Piráti: Jsme mladí. Starostové: Jsme zkušení. Superhrubou mzdu vracet nebudeme

09.09.2021 13:27 | Reportáž

„Piráti jsou mladá síla a Starostové dodají letité zkušenosti z řízení obcí a měst,“ zaznělo na volebním mítinku koalice Pirátů a STAN v Bruntále. Místní lidé ale také dost preferují hnutí Ano a SPD.

Piráti: Jsme mladí. Starostové: Jsme zkušení. Superhrubou mzdu vracet nebudeme
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Koalice Pirátů a Starostů vyrazila při své volební kampani i do Bruntálu

Starostové a Piráti mají celkem slušnou šanci uspět v parlamentních volbách i na Bruntálsku, a to především díky hnutí Starostů a nezávislých, které má zde díky osobnosti oblíbeného bruntálského starosty Petra Ryse, velmi slušnou pověst. Alespoň to vyplynulo z menší ankety, kterou si udělaly ParlamentniListy.cz při volební akci koalice Pirátské strany a Starostů v polovině tohoto týdne v Bruntále v Moravskoslezském kraji. Tento závěr také potvrdily rozhovory mezi místními lidmi a Petrem Letochou, lídrem kandidátky do parlamentních voleb v Moravskoslezském kraji za STAN. V tomto ekonomicky slabším regionu má ale také dost svých příznivců hnutí Ano a SPD.

„Proti Pirátům nic nemám, ale Starostové jsou mi bližší. Zdá se mi, že mají více politických zkušeností. Ta koalice je mi celkem dost sympatická, Piráti jsou taková mladá síla, umí to také s počítačema a Starostové dodají letité zkušenosti z řízení obcí a měst,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz dvaapadesátiletý Roman, který si u volebního stánku vyzvedl pár letáků. Nerozhodnutý, komu dá svůj hlas, byl ještě místní senior Zdenek, který se lídra Starostů zeptal, co toto volební uskupení udělá konkrétně pro důchodce.

„Pro seniory máme zpracovaný tzv. Stříbrný program, ve kterém například prosazujeme zvýšení průměrného důchodu na 18 až 19 tisíc korun měsíčně a chceme také starším lidem více hradit rehabilitační a léčebné pobyty i snížit odvody na sociální pojištění pro ty, kteří v penzi ještě pracují. Těch dobrých návrhů pro naše starší rodiče i prarodiče je ve Stříbrném  programu celá řada,“ vysvětloval Petr Letocha. 

Koalice to nebude mít lehké, má silné soupeře

Stejně jako v celém Moravskoslezském kraji i na Bruntálsku nastal po roce 2017 prudký obrat ve volebních preferencích. Z dřívější bašty komunistů v devadesátých „privatizačních“ letech a posléze z líhně sociálních demokratů po přelomu století, se stala také z Bruntálska „základna“ hnutí Ano. To například potvrdila i třicátnice Šárka, která v Bruntále pracuje nyní na poště. „Starostové a nezávislí mi vůbec nevadí, protože náš starosta, který je v jejich straně, je schopný člověk. Budu ale volit Babiše, protože se mi zdá, že za jeho vlády je u nás skutečně líp.“

Zvláště Pirátské straně udělala medvědí službu negativní kampaň jejich politických soupeřů, kteří z ní neprávem udělali vítače nelegálních uprchlíků, což tato koalice vehementně popírá i ve svém programu. Nicméně tyto informace se k řadě lidí ještě nedostaly, což také potvrdilo vyjádření mladé maminky Daniely z Bruntálu, která nám sdělila: „Piráty volit určitě nebudu, raději SPD, mám strach o své děti, aby se k nám nedostaly tisíce migrantů.“ 

Starostové chtějí razantní změny v dosavadní politice

Z diskusí s obyvateli Bruntálska i s některými zástupci z médií při zmíněné volební akci vyplynulo, že Starostové s Piráty plánují, pokud by uspěli v parlamentních volbách, velké změny v hospodářské politice státu. Mají proto zpracovaný program s názvem Bilion pro budoucnost. Ten je především založený na modernizaci (robotizaci a digitalizaci) průmyslu i státní správy, která by měla zeštíhlet. Koalice „PirátoStan“ chce také zastavit horentní zadlužování státu, které by podle nich za krátkou dobu narazilo na svůj strop. Finance pro své pozitivní změny chtějí získat především od podnikatelského sektoru, kterému chtějí usnadnit administrativní zátěž vůči státu a vytvořit dokonalejší legislativu pro rozvoj podnikatelských aktivit. Jako příklad uvádějí změnu nyní těžkopádného stavebního zákona. Tyto kroky by pak měly vést k snadnějšímu investování podnikatelů do nejrůznějších projektů, čímž prý bude vytvořeno i více pracovních příležitostí v ekonomicky slabších regionech, jakým je i Bruntálsko.

„Úspěšní podnikatelé nemají zájem držet peníze na účtech, ale chtějí vhodně investovat, aby se jim finance vrátily, a my jim v tom chceme pomoci vytvořením patřičné legislativy a dalších příhodných podmínek. Určitě nechceme zvyšovat současné daně. Sice jsme nehlasovali pro zrušení super hrubé mzdy, ale vracet ji zpátky nebudeme. Nám jen vadilo, že tato změna přišla v období koronavirové krize, kdy se stát horentně zadlužil,“ ukončil debatu s obyvateli Bruntálska lídr starostů Petr Letocha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …