Odpůrce Chánova znovu na scéně. Tentokrát kvůli vodě

20.06.2012 10:15

Předraženou vodu kritizuje v Ústeckém kraji krajský zastupitel za ČSSD Karel Novotný, známý mimo jiné svou kampaní proti úlitbám pro romské ghetto Chanov a kontroverzním předvolebním billboardem se sloganem „Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla“. Teď si vzal na paškál neúměrný rozdíl ceny zdejší vody oproti ostatním českým koutům. Mohou za to prý politici v modrých barvách.

Odpůrce Chánova znovu na scéně. Tentokrát kvůli vodě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čistička

Boj za levnější vodu „vyhlásil“ sociální demokrat už před rokem. Tehdy byly na valné hromadě severočeské vodárenské společnosti jeho připomínky „odpálkovány".  Teď se nechce vzdát a opětovně vztyčil vlajku. Cena životně důležité tekutiny je totiž v regionu s nejvyšší mírou nezaměstnanosti druhá nejdražší v rámci republiky.

V roce 1989 stál podle zjištění Karla Novotného kubík vody necelou jednu korunu. Dnes se průměrná cena v České republice vyšplhala až na 60 korun. „Cena vody v našem kraji je více než průměrná - kolem 83 korun. Tak velký nárůst nezaznamenala žádná jiná komodita. I když budeme vodou dál šetřit, ušetříme jen zdánlivě, neboť paradoxně čím více vodou šetříme, tím více nám ji zdražují,“ říká o problému politik. „Z ceny je vodné 37,60 Kč/m3 a stočné 35,47 Kč/m3 bez DPH, což představuje proti cenové úrovni roku 2011 nárůst o 6,9 procenta,“ upřesnila mluvčí Severočeské vodárenské společnosti Iveta Kardianová.

Podle komunálního politika je kromě jiného podivné, že nižší cenu vody mají v Evropě i mnohá velkoměsta jako například Varšava, Budapešť, Madrid, Barcelona, Londýn, Helsinky a dokonce i Mnichov. „Kupujeme si úsporné pračky, mnozí myjí nádobí v myčkách, které šetří vodu, používáme sprchu se stopventilem a podobně a výsledek? Platíme za vodu více,“ má pocit, že se ze spotřebitele dělá aktivní hlupák.

Jeho zdůraznění ekonomické nepřiměřenosti v případě tekutiny, která nám teče z kohoutků, pramení z přesvědčení, že růst ceny vody v posledních letech je neúměrný, sociálně necitlivý a tedy nepřijatelný. „Ačkoliv to legislativa ČR neukládá, společnost pravidelně vyhodnocuje, zda v jejím regionu působnosti cena vody nepřekračuje hranici takzvané sociální únosnosti,“ tvrdí však na svých stránkách Severočeská vodárenská společnost.

Kde je politický háček?

O tom, kolik budeme platit, rozhoduje Severočeská vodárenská společnost, a.s., jejíž představenstvo i dozorčí rada jsou složeny jen z politiků. „Kupodivu ale výhradně pod ´modrou´ a ´dříve modrou´ vlajkou,“ poukazuje Karel Novotný na partajní průřez zástupců. Jiní politici, než ti z „modrého či dříve modrého“ týmu, nemají podle jeho mínění šanci cokoli ovlivnit.

Akcionáři vodárenské společnosti jsou města a obce Ústeckého a Libereckého kraje v celkovém počtu 458. „Přestože je například město Most třetím největším akcionářem, nemá zastoupení ani v představenstvu společnosti, ani v dozorčí radě této společnosti,“ poukazuje Karel Novotný, který by byl rád, kdyby se vyjednala pro obyvatele korektní cena vody, která by se v budoucích letech zvyšovala maximálně o míru inflace. Ke spolupráci tím vyzývá i ostatní zástupce samosprávy v kraji, zejména proto, že akcionáři jsou města a obce, v představenstvu a dozorčí radě jsou politici, které zvolili do vedení našich měst a obcí. „Jako jejich voliči bychom je měli tlačit k zodpovědnosti,“ vyzývá.

Cena vody v regionu je podle vodárenské společnosti korigovaná řadou pravidel: legislativou, dotačními podmínkami a podnikatelským záměrem společnosti. Kalkulaci ceny vody ovlivňuje řada faktorů: od ceny surové vody jako vstupní suroviny přes výši nutných investic do infrastruktury, energie a jiné materiály až po řadu poplatků stanovených legislativně a odváděných státu. Karel Novotný oponuje, že například právě u cen investičních prací není zřejmé, zda jsou standardní a jak se vlastně soutěží. „Chybí regulace ze strany státu. Tento systém je navíc systémem parazitním, kdy veřejný i soukromý sektor investuje a budoucí majitel – vodárenská společnost - vybudované sítě odkupuje za cenu, kterou si určí, a následně vydělává,“ nelíbí se rovněž severočeskému politikovi.

Severočeská vodárenská společnost patří k největším vodárenským společnostem v Čechách, protože její region pokrývá celý Ústecký a podstatnou část Libereckého kraje. Jde o území o celkové rozloze 6930 km2, tedy devět procent plochy státu, kde žije 1,14 milionu obyvatel.

Porovnání ceny vody v roce 2011:
Most (Ústecký kraj) - 75,19 Kč/m3
Roztoky - 62,48 Kč/m3
Špindlerův Mlýn - 67,57 Kč/m3
Košťálov - 30,53 Kč/m3.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …