Nesrozumitelnou komunistickou mozaiku politici vrátili na úřad

19.06.2012 17:43

REVUE Toho roku byla založena Charta 77, skalnatý vrch Bořeň u severočeského Mostu byl vyhlášen národní přírodní rezervací a československým prezidentem byl Gustáv Husák – v roce 1977 se v Mostě dostavěl okresní výbor a na jeho šikmou střešní atiku se umístila abstraktní mozaika se vzorem, který měl připomínat geologické vrásy. Ve třetím miléniu byla pro kritiku ze strany veřejnosti zlikvidována. Ne však na dlouho. Nyní v červnu ji politici opět odhalili, nikoli však v původní majestátní podobě čtyřiaosmdesátimetrového díla.

Nesrozumitelnou komunistickou mozaiku politici vrátili na úřad
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Dílo sestavené z malinkatých barevných skleněných čtverečků bylo pro tehdejší dobu socialismu a komunismu charakteristické. V některých městech, například letos v Semilech, se řada mozaiek rušila, protože součástí jejich zobrazení byla pěticípá hvězda v lůně srpu a kladiva a podobně. 

Memento sedmdesátých let už nebude nad sídlem vedení města umístěné jako svatozář. Fasádu zdobil artefakt od roku 1977 do roku 2008. Jediným důvodem, proč se vedení města rozhodlo jej sundat a repasovat, bylo jeho poničení. „Byl sňat i z důvodu bezpečnosti,“ dodal primátor města Vlastimil Vozka. Povětrnostní vlivy udělaly své. Mozaika se po třiceti letech začala odlupovat. Jako další důvod ale lidé uvádějí, že proti mozaice staré 35 let se před časem zvedla vlna kritiky. Veřejnost dílu nerozumí a nechápe prý, co zobrazuje. Podle vyjádření magistrátu, které je zveřejněno i na webu města Mostu, byl námětem průřez mosteckou krajinou a barevné skleněné čtverečky přilepené na hliníkových deskách v dlouhých pásech měly znázorňovat vrstvy v půdním profilu.

Památka na výtvor severočeského výtvarníka Jaroslava Bejčka je od této chvíle nově na stěně umístěna jen fragmentovitě,  a to v atriu městského úřadu mezi jeho prvním a druhým patrem.

Původní exemplář vytvořil podnik Železnobrodské sklo. „Části mozaiky teď  nainstaloval sochař Norbert Kostřica za zhruba 130 tisíc korun,“ zmínil pro ParlamentniListy.cz primátor. Po čtyřech letech restaurovaná vzpomínka na původní vzhled okresního národního výboru a městského národního výboru se vrací jen ve zlomku asi deseti metrů čtverečních.

Zůstává stigmatem někdejšího vzhledu objektu, který se stavěl jako náhrada původní radnice, která musela ustoupit největšímu politickému rozhodnutí severních Čech v šedesátých letech minulého století – zlikvidování královského města Most kvůli těžbě uhlí, které probíhalo od roku 1965.

Korejská záhada: Hledá se další Bejček

Grafik, malíř, ilustrátor a sochař Jaroslav Bejček, který se narodil roku 1926 v Louce a zemřel roku 1986 v Ústí nad Labem,  se letos postaral v Mostě i o jednu záhadu. Radnice se rozhodla vypátrat jedno z jeho uměleckých děl. Jedná se o skleněnou mozaiku o rozměrech 100x200 centimetrů. Dílo pochází z roku 1970 a pravděpodobně bude umístěno v nějakém veřejném prostoru, který v té době vznikal. Bohužel není známa ani barva mozaiky, ale nejspíše bude modro-bílá.

O existenci mozaiky se zástupci radnice dozvěděli zcela nečekaně, a to díky korejsko-anglické knize o jedné z výstav v Soulu, kde se Jaroslav Bejček rovněž před osmadvaceti lety představil. V publikaci je uvedeno, že mozaika je umístěna v Mostě.

Severočech Jaroslav Bejček měl blízko k Číně. Studoval umění v Pekingu a jeho manželkou se stala Li Ki Sun Bejčková, rovněž výtvarnice. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …