Nenechám si srát na hlavu, řekl u Moravce. Teď hovoří o korupci a plýtvání

05.12.2012 8:27

ROZHOVOR Podnikatel roku 2009 Vladimír Kovář, majitel skupiny Unicorn, je známý svou otevřeností a odvahou. Jako jeden z prvních podnikatelů upozornil na netransparentní tendr Českého statistického úřadu na informační technologie.

Nenechám si srát na hlavu, řekl u Moravce. Teď hovoří o korupci a plýtvání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

A vzápětí v Otázkách Václava Moravce České televize prohlásil:  „S pokorou přijímám, že budu platit větší daně. S pokorou přijímám, že za to dostanu méně služeb od státu. Ale jednu věci si nenechám – nenechám si srát na hlavu.“ Od té doby se toho v české kotlině mnoho nezměnilo, a když, tak k horšímu. „Je to tu jako v Kocourkově,“ řekl v rozhovoru ParlamentnímListům.cz úspěšný podnikatel.

Proč jste si vybral z prezidentských kandidátů na Hrad právě Vladimíra Dlouhého?

Podporuji Vladimíra Dlouhého, protože si myslím, že je to člověk inteligentní a reprezentativní, se zkušenostmi z oblasti ekonomiky a ze světa. Byl bych rád, kdyby se prezidentem stal.

Ale Vladimír Dlouhý byl kvůli nedostatečnému počtu platných hlasů z přímé volby vyřazen. Pokud neuspěje u Nejvyššího správního nebo Ústavního soudu, hlavou státu se nestane.

Byl jsem srozuměn s tím, že když podpořím jednoho z kandidátů, udělá mi radost, když uspěje, ale přijmu i fakt, když v demokratické volbě neuspěje.

Postup úředníků Ministerstva vnitra při stanovení neplatných hlasů kritizují nejen samotní vyřazení kandidáti, ale i řada právníků. Co si o postupu úředníků myslíte vy?

Úředníci postupovali podle zákona. Myslím, že zákon je špatný, protože nevyjadřuje spravedlnost a zájem veřejnosti. Ale když platí, musí se jím úředníci řídit. To se jim nedá vytýkat. I prezidentští kandidáti si zákon mohli přečíst, mohli na to upozornit dřív. Ale to, že takový zákon vznikl, považuji za fatální selhání. Je to tragédie.

Myslíte si, že přijetí špatného zákona poškodí první přímou volbu hlavy státu, po které veřejnost tak dlouho volala?

Myslím si, že zcela určitě poškodí. Je to tu jako v Kocourkově.

Bylo přijetí špatného zákona podle vás důsledkem spěchu zákonodárců, nebo úmyslem odpůrců přímé volby?

Záměr bych v tom nehledal. Je to spíš nedůslednost, ignorance, to je možné. Dovedu si představit, že někdo postup přepočtu neplatných hlasů vymyslel správně, ale protože do zákona se nepíší vzorce, někdo se snažil výpočet převést do slov a přitom došlo k chybě. Tak to podle mne mohlo vzniknout.

Byl jste první podnikatel, který veřejně upozornil na čachry se zakázkami na informační technologie. Co říkáte tomu, že právě kvůli podezření z korupce při zadávání veřejných IT zakázek byl vzat do vazby náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška?

Je to dobře. V tomto oboru operují hlavně dva typy firem. Jedny, které dodávají pro stát, druhé, které pro něj nedodávají. A třetím typem jsou velcí hráči – velké zahraniční IT firmy, které deklarují, jak bojují proti korupci a mají protikorupční normy, ale také je porušují. Je vidět, že státní zakázky se získávají nekalým způsobem. Mám v tom jasno, protože naše firma uspěje ve výběrových řízeních v komerční sféře ve třiceti procentech, to znamená v každém třetím případě, ale na úrovni státu je to nula.

V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce jste doslova prohlásil, že si „nenecháte srát na hlavu“, dodržujete toto svoje předsevzetí?

Samozřejmě. A za silná slova se nestydím, je třeba nazývat věci pravými jmény.  Ti zločinci, kteří zakázky řídí, jsou zločinci chytří, pracují na hraně zákona, takže se zdá, že zákony neporušují. Ale všichni víme, že když chceme nastoupit do letadla, musíme se svléknout pomalu do naha. Ale ne proto, že by třetina nebo desetina z nás chtěla do letadla propašovat zbraně, ale protože toho je jedna miliontina z nás schopna, kvůli tomu musí všichni projít takovými mechanismy, které jsou až nehorázné. V případě veřejných zakázek je to stejné, aby se zakázky nemohly zneužít, museli by se prověřovat všichni, což obrovsky komplikuje celý proces.  Přidělování zakázek nemůže probíhat jinak v byznysu a jinak ve státní správě. V byznysu není možné dávat zakázky tomu, komu chcete, ale tomu, o kom jste přesvědčen, že je dobře udělá.

Na problémech kolem IT zakázek, například u centrálního registru vozidel je zřejmé, že státní správa postupuje podle jiných kritérií…

Dochází k naprosto nehorázným věcem. Informačním technologiím lidé málo rozumí, nevidí do podstaty, proto je možné toho zneužít. Já dělám za více než miliardu korun na vývoji softwaru a následném servisu, ale nemám ani jednu zakázku, kdy bych za servis dostal třináct milionů korun měsíčně, ani přes jeden milion korun měsíčně, a to připravuji servis pro obchod s elektřinou pro Evropu. Když někdo vydělává 13 milionů korun měsíčně na tom, že dělá servis pro ministerstvo, je to nehoráznost. Přitom kroky, které firma udělala v centrálním registru vozidel, považuji za hanebné. Moje firma nepracovala tak špatně ani v roce 1995. Kdyby někdo něco takového instaloval v našem podniku, okamžitě bych ho vyhodil.

A jak hodnotíte jako odborník na software další problémovou IT zakázku – Opencard?

V naší společnosti mají zaměstnanci kartičku, se kterou mohou chodit na všechna pracoviště, nejen v naší republice, ale i na Slovensku, mohou si otvírat parkoviště, mohou jí platit ve spřátelených restauracích. Náklad na kartu na jednoho člověka byl 350 korun se vším softwarem. To je přece obrovský rozdíl proti Opencard.  To byla normální krádež.

Vladimír Kovář (2. 1. 1962) vystudoval obor Matematické inženýrství na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské na ČVUT. Po studiu pracoval dva roky ve výpočetním středisku Vysoké školy ekonomické v Praze jako systémový programátor EC1045. Pak nastoupil do společnosti KOOSPOL Praha jako vedoucí týmu programátorů. V roce 1990 založil softwarovou společnost UNICORN, kde je nyní předsedou představenstva. Dnes je UNICORN největší českou společností poskytující komplexní služby v oblasti informačních systémů a informačních a komunikačních technologií. Zaměřuje se hlavně na zakázkový vývoj softwarových řešení pro velké podniky a organizace a zaměstnává kolem tisíce zaměstnanců. Kromě svého největšího koníčka jménem UNICORN se Vladimír Kovář věnuje sportu, skládání písní a hře na kytaru. Muzikantská vášeň ho dovedla až k založení vlastní skupiny, charakteristicky nazvané Unicorn Group. Je ženatý,  s manželkou Janou vychovává čtyři děti - Barboru, Vladimíra, Jana a Anežku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …