Protikorupčník vidí v trestu EU za rozkrádání i pozitiva. Může se prý víc investovat

06.04.2013 21:40

Nedávné mimořádné zasedání zastupitelů Ústeckého kraje, na kterém odmítli uhradit plošnou korekci vyměřenou Evropskou komisí Regionálnímu operačnímu programu Severozápad, vyvolalo v regionu bouřlivé diskuze a opětovné akce opozičních strana odpůrců stávajícího i bývalého vedení kraje. Na internetu a na sociální síti Facebook nechávají lidé kolovat petici.A ne jedinou, těch tu začíná být jak hub pod dešti.

Protikorupčník vidí v trestu EU za rozkrádání i pozitiva. Může se prý víc investovat
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Hlasitě se vyjadřuje zejména krajská opozice. Někteří zdejší zástupci TOP 09 se kupříkladu přiklánějí ke stanovisku ministerstva financí. „Mandáty v krajském zastupitelstvu nám utekly o fous, nemůžeme se tedy tak snadno zapojit do opoziční práce. Ale obecně k tomuto TOP 09 stojí za ministerstvem financí,“ vyjádřil se za tamní TOP 09 Pavel Janda z Loun. Dle jeho slov tak „topka“ má stejná názor jako Miroslav Kalousek, podle něhož odpovědnost za nedostatky, a tudíž i za finanční korekci v Regionálním operačním programu Severozápad, nesou plně vedení Karlovarského a Ústeckého kraje a daňoví poplatníci ostatních krajů by na ně neměli doplácet.

Prostě budeme platit my! Ale je to menší zlo

Podle hnutí PRO KRAJ a podobně zaměřených subjektů by na to neměl doplácet žádný občan, ani ten ze zdejšího kraje. „Z vynucené korekce se stává ztráta pro region, která může narůst až na 19 miliard. Zaplatit tuto ztrátu má občan - pouze se bojuje zda občan Ústeckého kraje a nebo občan České republiky. Platit má ale ten, kdo škodu způsobil, a tím občan nebyl!“ říká k tomu Leo Steiner, bývalý zaměstnanec ROP SZ a manažer hnutí PRO kraj, který se mediálně „proslavil“ jako odpůrce exhejtmanky Jany Vaňhové a poukázáním na korupci v ROP Severozápad. Nemlčel ani na včerejším zastupitelstvu, kde vyzval kraj k zaplacení korekci, přesněji schválení této vynucené investici, která kraji drobným dílem pomůže dostat se z pozice nejzaostalejšího a pro žití nejhoršího místa v republice.

„Zjednodušeně řečeno nás tak Brusel za naše rozkrádání peněz potrestal pouze tím, že do evropského balíku peněz přisypeme více peněz ze svého a tím budeme moci více investovat, to znamená více toho tím postavíme a opravíme. Problémem je, že se jedná o vynucenou investici, na kterou zrovna nemáme. Ale pořád jde o investici do regionu a ne o nějaké ztráty pro region,“ vysvětlil své stanovisko. Leo Steiner rovněž patří mezi ty, kteří vyzývají k podpisu petice „Buďte odpovědní, buďte důslední“ a šíří odkaz na ni přes internet.

Donutí petice krajskou vládu k dalším krokům?

Petiční úspěch je postaven na tom, že podle současného Zákona o krajích (§12 odst 2d) stačí pouhý jeden tisíc podpisů plnoletých občanů s trvalým bydlištěm v některé z obcí Ústeckého kraje, aby krajské zastupitelstvo muselo projednat jejich požadavek. Petenti tak vyzývají k tomu, aby lidé na tomto příkladě otestovali ty, kdo v zastupitelstvu sedí, jak požadavek vyřeší a zda ho smetou či nesmetou se stolu.

„Zastupitelstvo Ústeckého kraje rozhodlo hlasy ČSSD-KSČM-ODS-Severočeši o budoucnosti našeho kraje na dlouhá léta: Moc bychom si přáli, aby jejich rozhodnutí bylo o růžové budoucnosti, ovšem my jsme přesvědčeni o opaku. Stačilo pouze jediné - přijmout odpovědnost,“ reagovalo na svém facebookovském profilu na rozhodnutí hnutí PRO KRAJ, které petici umístilo na odkazu http://pro-kraj.cz/odpovedni-dusledni/.

Padne další trestní oznámení?

Občané se mají podepsat pod žádost směrovanou hejtmanovi a zastupitelům, aby vyzvali všechny veřejné orgány, kterým hrozí škoda či újma vlivem korekcí eurodotací, aby neprodleně podaly trestní oznámení na všechny subjekty právnické či fyzické, které jsou za tento stav odpovědné. Dále aby v případě prokázání spáchání trestného činu byly všechny škody způsobené konkrétními subjekty důsledně vymáhány.

„Pokud byly tyto konkrétní nesrovnalosti prokázány a byly kráceny způsobilé výdaje nebo byl nařízen odvod finančních prostředků, Ústecký kraj za tato pochybení zaplatil. Je nutné zdůraznit, že se nikdy nejednalo o úmyslná pochybení, a že naprostá většina nesrovnalostí je způsobena odlišným výkladem legislativy, často špatným nastavením podmínek v ROP Severozápad a formalistickým přístupem kontrolních orgánů.,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz i samotný hejtman Oldřich Bubeníček.

Podle něj ze všech dostupných dokumentů vyplývá, že zodpovědnost za navrženou korekci má ministerstvo financí, respektive ministerstvo pro místní rozvoj. Dále hejtman uvádí, že Ústecký kraj jednoznačně není subjektem odpovědným za ROP Severozápad a není ani osobou odpovědnou za závazky Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad.

„Zastupitelstvo Ústeckého kraje volilo do výboru Regionální rady regionu soudržnosti členy ze svých řad tak, jak je jeho zákonná povinnost. Členům výboru nebylo do dnešního dne prokázáno žádné protiprávní jednání. Státní orgány stále jen poukazují na odpovědnost krajů, avšak nechtějí si připomínat, že odpovědnost za zákonný výkon činnosti regionálních rad, jako orgánů státní správy, má Česká republika. Na činnost regionálních rad dohlíží auditní orgán, kterým je ministerstvo financí. Ptám se, kde je jejich podíl odpovědnosti,“ dodává první muž kraje.

Kalousek nabídl 1, 5 miliardy

Petenti zmíněné petiční akce mimo jiné vyzývají kraj, aby na oficiálním webu kraje průběžně a transparentně poskytoval k dispozici aktuální informace o vývoji celé kauzy. Ministr financí Miroslav Kalousek v březnu nabídl návratnou finanční výpomoc ve výši 1,5 miliardy korun, kterou by kraje splácely ze svých rozpočtů do roku 2020. Pokud krajská zastupitelstva na tuto vstřícnou nabídku nepřistoupí, ponesou podle něj plnou politickou odpovědnost za definitivní zastavení tohoto programu, což kromě jiného znamená nemožnost vyčerpat dalších přibližně 7 miliard korun na nové projekty. Důsledky tohoto rozhodnutí by měly také dopad na současné příjemce.

Připomeňme, že začátkem letošního roku potvrdila Evropská komise korekce ve výši 2,7 mld. Kč za netransparentní výběr projektů v ROP Severozápad. Tento program po sérii skandálů vyvrcholil zatčením prvních osob a obviněním mnoha dalších, včetně všech ředitelů Úřadu ROP a vrcholného krajského politika Pavla Koudy. Program je od loňského června zastaven, což má negativní dopad na fungování nejenom samotných krajů, ale i více jak 300 příjemců dotace z tohoto programu.

Petice, kam se podíváš!

Peticemi se to v Ústeckém kraji poslední dobou doslova hemží. „Iniciovali jsme dvě elektronické petiční akce, kde v prvním případě – Oslava megaakce Bitva u Chlumce – má pozitivní vývoj, jelikož dle sdělení vedení kraje dojde k realizaci akce s polovičními náklady a úsporou minimálně 3 miliony korun. Druhá elektronická petiční akce právě probíhá na www.petice24.com a předmětem je právě apel na odpovědnost politiků a náhradu jimi způsobených škod. V současné době je již podepsána více jak 330 občany. Právě včera jsme zahájili další, nyní již písemnou, jejímž cílem je sebrat 1000 podpisů občanů Ústeckého kraje, a tím přinutit zastupitelstvo tohoto kraje projednat návrh na nalezení odpovědnosti a náhrady miliardových škod v ROP SZ,“ shrnul Jaroslav Achab Haidler, krajský zastupitel (PRO KRAJ) a herec z Ústí nad Labem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …