Nechceme vládu kmotrů, znělo při demonstraci za Pospíšila

29.06.2012 10:33

Podivné odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) probudilo z letargie i mnohé Liberečany. Ve čtvrtek odpoledne se sešli před radnicí na demonstraci proti korupci. „Nečasovi jsem důvěřoval. Myslel jsem, že je to slušný chlap. Ale ukázalo se, že je to gauner,“ mínil jeden z Liberečanů, který na Benešovo náměstí před libereckou radnicí přišel.

Nechceme vládu kmotrů, znělo při demonstraci za Pospíšila
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Transparenty i projevy řečníků jasně ukázaly nevoli veřejnosti k odvolání ministra

Demonstraci zorganizoval Pavel Eliáš, aktivní Liberečan. „Bylo potřeba jednat rychle,“ vysvětloval.  Akci nahlásil den předtím na magistrátu, obvolal média a rozeslal pozvánky po sociálních sítích. „Je potřeba podpořit lidi, kteří to myslí dobře a jdou správným směrem. Napětí tam nahoře je určitě obrovské,“ objasnil důvody své akce před jejím začátkem ve čtyři odpoledne. „I kdyby se nás tu sešlo deset, tak je to důležité, že chtějí naše snahy podpořit. Není potřeba, abychom chodili všichni na náměstí. Stačí, když přijde jen někdo a dá najevo svůj postoj. V tom případě se budeme blížit k té demokracii v anglickém pojetí Hyde parku. Bez nějakého patosu dejme najevo svůj názor,“ řekl Eliáš.

ODS se bojí, premiér lže

Lidí se nakonec sešlo více než avizovaných deset, bylo jich několik desítek. Nesli různé transparenty typu ODS se bojí, premiér lže nebo Nechceme vládu kmotrů v Praze ani v Liberci. Jako první vystoupil pochopitelně Pavel Eliáš, který dříve působil jako ředitel libereckého Jedličkova ústavu, nyní ve městě provozuje stacionář pro seniory. „Dnešní shromáždění jsem si dovolil svolat na podporu všech, kteří se snaží o změnu a zlepšení zaběhnutých politických pořádků. Nebudeme na nikoho nadávat, nespokojenost není žádným programem,“ pronesl na úvod.

„Vzhledem ke včerejším událostem je potřeba dát jasně najevo, že zaběhnuté politické pořádky je nutné změnit a velmi o to stojíme,“ zdůraznil a sklidil bouřlivý potlesk. Vzpomenul poté výrok herce Zdeňka Svěráka, který přirovnal současnou situaci u nás k soupeření Rychlých šípů s Bratrstvem kočičí pracky. S tím, že má radost z několika úspěchů  Rychlých šípů v poslední době. „My jsme se tady sešli proto, abychom veřejně podpořili snahy Rychlých šípů. Ministr Pospíšil byl a snad i zůstane na jiné úrovni jedním z Rychlých šípů, a proto mu patří náš velký dík. Naše podpora patří třeba i nejvyššímu státnímu zástupci Zemanovi a jiným slušným a odvážným lidem,“ sdělil Eliáš.

„Naději na zlepšení si vzít nenecháme. Bratrstvo kočičí pracky bude poraženo a prohraje. Nejen v politice nejvyšší, ale i v našem Liberci,“ zaprorokoval plamenný řečník a sklidil nadšený aplaus publika s výkřiky Ano, správně. „Nebude to však vítězství trvalé a nezvratné. Proto je důležité naše dnešní setkání i případná příští. Máme sice právo volit, ale také být aktivní a vyjadřovat své názory. A to děláme a budeme dělat častěji než jednou za čtyři roky,“ slíbil Eliáš a opět se náměstím rozezvučel souhlasný potlesk.

Doufám, že jde o poslední kapku, míní populární liberecká politička

Jako druhá a poslední vystoupila na krátkém setkání liberecká zastupitelka Zuzana Kocumová, bývalá vrcholová běžkařka na lyžích a sportovní spolukomentátorka. Odběhla si z právě probíhajícího dramatického libereckého zastupitelstva. „Doufám, že odvolání ministra Pospíšila je jednou z posledních kapek, po kterých pohár trpělivosti občanů přeteče. Je smutné, že jsou neustále odvoláváni ti slušní, kteří se pokouší něco změnit, kteří odmítnou jet v zajetých kolejích. Nadějí mě naplňuje, že se přeci jenom odhaluje čím dal více špíny, kdy se jednalo o uplácení, předražené projekty a podobně,“ uvedla populární liberecká politička.

Ministr Pospíšil na ní působil jako člověk, který se nebál jít proti hlavnímu proudu a snažil se zajistit samostatné působení českého soudnictví. „Pokud chceme, aby se odhalovaly nepravosti, nemohou být zkorumpovaní soudci. O kvalitě současné politiky opravdu iluze nemám i z toho důvodu, že sedím v libereckém zastupitelstvu,“ objasnila smutný fakt a zadoufala, že počet lidí, chodicích protestovat na náměstí, poroste. „Doufám, že budete pečlivě sledovat počínání politiků na všech úrovních tak, aby nemohli dělat levárny jako doposud. Nesuďte lidi podle slov, ale podle činů,“ nabádala Liberečany.

Odvolání ministra Pospíšila je skandální

Po jejím vystoupení se lidé shlukli do diskusních houčků. „Odvolání ministra Pospíšila mě namíchlo, přijde mi skandální. Je dobré, že lidi vyjádřili svůj názor demonstrací, ale nevím, jestli to něco zmůže. Ti nahoře jenom řeknou, že máme právo vyjádřit svůj odlišný názor a tím to zhasne,“ skepticky komentoval Liberečan Petr Svoboda. Možná ani nevěděl, že přesně stejná slova použil premiér Nečas na kritiku odvolání ministra Pospíšila ve středu dopoledne na tiskové konferenci před jeho odletem do Bruselu...

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …