Pražský člen zelených dostal odměnu skoro 150 tisíc korun. Prý za osobní zásluhy v městské společnosti. Odstupné a poradenskou smlouvu navrch. Společnost to ale popírá

02.08.2016 14:15

Úspory je potřeba minimalizovat. Tak s tímto heslem s největší pravděpodobností usínají někteří členové zelených v Praze. Příkladem, který se donesl až do redakce ParlamentníchListů.cz, může být lokální politik Martin Čáslavka, který svého času působil jako předseda představenstva společnosti 4ka majetková. Jeho účinkování bylo zřejmě natolik příkladné, že si kromě platu a odstupného odnesl i slušnou prémii. A smlouvu o poradenské činnosti navrch. Zmíněná společnost má ale k případu zcela jiné vysvětlení.

Pražský člen zelených dostal odměnu skoro 150 tisíc korun. Prý za osobní zásluhy v městské společnosti. Odstupné a poradenskou smlouvu navrch. Společnost to ale popírá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň Zelených

Společnost 4ka majetková byla založena především za účelem zefektivnění správy nemovitého majetku, se kterým městská část Praha 4 hospodaří. Jde především o bytové objekty, nebytové komerční objekty, nebytové objekty pronajaté příspěvkovým organizacím zřízeným MČ Praha 4 (například základní a mateřské školy) a pozemky.

Od ledna 2015 v ní na pozici předsedy představenstva působil Martin Čáslavka (na fotografii ze svého FB), člen zelených. Proč se muž z Prahy 8 ocitnul na této pozici na Praze 4, jasné není. Vše nasvědčuje tomu, že ho doporučil současný starosta Prahy 4 Petr Štěpánek, rovněž zástupce zelených. Čáslavkovo angažmá, zdá se, bylo natolik výrazným přínosem společnosti, že si ještě před svým odchodem udělil dárek na rozloučenou. Jak ParlamentnímListům.cz sdělil zdroj, jednalo se o přibližně 15 procent ze zisku společnosti, tedy přibližně 150 tisíc korun. Zelenou (ne)úsporám v tomto případě odsouhlasilo vedení společnosti.

Tyto informace ale pobouřily zmiňovanou společnost, která do redakce zaslala reakci, v níž uvedená tvrzení popírá a pokládá je za lživá. (Kompletní vyjádření najdete pod článkem - pozn. red.)

K tomuto se pro ParlamentníListy.cz následně vyjádřil i mluvčí Strany zelených Pavel Bartošek, který k uvedené částce uvedl, že nebyla určena pouze pro Čáslavku, ale až pro tři lidi. K tomu ještě dovysvětlil, že se navíc jednalo o sumu před zdaněním, tedy po zdanění by se mělo jednat pro každého o částku kolem třiceti tisíc korun.

V dokumentech, které má redakce k dispozici, dále stojí, že odměna byla „za příkladné řízení a osobní přínos za zlepšení hospodářského výsledku společnosti“. Krom jiného ještě představenstvo společnosti poděkovalo za zvýšení transparentnosti u veřejných zakázek. Zdali se v minulosti hospodařilo špatně a zakázky byly šité na míru, se neví.

Čáslavka, mimochodem člen představenstva v Pražských službách, kromě odměny dostal i odstupné. To se ve 4ce majetkové pohybuje podle odsloužených let a každý rok, až do výše tří, se rovná měsíčnímu platu. Z logiky věci je tak jasné, že jde o další desítky tisíc korun, jelikož zelený politik pobíral měsíčně přibližně 20 tisíc korun. Ani to není vše. Jak se nám neoficiálně podařilo zjistit, ještě v době svého působení na postu předsedy představenstva Čáslavka získal jakousi poradenskou smlouvu. Ta opravňuje pobírání 450 korun za hodinu. Co je konkrétní náplní a cílem této smlouvy, vlastně nikdo neví.

Neví se ani to, proč je Čáslavka v Pražských službách, kde může brát až 50 tisíc měsíčně. Vodítkem může být Wikipedie: „V roce 2015 se jako politický exponent svého přítele Matěje Stropnického stal členem představenstva firmy Pražské služby, a. s. Tuto funkci obsadil i přes nulové vzdělání v oboru ekonomie nebo zpracování odpadů. Nyní je placen výhradně z veřejných peněz.“ V té souvislosti je dobré zopakovat historku, kterou redaktor ParlamentníchListů.cz osobně zaznamenal. „Kdosi chtěl nějaký kšeft na magistrátu po mladým Stropnickým, který řekl, ať se to řeší přes Čáslavku, že to je jeho kluk...“

Martin Čáslavka očima veřejných zdrojů:

  • odborník na majetek Prahy 4
  • odborník na odpad hlavního města Prahy
  • odborník na energetiku (placený člen dozorčí rady, Pražská plynárenská, a. s.)
  • andragog
  • kreativec
  • podle webu SZ se věnuje „problematice podnikové ekonomiky obchodních společností vlastněných obcemi a výkonu akcionářských práv“
  • aktuálně se rozhodl pomáhat s kandidaturou do Senátu Václavu Bělohradskému na Praze 6

Neobvyklé byly i reakce na námi zjištěná fakta. ParlamentníListy.cz oslovily na začátku tohoto týdne vedení společnosti 4ka majetková, jejíž obsáhlou reakci najdete pod článkem. Žádost o reakci směřovala i na kompletní čtyřčlenné tiskové oddělení Prahy 4 zeleného starosty Štěpánka. Odsud ale ani po urgencích žádná nedorazila. A samozřejmě jsme chtěli znát názor i předsedy SZ Matěje Stropnického, ale opět bez úspěchu. Byl to totiž právě Stropnický, kdo poukazoval na nešvar „placených trafik“ v pražské politice, zejména pak na účast bývalé místopředsedkyně ANO Radmily Kleslové. Stropnický se ovšem ke svému nominantovi, který pobírá desítky tisíc a nikdo neví za co, nevyjádřil.

Reakce společnosti 4ka majetková:

Dobrý den,

dovolte, abychom reagovali na Váš článek „Pražský člen zelených dostal odměnu skoro 150 tisíc korun. Prý za osobní zásluhy v městské společnosti. Odstupné a poradenskou smlouvu navrch“ uveřejněný dne 2. 8. 2016 na webových stránkách Parlamentní listy pod odkazem: http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Prazsky-clen-zelenych-dostal-odmenu-skoro-150-tisic-korun-Pryza-osobni-zasluhy-v-mestske-spolecnosti-Odstupne-a-poradenskou-smlouvu-navrch-447202.

Uvedený článek obsahuje nepřesná, manipulativní a lživá tvrzení, která naší společnost poškozují. Žádáme tedy o opravu takových tvrzení, případně doplnění faktů, která níže v našem vyjádření uvádíme.

Současně se ohrazujeme proti tvrzení, že naše společnost na Vaše dotazy nereagovala. Bezprostředně po Vašem dotazu, který směřoval na tzv. poradenskou smlouvu a dále angažmá dalšího člena představenstva p. Jiřího Patočky a do společnosti dorazil z emailové adresy b.richterova@parlamentnilisty.cz, Vám bylo odpovězeno dne 5. 7. 2016 dopoledne.

Martin Čáslavka byl předsedou představenstva od 1. 1. 2015 do 25. 6. 2016 (o odstoupení z funkce společnost informoval 24. 5. 2016 v souladu se stanovami společnosti).

Ve společnosti 4-Majetková a.s. pobíral měsíční odměnu za výkon funkce ve výši 13.780 Kč, nikoli plat.

Vzhledem k tomu, že p. Čáslavka ze své funkce odstoupil, nenáleží mu podle smlouvy o výkonu funkce žádné odstupné. Toto bylo právě za vedení bývalého předsedy představenstva pro členy představenstva postupně sníženo z 12 násobku měsíční odměny na maximálně trojnásobek, na který má člen představenstva nárok pouze v případě, že byl ze své funkce odvolán a současně neporušil žádné povinnosti vyplývající ze zákona a stanov společnosti. Protože p. Čáslavka ze své funkce odstoupil (nebyl odvolán) žádné odstupné si „neodnesl“, jak ve svém článku mylně uvádíte.

Společnost 4-Majetková a.s. je v současné době ve složité personální situaci. Dne 30. 6. 2016 ve společnosti skončili ekonomický ředitel, vedoucí provozně-technického odd. a vedoucí odd. kontroly; dne 31. 7. ve své funkci skončil také generální ředitel. Odchod většiny managementu společnosti nastal z iniciativy představenstva právě pod vedením Martina Čáslavky, jehož cílem bylo společnost očistit od nekalých praktik zejména v oblasti přidělování zakázek a střetů zájmů, kterým byla společnost vystavena, což prokázalo nezávislé forenzní šetření ve společnosti, o jehož výsledcích byla informována dozorčí rada 4-Majetkové a.s.

Představenstvo má od 30. 6. 2016 dva čerstvě zvolené členy (z celkových tří). Představenstvo k zabezpečení kontinuity vedení a stability společnosti bude po omezenou dobu s bývalým předsedou představenstva p. Martinem Čáslavkou spolupracovat a využívat tak jeho dosavadní zkušenosti při úspěšném vedení 4-Majetkové a.s. a jeho nespornou erudici v oblasti statutárního řízení společností. Ze strany vedení společnosti byl o spolupráci předem informován předseda dozorčí rady Pavel Caldr dne 22. 6. 2016. Dohoda o pracovní činnosti s p. Čáslavkou je účinná od 1. 7. 2016, tedy až po té, co mu skončila funkce v představenstvu, a za společnost vystupovali dva ze tří stávajících členů představenstva. P. Čáslavka byl představenstvem ke spolupráci osloven, sám se sebou dohodu neuzavřel, a tedy si žádné výhody neodnesl, jak ve svém článku uvádíte. Zda bude p. Čáslavka dále se společností spolupracovat, záleží na něm, společnost však případnou spolupráci v této nelehké situaci ocení.

Členovi představenstva smí dozorčí rada dle platné smlouvy o výkonu funkce člena představenstva v případě výborných výsledků přiznat mimořádnou finanční odměnu. Vzhledem k tomu, že společnost pod vedením předsedy představenstva za účetní období r. 2015 vykázala meziročně o téměř 50% vyšší čistý hospodářský výsledek, schválila dozorčí rada na návrh jejího předsedy p. Caldra dne 24. 5. 2016 celému představenstvu mimořádnou odměnu ve výši 108.077 Kč, v případě, že bude při ověření účetní závěrky auditorem vydáno stanovisko bez výhrad. Rozhodnutí dozorčí rady bylo jednomyslné, při plné účasti – hlasovali pro ní tedy i zástupce opozice ČSSD a TOP 09. Způsob rozdělení mimořádné odměny se řídí rozhodnutím dozorčí rady. Rada městské části Praha 4 v působnosti jediného akcionáře toto rozhodnutí dne 16. 6. 2016 jednomyslně potvrdila.

Jménem společnosti Vás tedy ještě jednou žádám o uvedení informací z Vašeho článku do souladu se skutečností.

S pozdravem,

Jan Hušbauer,
místopředseda představenstva 4-Majetková a.s.
představenstvem pověřený komunikací s médii a veřejností

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …