Příště nás seberou, burcoval Miroslav Kalousek v Tibetu. A tepal velkokapitál. Doopravdy

19.04.2016 12:12

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na pracovní návštěvě v Olomouci diskutoval na akademické půdě Filosofické fakulty Univerzity Palackého a na neformálním setkání s občany v Jazzklubu Tibet. Na obou debatách kritizoval vládu a její přístup k občanům, lidským právům i ekonomice.

Příště nás seberou, burcoval Miroslav Kalousek v Tibetu. A tepal velkokapitál. Doopravdy
Foto: David Daniel
Popisek: Miroslav Kalousek

Hlavním tématem univerzitní debaty byla budoucnost české pravice, Miroslav Kalousek ale zmínil i lidská práva, parlamentní práci, dodržování zákonů na parlamentní půdě, ale především studentům vysvětlil hodnotu jejich dnešní svobody, která nemusí být samozřejmostí. „V současné době přestává být stát servisem pro občany, ale stává se jejich vrchností. Našim největším nepřítelem je v současnédobě lhostejnost, a proto jsem měl velkou radost ze zájmu studentů i z jejich otevřených otázek. Je vidět, že těmto mladým a vzdělaným lidem určitě na jejich svobodě a demokracii záleží,“ uvedl mimo jiné Kalousek. Se studenty pak mluvil i o tom, jaká se rýsuje budoucnost České republiky, a o tom, zda bude dál prozápadně orientovaná. „Je otázka, zda se některým politikům – jako třeba panu prezidentovi nebo ministru Babišovi – podaří Českou republiku přetáhnout víc na východ k Moskvě, a zda míra liberální demokracie a svobody každého z nás bude omezena tím, že tady vznikne nějaký oligarchický model řízení státu. Velmi mě potěšilo, že to mladí lidé vnímají a zajímají se o to, protože o tom, zda si svobodu udržíme, nebo ne, nerozhodne ani Babiš, ani Kalousek, ale každý sám podle toho, jestli si tu svobodu chce nechat vzít,“ řekl v Olomouci Miroslav Kalousek. Kromě toho se předseda TOP 09 sešel s jedním z malých regionálních podnikatelů, jehož podle poslancových slov stát nenechá pracovat a stále jej šikanuje.

Pro vládu je typické, že nic sama nedělá  

V podvečer se pak v Olomouci Miroslav Kalousek setkal s občany Olomouce v jednom z tamních klubů, kde se uskutečnila neformální debata a její účastníci měli možnost individuálně bývalého ministra financí a předsedu TOP 09 oslovit. Během diskusí zazněla důrazná kritika současné vlády. „TOP 09 má jasné hodnotové zakotvení, které prosazuje do společenské reality, a kromě kritiky, v níž jsme velmi nesmlouvaví, nabízíme různé alternativy ať už v oblasti vzdělání, zdravotnictví, nebo školství. Bohužel je pro tuto vládu typické, že všechny naše minulé kroky ve všech těchto oblastech zrušila – což bych ještě pochopil –, ale ona vůbec nic sama nedělá. Jen využívá současného dobrého vývoje ekonomiky, ale příjmy používá jen k utrácení peněz. Snažíme se proto veřejnosti předložit recepty, jak ty prostředky, které vláda naprosto bezúčelně utrácí, využít k systémovým změnám,“ kritizoval současnou vládu Kalousek.

Některé z debatérů zajímal i Kalouskův názor na nedávné události spojené s návštěvou čínského prezidenta v ČR a činností police, zejména na vysvětlení jejího vedení, že kromě jednání policistů na FAMU v Praze bylo vše v pořádku. „Pokud se smíříme s vysvětleními, která poskytla policie, nesmíme se pak divit, když nás příště seberou. Během návštěvy čínského prezidenta byla naprosto nesmyslně omezena práva českých občanů na území České republiky a policie, která má ze zákona nástroje na ochranu majetku a bezpečnosti našich lidí, tyto prostředky použila k tomu, aby zamezila některým svobodným projevům jenom proto, že se nelíbily vrchnosti. Policii to někdo nařídil, sama si to nevymyslela, a nelze upustit od velmi jednoznačných otázek, jak se to mohlo stát a jak vláda zajistí, aby se to nikdy neopakovalo. V ty dny byla omezována práva občanů, a jestli si to necháme líbit, budou omezována dál a příště mnohem víc,“ konstatoval v Olomouci Miroslav Kalousek, podle nějž bylo nezákonně porušeno ústavní shromažďovací právo.

Představitelé velkokapitálu nemají s demokracií trpělivost

Za Miroslavem Kalouskem přišli i diskutéři z řad živnostníků a ptali se na jeho názor na situaci kolem registračních pokladen a na politiku ministerstva financí obecně. „Registrační pokladny byly schváleny, zákon je platný a o naší ústavní stížnosti by měl rozhodnout Ústavní soud. O tom, že byl porušen zákon, není pochyb, je jen otázkou, jestli Ústavní soud rozhodne, že byl porušen tak zásadně, aby bylo zrušeno usnesení Sněmovny,“ uvedl Miroslav Kalousek. V další diskusi o ekonomice a svobodě ve společnosti uvedl, že snaha o omezení svobody přímo souvisí s jinou strukturou ekonomického modelu, než kterou preferuje jeho strana. „Stabilizujícím prvkem svobodné společnosti je svobodomyslná střední třída, model, který prosazuje současná vláda a především její ministr financí, je ale něčím úplně jiným. Takový model funguje v Rusku, v Maďarsku a do značné míry na Slovensku a je to model, kde rozhoduje několik představitelů velkokapitálu a všichni ostatní jsou na nich závislí. A představitelé velkokapitálu, jak známo, nemají žádnou trpělivost s demokracií. Pak vznikne monopol moci, tedy stát propletený se zájmy oligarchů, a to má velmi málo společného se svobodnou společností,“ varoval v Olomouci Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…