jinak by prý se nákup letounů protáhl o několik měsíců.

Vytrhněte větu a máte jiný význam

To je jediný konkrétní citát náměstka Kopřivy uvedený uvozovkami. A Kopřivovi se zjevně jeho podání v článku nelíbí. „Některé ty informace jsou vytrženy z kontextu. Víte, když se vezme jedna věta, tak to nic nevypovídá o tom, proč a kdy byla napsána, a to se týká citací, které dnes byly zveřejněny,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz Kopřiva. Více se však k článku, ani ke kauze jako takové vyjadřovat nechtěl: „Nemám tu potřebu,“ dodal.

Ještě 25. září 2008 měl Picek podle MfD Kopřivovi napsat, že pořízení čtyř letounů Casa není pro obnovu transportního letectva konečné řešení. „Neboť tyto letouny plnohodnotně neřeší skutečné požadavky Armády České republiky na udržitelnost vojsk v prostorech nasazení,“ napsal prý Picek doslova.

Picek v září nechtěl letadla? V srpnu je chválil

A právě v tomto prohlášení a zejména v čase jeho údajného vyřčení, jak jej uvádí deník, je na stránkách ministerstva obrany zajímavý rozpor. Ten dává poněkud za pravdu Kopřivou zmíněnému vytržení vět z kontextu.

Už v srpnu 2008, tedy o měsíc dříve, totiž Picek publikoval v reakci na někdejší článek týdeníku Euro toto prohlášení: „Letouny CASA C-295 jsou v podmínkách AČR schopny plnohodnotně nahradit letouny An-26 a jejich zavedení do výzbroje bude v každém případě znamenat výrazné posílení přepravních schopností AČR.“

Picek zde navíc zdůrazňuje, že obnova letadlového parku transportního letectva s ohledem na schopnost plnit stanovené úkoly je prioritní potřebou armády. K tomu nicméně dodává: „Dále bych rád upozornil, že uvedené letouny jsou ve výzbroji i dalších armád, které je s úspěchem používají mimo jiné při plnění úkolů i na území Afghánistánu v rámci sil ISAF.“

Jedna a tatáž věta - dvojí význam

A nyní přichází deníkem citovaná věta, kterou měl Picek údajně ještě v záři klást odpor nákupu inkriminovaných letadel: „Pořízení těchto čtyř letounů však nebude pro obnovu transportního letectva AČR z hlediska operačního a operačně taktického konečným řešením.“

„V blízké budoucnosti bude nutné řešit chybějící požadovanou přepravní kapacitu pořízením dalších dvou letounů kategorie A-400, nebo C 130 J Super Hercules. Tyto letouny však spadají úplně do jiné kategorie, než výše uvedený letoun,“ dodává Picek už v srpnu 2008 na webových stránkách ministerstva obrany.

Minimálně v srpnu už měl tedy Picek na nákup letadel kladný pohled. Zářijový odpor náčelníka generálního štábu, jak bylo uvedeno v médiu, tak z tohoto úhlu vyvolává  otazník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …