Rath se chce bránit tím, že byl odposloucháván

26.05.2012 12:39

Trestně stíhaný poslanec David Rath se chce u soudu hájit tím, že byl odposloucháván. Odposlouchávání ale není v České republice trestně stíhané a Ústavní soud ho dokonce už jednou posvětil. Odborníci ale tvrdí, že Rath mohl být odposloucháván “náhodou”, do pomyslných sítí spravedlnosti se totiž původně měli lapit úplně jiní lidé.

Rath se chce bránit tím, že byl odposloucháván
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Pokud byly odposlechy namířené proti někomu jinému, nelze v tom spatřovat žádný problém,“ řekl serveru Novinky.cz odborník na ústavní právo Václav Pavlíček. Odposlechy jsou zašifrovány a uloženy na speciálním serveru, ke kterému má přístup jen úzký okruh lidí. Po zadání kódu, který se mění, mohou záznamy poslouchat i předem určení vyšetřující detektivové.

„V okamžiku ukončení odposlouchávání pak vypálíme kompletní obsah zaznamenaných hovorů na CD a předáme ho tomu, kdo si odposlech objednal. Od té chvíle je to jeho majetek a nakládá s tím podle svého uvážení. U nás se pak veškerý obsah automaticky maže,“ řekl serveru šéf policejního Útvaru zvláštních činností Tomáš Almer.

Stěžoval si už Vidím

Česká justice už jednou řešila případ, kdy byli odposloucháváni politici. Před šesty lety podal stížnost poslanec ODS Jan Vidím, který byl spolu s bývalým ministrem vnitra Ivanem Langrem odposloucháván kvůli úniku tzv. Kubiceho zprávy, která se zabývala prorůstáním mafie do státní zprávy. Soud ale jeho stížnost letos v dubnu po šesti letech zamítl a tím nepřímo odposlechy posvětil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …