Právník raději nechal seniora krást a říká: Lidé jsou zbídačení. V tomhle žít nechci

09.04.2012 17:29

PŘÍBĚH Jan Rytíř je olomoucký právník. Bezplatně radí lidem v těžkých životních situacích. Pro ParlamentníListy.cz popsal, s jakými problémy za ním lidé pro radu chodí. Jsou často úplně na dně, bez finančních prostředků, majetek mají zabavený exekutory. Děti se soudí s vlastními rodiči o výživné. Důchodce s cukrovkou nemá ani na stravu, natož na léky. I tento senior má problém s exekutory. Fikce? Kdepak. To je realita. A bude hůř. Lidí s podobnými problémy prý přibývá.

Právník raději nechal seniora krást a říká: Lidé jsou zbídačení. V tomhle žít nechci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Jana Rytíře nejvíc trápí lidé, kteří za ním chodí s exekučními výměry. Poslední případ, který řešil, se týká člověka, proti kterému je vedena exekuce kvůli 78 korunám úroku z prodlení z již zaplacené pohledávky, přičemž celkový jeho dluh se vyšplhal na 18 877 korun.

Lidé jsou na dně

„Lidé jsou dnes společností zatlačeni na samé dno,“ tvrdí právník a redakci popisuje další zoufalý příběh jednoho ze svých klientů. „Přišel za mnou pán a řekl, že je těžký cukrovkář a nemá peníze na jídlo, ani na léky. Jeho důchod mu stačí jen na zaplacení nájmu za jednopokojový byt. Tento člověk má bohužel exekuci. Zeptal se mě, co má dělat, že musí krást, aby přežil, že by ho nikdy nenapadlo, že bude existenčně donucený porušovat zákony? A já mu říkám, když už musíte krást, tak proboha kraďte tak, aby toho nebylo za pět tisíc. Co mu mám říct? Poradit mu, aby umřel hladem? Jeho dilema je bydlet pod mostem nebo zemřít doma a krást. To je zoufalství,“ řekl redakci Jan Rytíř.

A pokračuje: „Snaží se nespadnout na úplné dno. Bohužel je sám, nemá si kde pomoct. Prý funguje tak, že když mu paní doktorka předepíše léky, nemá na ně peníze, tak čeká a když cítí, že je mu hrozně zle, tak někoho požádá, aby mu zavolal sanitku, spadne na zem, nechá se odvést do nemocnice, tam se nechá ošetřit a zase až dosáhne hranice krize, na kterou nemáme řešení, spadne a nechá si zavolat sanitku, v nemocnici ho musí ošetřit, samozřejmě nic nezaplatí, protože nemá z čeho. Tato společnost ho vyhnala na periferii,“ vysvětluje právník.

Sophiina volba 21. století

Podle svých slov si Jan Rytíř jako právník v současné době ale moc nepřipadá. „Připadám si spíš jako psycholog. Já těm lidem poskytuji jen jakési předposlední pomazání. Z těchto stavů pramení sebevraždy a já nechci žít v takové společnosti, nechci, aby to viděly moje děti,“ řekl ParlamentnímListům.cz

Musí prý také řešit žaloby dětí vůči rodičům. „Radím vyloučeným lidem, aby se nechali žalovat svými dětmi v jinak normálně fungující rodině o výživné, protože výživné se sráží přednostně v rámci exekucí, takže děti žalují vlastní rodiče, aby zachránili vlastní prostředky. Je mi z toho strašně smutno,“ pokračuje Rytíř s tím, že také zažil situaci, kdy dcera žalovala matku kvůli vzdělání.

„Matka měla dvě děti, byla rozvedená a nemohla si finančně dovolit udržet jednu dceru na střední a druhou na vysoké škole. Neměla peníze na ubytování. Ta dcera přišla k nám do poradny, že chce žalovat svoji matku, že upřednostnila druhé dítě. Matka se zhroutila. Prostě Sophiina volba 21. století. A toto nejsou věci, které se odehrávají na ulicích, to jsou věci, které se odehrávají v  občanských poradnách,“ uvedl Rytíř.

Volby mohou situaci změnit

Měsíc od měsíce prý podobně zoufalých případů přibývá. „Jednoho dne to dosáhne kritické meze a pak ti lidé, kteří už nebudou mít co ztratit, vezmou do rukou hole, možná zápalné lahve a půjdou ulicí a začnou drancovat obchody, zapalovat auta. A když pak moje dcera půjde ze školy na privát, tak ji zmlátí, protože dav je šelma nemyslící, a to je to zlo, kterého já se bojím.“

Podle něj je příčina dnešního stavu společnosti v tom, že lidé volí stále tytéž strany, kterým dávají další a další šance. „Pokud strana jednou udělá přehmat, už by neměla dostat druhou šanci. Proto iniciuji výzvu, aby se tato společnost změnila, ale demokratickou cestou prostřednictvím voleb, aby lidi poučeni tím, co tu je, proboha už zvolili nové strany,“ vyzývá  Rytíř s tím, že změnit situaci mohou jen lidé volebními lístky. „Jak to začnou dělat baseballovými pálkami, tak to bude špatně a s tím já nechci mít nic společného,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …