Primátor ANO si prý užíval tři týdny v Karibiku během sněhové kalamity. Ženy, víno, zpěv a prachy? Všechno je jinak

18.02.2019 12:45

Naše redakce obdržela před časem hned z několika stran informaci, že primátor Jablonce nad Nisou Milan Kroupa (ANO) chvíli po nástupu do funkce odjel na tři týdny na dovolenou do Karibiku. Jenže Jablonec se zrovna v té době potýkal se sněhovou kalamitou, a navíc finišovala jednání o novém dopravci pro město a okolí. Náš zdroj také uvádí, že na zmíněné dovolené dělal primátorovi společnost podnikatel Jiří Vařil. Podle zákulisních informací je právě Vařil napojen na společnost, jež zakázku na městského dopravce získala. Informace o společné dovolené však jablonecký primátor pro ParlamentníListy.cz popřel.

Primátor ANO si prý užíval tři týdny v Karibiku během sněhové kalamity. Ženy, víno, zpěv a prachy? Všechno je jinak
Foto: archiv primátora
Popisek: Zastupitel Jablonce nad Nisou Milan Kroupa (ANO)

V prosinci loňského roku se v Jablonci nad Nisou řešil mimo jiné problém s budoucím městským dopravcem. Tím se nakonec stala společnost BusLine. Ta je podle našeho zdroje propojena právě se jménem Jiřího Vařila, který sice v žádných oficiálních strukturách nefiguruje, ale spojení je veřejně známé. Připomeňme, že na centrále společnosti BusLine a v Dopravním podniku Liberce a Jablonce v dubnu loňského roku zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu. Devět lidí bylo obviněno a tři zadrženi, mezi nimi i Jiří Vařil, který byl protikorupční policií stíhán pro podezření z tunelování dopravního podniku a uplácení místních politiků.
 

Anketa

Andrej Babiš chce být premiérem až do roku 2025. Přejete si, aby se mu to splnilo?

hlasovalo: 12141 lidí
 
„Již dlouhé roky ukazujeme na skutečnost, že firma s nejasnou majetkovou strukturou čerpá desítky milionů veřejné podpory každý rok nejen v Libereckém kraji. S touto firmou je navíc prokazatelně spojeno mnoho politiků napříč různými politickými stranami a její klíčovou postavou je Jiří Vařil, byť se nechal před několika lety oficiálně z orgánů společnosti vymazat,“ uvedl Jaroslav Tauchman z portálu nasliberec.cz pro libereckadrbna.cz.
 
„Nikdo samozřejmě nikomu neupírá nárok na dovolenou, ale odjet na téměř měsíční dovolenou v době, kdy město potřebuje akutně řešit sněhovou kalamitu, provoz městské hromadné dopravy a další problémy, to je podle zástupců opozice do nebe volající amatérismus,“ stojí v materiálu, který máme k dispozici.
 
Informace výše uvedeného zdroje jsme ověřovali na jablonecké radnici. Zajímalo nás, zda primátor na dovolené opravdu byl, jak se představitelé radnice staví k tomu, že odjel právě v době, kdy Jablonec čekala klíčová jednání, a zda je pravda, že na dovolené byl s podnikatelem Jiřím Vařilem.
 
 
„Není to pravda. Primátor odjel na dovolenou, kterou měl plánovanou od května 2018 po šesti týdnech v úřadu a po celou dobu dovolené byl k dispozici všem náměstkům pro řešení veškerých situací. Nedošlo k žádnému zanedbání ani odsunutí jakýchkoli řešení,“ sdělila tisková mluvčí města Jana Hajná.
 
„V době odjezdu Jablonec nečelil žádné sněhové kalamitě, ani tato kalamita nebyla avizována. Klíčová jednání, která se týkala autobusové dopravy, byla dokončena a DPMLJ a právníci připravovali formulaci dodatku smlouvy. Je zřejmé, že s ohledem na to, že MHD v Jablonci jezdí v plném rozsahu, byla veškerá jednání i smluvní dokumenty dokončeny včas,“ dodala mluvčí. Že by se dovolené zúčastnil i Jiří Vařil rezolutně odmítla. „V žádném případě. Taková situace nikdy nenastane,“ uzavřela Hajná pro ParlamentníListy.cz. 
 
Kdo je málo známá tvář hnutí ANO v čele města?
 
Milan Kroupa se stal primátorem Jablonce nad Nisou v polovině listopadu minulého roku. Volby sice vyhrála ODS, ta ale nakonec skončila v opozici. Koalici utvořilo ANO s Piráty, s uskupením Společně pro Jablonec a k nim se přidal i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost pro Jablonec. Kroupa je mimo jiné podnikatelem, vlastní firmu GREPA Networks s. r. o., která zajišťuje přenos dat městského kamerového systému v Jablonci. Na celé situaci je paradoxní, že Jablonec je se společností GREPA Networks ve sporu o téměř dva miliony korun, Kroupa tedy teoreticky bude muset řešit spor sám se sebou.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …