Profesorka Dvořáková: Žádné loutky. Pospíšil změnil systém. Proto padl

29.06.2012 17:53

POLITOLOGOVÉ "Kampaň, kterou rozjel Reflex je podle mě typická a dala se očekávat. Bylo by zvláštní, kdyby nepřišla. Zde se totiž podařilo posílit nezávislost justice. Samozřejmě, že všichni státní zástupci nebudou nikdy bezchybní, ale vytvoření alespoň základního rámce pro fungování justice z práce pana Pospíšila vyčíst lze," reaguje na články vyznívající proti Pospíšilovi Dvořáková.

Profesorka Dvořáková: Žádné loutky. Pospíšil změnil systém. Proto padl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Profesorka politologie z VŠE Vladimíra Dvořáková považuje za nesmysl informace uvedené v článku Bohumila Pečinky z Reflexu. Pospíšil se prý nesnažil o vytvoření jakéhosi dominantního postavení pro státní žalobce, jak tvrdí autor Reflexu. Stejně tak Dvořáková vyvrací teorii o Pospíšilovi, který šel na ruku exekutorům.

Další názory předních českých politologů k české politice čtěte ZDE

"Zákon o exekutorech, který nyní skutečně žene k sebevraždám, vznikl ve vládě, kde byl velmi aktivní pan ministr Pavel Němec. Proto tvrdím, že kampaň, které nyní Pospíšil čelí, má zastřít pokus vlády udržet si kontrolu nad fungováním justice. Veřejnost, i ta odborná, totiž vnímá změny na ministerstvu spravedlnosti, včetně chystaného zákona o státních žalobcích, k němuž se nikdo nemá, mimořádně pozitivně," říká politoložka.

Dvořáková prý hovořila s řadou lidí z řad úspěšných podnikatelů, kteří stále častěji hovoří o odchodu ze země. Tyto hlasy po odvolání Pospíšila ještě zesilují. "Po tomto Nečasově kroku jde už o protest všech, v ulicích nebyli pouze frustrovaní lidé s existenčními problémy," hodnotí složení protestujících na čtvrteční demonstraci proti rozkladu právního státu.


Pospíšil k rozhodnutí konat dospěl zkušenostmi

Pospíšil prý nebyl minimálně v Topolánkově vládě nikým, koho by bylo radno vyloženě chválit. S kabinetem Nečasovým ale bylo možné vypozorovat v jeho chování změnu.

"Politik zraje ve funkci jako každý jiný. Jiří Pospíšil, s vládními zkušenostmi a vědomím, že nyní v protikorupční vládě může začít konat, skutečně začal," hodnotí Dvořáková. Někdejší jmenování Vlastimila Rampuly vrchním státním zástupcem Dvořáková nebere jako vyloženou chybu mladého ministra. Nikdo kromě zasvěcených prý nemusel vědět jak začne vrchní žalobce jednat.

Vše o kauze a odvolání Jiřího Pospíšila čtěte v tématu Pospíšilův pád

"Pospíšil se stal nebezpečným ve chvíli, kdy svými kroky ukázal, že ne výměna politiků za někoho lepšího, ale nastavení systému, který v demokraciích běžně brání zneužívání moci, je tou cestou. On objektivně přijal kroky, které fakticky omezily prostor pro korupci. Tedy posílil státní zastupitelství, dal řád hojně zneužívané oblasti soudněznalecké a podobně. Když to shrnu, tak jeho resort jako jediný ve vládě Petra Nečase skutečně něco dělal proti korupci, což logicky způsobilo prolomení ledů a budoucí posílení nezávislosti justice. Tady nejde o konkrétní osoby, konkrétní státní zástupce. On se chystal změnit systém, zrušit Vrchní státní zastupitelství, které bylo zneužíváno," myslí si Dvořáková v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Ministr má jasně dané povinnosti. A vláda v této věci účelově mate veřejnost

Politoložka současné kroky vládních představitelů považuje za účelové manipulování veřejným míněním. A v podobném světle vnímá i práci Bohumila Pečinky.

"Tady se už sahá k zoufalým krokům. Vezměte si posudek Ústavu státu a práva ve věci nákupu letadel CASA. Když se zeptáte právníka, vždy vám řekne, že posudek být striktně vzato podle zákona nemusel. Ale už nikdo neřekne, že ministr má povinnost chovat se jako dobrý hospodář. A když dělám nákup za miliardy, prostě si musím nechat udělat posudek. Jak se má veřejnost spokojit s tvrzením, že šlo o kolektivní rozhodnutí? Ano, kolektivně rozhodli, ale je to právě ministr, který za resort směrem k vládě odpovídá za kvalitu dodaných podkladů," nebere si servítky vůči Parkanové politoložka Dvořáková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …