Ostuda zažehnána. Paralympionici v Londýně hymnu uslyší, slibuje Filip

15.12.2011 6:06

Rozhádaní paralympionici se už zase dali dohromady. Hrozba, že na paralympiádu do Londýna pojedou někteří handicapovaní sportovci jako soukromé osoby, tím byla zažehnána. Člen petičního výboru Vojtěch Filip prohlásil, že naznačené hororové scénáře byly jen nadsázkou, která však neměla reálný základ. Paralympionici budou mít na olympiádě v Londýně vše zajištěno.

Ostuda zažehnána. Paralympionici v Londýně hymnu uslyší, slibuje Filip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

„Chci sportovcům vzkázat, že by se měli zasadit o to, aby se představitelé jejich organizací uměli dohodnout alespoň tak, jak byli oni sami schopni překonat svůj handicap a pustit se do aktivního života,“ řekl ParlamentnímListům.cz člen petičního výboru poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip.

Jak se odvíjel spor paralympioniků

V Českém paralympijském výboru (ČPV), který přerozděluje státní dotace, zuřila ještě donedávna bitva. Po paralympiádě v Aténách před sedmi lety totiž vznikl spor o finance. V Řecku získali nejvíce medailí sportovci z Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) a chtěli, aby se změnil systém financování jednotlivých svazů. Volení zástupci ostatních sportovců, které ČPV zastřešuje, to odmítli.

Tehdejší předseda ČSTPS Jan Nevrkla však oznámil, že v takovém případě z ČPV jeho organizace vystupuje. Všichni to vzali za své. Nevrkla si chybné rozhodnutí uvědomil a pokoušel se vzít slovo zpět.

Spor se rozvinul v soudní bitvu a petici, kterou už rok řeší i petiční výbor poslanecké sněmovny. ČSTPS nakonec svého dosáhl. Nicméně mezitím vznikla Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců, která „tělesňáky“rovněž zastupuje. Do toho všeho zasáhl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) a pozastavil členství ČPV.

Skončete boj vyzývá mezinárodní výbor

„Tento hořký boj mezi ČPV a ČSTPS byl vždy IPC vnímán ve velmi negativním světle. Chceme vidět, že tento boj přestal a že členská práva ČSTPS, jež byla nyní opakovaně vyslovena vašimi domácími soudy, jsou plně respektována,“ píše se v dopise, který zaslal náměstkovi ministra školství Janu Kocourkovi výkonný ředitel IPC Xavier Gonzalez.

Zástupci ostatních sportovních svazů handicapovaných už potvrdili kolegům z ČSTPS členství v ČPV. Splnili i další podmínky, které si IPC kladl. Přesto na základě jeho dopisu vznikla úvaha o tom, že čeští paralympionici pojedou do Londýna jako soukromé osoby a při vítězství se nedočkají české hymny.

„S dopisem jsem se sice neseznámil, ale znám část jeho obsahu, která byla prezentována na petičním výboru. Kdysi jsem byl pro to, aby to převzal buď olympijský výbor České republiky anebo přímo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Tak by to šlo. Toho jsme nedosáhli. Pak jsem měl na starosti jiné věci a říkal jsem si, že to ještě počká a vsadil jsem na fakt, že zpravodajem této věci je někdo jiný,“ vysvětlil Filip přešlapování petičního výboru kolem petice za rovná práva všech handicapovaných sportovců. V době bitvy sice ČSTPS dotace nedostával, ale přímo sportovci ano.

Vztahy se narovnaly

Mezitím se vztahy narovnaly a český paralympijský výbor už o tom mezinárodní orgán informoval. Podle informací ParlamentníchListů.cz očekává ČPV po splnění podmínek odvolání sankcí. Podle Vojtěcha Filipa ale situace ve skutečnosti nikdy nebyla tak horká. „Fámy o tom, že sportovci na olympiádě budou jako soukromé osoby a nebude jim hrát hymna, jsou nadsázka,“ sdělil Filip s tím, že petiční výbor by už měl celou věc ukončit.

ČPV historicky sdružoval pět svazů. V nich byli kromě tělesně postižených zastoupeni i neslyšící, zrakově postižení, spastici, tedy osoby postižené dětskou mozkovou obrnou, ale i mentálně znevýhodnění. Tělesně postižení jsou nyní dočasně zastoupeni dvěma organizacemi, ty ale připravují sloučení. V jednotlivých svazech je dohromady přes 18 000 handicapovaných sportovců.

Na poslední letní paralympiádě v roce 2008 v Pekingu skončila Česká republika na 16 místě. Čeští reprezentanti získali celkem 27 medailí, z toho šest zlatých, tři stříbrné a 18 bronzových. K nejúspěšnějším patřili plavkyně Běla Hlaváčková – Třebínová a cyklista Jiří Ježek. Ti také obsadili první dvě příčky v loňské anketě Handicapovaný sportovec roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…